Του Ανδρέα Πετρόπουλου,
Όλοι το έβλεπαν σαν μια ευκαιρία για ανάπτυξη. Όλοι πίστευαν ότι αυτό χρειαζόταν το νησί της Σαντορίνης, προκειμένου να γίνει δημοφιλές. Να εισακουστεί τ’ όνομά της σ’ όλα τα μέρη και πλάτη της γης, και να προσελκύσει με την ομορφιά της τουρίστες που θέλουν να την επισκεφτούν για την απαράμιλλη γοητεία της και για τον κυκλαδίτικο και κοσμοπολίτικο αέρα της.
Εδώ και χρόνια, το νησί της Σαντορίνης αποτελεί αναμφίβολα έναν απ’ τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για εκατομμύρια επισκέπτες, απ’ όλο τον κόσμο. Είναι η ομορφιά της που ελκύει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους τουρίστες. Όμως, όλες οι αναπτυξιακές κινήσεις για ανασυγκρότηση του τουρισμού, λόγω της μείωσής του στα χρόνια της κρίσης, έφερε και στη χώρα μας το φαινόμενο του υπερτουρισμού. Ο υπερτουρισμός δεν είναι κάτι καινούργιο για τη χώρα μας, όμως, τα τελευταία χρόνια πλήττει όλο και περισσότερα ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, όπου η άφιξη των τουριστών ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Αυτό δεν είναι εμφανές μονάχα στο εν λόγω νησί, βέβαια, αλλά παρατηρείται και σε άλλα νησιά της χώρας μας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ιανουάριο του 2019, είχε προειδοποιήσει τους κοινωνικούς φορείς του νησιού για το μείζον θέμα του υπερτουρισμού στη Σαντορίνη. Στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε, αναφέρει ότι υπάρχει ολιγωρία από την πλευρά των κοινωνικών φορέων να διαχειριστούν τις αυξανόμενες εισροές επισκεπτών, σ’ έναν προορισμό όπου η ικανότητα φιλοξενίας έχει εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται οι αντοχές των μόνιμων κατοίκων του νησιού, αλλά και των ιδίων των επισκεπτών.
Κάθε χρόνο, τη Σαντορίνη επισκέπτονται περίπου 33 εκ. τουρίστες και οι αφίξεις γίνονται στον κύριο λιμένα του νησιού. Επισκέπτονται το νησί είτε για μονοήμερες κρουαζιέρες, είτε για να περάσουν κάποιες μέρες σε αυτό. Τα στοιχεία που δημοσιεύει η έκθεση της Ε.Ε. είναι αποκαλυπτικά. Μόνο 5.5 εκ. διανυκτερεύσεις το 2017 και 3.3 εκ. διανυκτερεύσεις το 2016 συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, και με συνολικές αφίξεις 2 εκ. επισκεπτών. Η Σαντορίνη το 2018 είχε 474 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 749.286 αφίξεις επιβατών, έναντι 406 αφίξεων και 620.000 το 2017.
Όπως φαίνεται κι απ’ τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου καθημερινά, η Σαντορίνη, πλέον, αποτελεί έναν προορισμό που πάσχει απ’ το φαινόμενο του υπερτουρισμού, με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν σπίτι οι εποχιακοί υπάλληλοι του νησιού και να κοιμούνται στα σοκάκια και τους δρόμους, αντικρίζοντας την ανάρμοστη συμπεριφορά των τουριστών μπροστά στα μάτια τους. Είναι ένα φαινόμενο που έχει κάνει το γύρο του κόσμου και, δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο που συμβαίνει στο νησί της Σαντορίνης.
Η προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι με βεβαιότητα αναγκαία. Παρ’ όλα αυτά, όταν δημιουργεί ζητήματα σ’ ένα απ’ τα πιο ισχυρά χαρτιά της χώρας μας, θα πρέπει να γίνει η αφορμή για ν’ αφυπνιστούμε και να δημιουργήσουμε καινούργιες υποδομές που θα βοηθήσουν άμεσα και έμπρακτα τη διαχείριση της αυξανόμενης κίνησης των τουριστών στα ελληνικά νησιά και στην Ελλάδα εν γένει, αλλά και θ’ αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.
Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.