11.9 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

20η Αυγούστου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1897: Ο Άγγλος γιατρός της Σχολής Τροπικής Ιατρικής, Ρόναλντ Ρος, ανακαλύπτει την ευθύνη των κουνουπιών για τη θανατηφόρα αρρώστια της ελονοσίας, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την καταπολέμησή της. Η Αμερικανική Ένωση για τον Έλεγχο των Κουνουπιών θέσπισε με πρωτοβουλία της κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών.


1940: Ο πρώην μπολσεβίκος επαναστάτης και υψηλώς ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΣΣΔ, Λέων Τρότσκι, δέχεται δολοφονική επίθεση από τον Ισπανό κομμουνιστή Ραμόν Μερκάντερ, ο οποίος έδρασε υπό τις εντολές της NKVD. Ο Μερκάντερ, έχοντας προσπαθήσει για καιρό να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ασφάλειας του Τρότσκι, του επιτέθηκε μέσα στο γραφείο του με μία ορειβατική αξίνα και τον τραυμάτισε στο κεφάλι. Ο Τρότσκι αντιστάθηκε και ακινητοποίησε τον Μερκάντερ, ώσπου οι άντρες του τον συνέλαβαν. Το τραύμα που δέχθηκε, όμως, απεδείχθη μοιραίο και ο πρώην Κομισάριος Εξωτερικών της ΕΣΣΔ απεβίωσε την επόμενη ημέρα στον τόπο εξορίας του, το Κογιοακάν του Μεξικό.


1968: Ένοπλες δυνάμεις υπό σοβιετική ηγεσία, προερχόμενες από κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και δρώντας σύμφωνα με το δόγμα Μπρέζνιεφ της ΕΣΣΔ, εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία με σκοπό την ακύρωση της «Άνοιξης της Πράγας», προγράμματος φιλελευθεροποίησης του κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας, το οποίο είχε εμπνευστεί ο Γ.Γ. του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ. Το πρόγραμμα του Ντούμπτσεκ για «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» κρίθηκε «αντεπαναστατικό» και προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, με αποτέλεσμα την αποστολή 500.000 περίπου αντρών των ενόπλων δυνάμεων της ΕΣΣΔ, της Ανατολικής Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Βουλγαρίας εναντίον της Τσεχοσλοβακίας. Η χώρα καταλήφθηκε και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που σχεδίαζε να θεσπίσει. Ο πληθυσμός της Τσεχοσλοβακίας αντέδρασε κυρίως με παθητική αντίσταση, ενώ σημειώθηκε και μία ένοπλη σύγκρουση στο σταθμό ραδιοτηλεόρασης της Πράγας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 30 ανθρώπων. Η εν λόγω εσωτερική κρίση του ψυχροπολεμικού «στρατοπέδου» του Συμφώνου της Βαρσοβίας, είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διάσταση των σχέσεων της ΕΣΣΔ με τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο, τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου και την Αλβανία του Χότζα, καθώς και με τα Κομμουνιστικά Κόμματα της υπόλοιπης Ευρώπης, γεγονός που συνέβαλε στη δημιουργία του «Ευρωκομμουνισμού».


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ