18.1 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 12/8 - 16/8

Financial Report: 12/8 – 16/8


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

12/08/2019: Νέες ζημίες σημείωσε το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,08% και στις 831,16 μονάδες, από τις 840,27 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 822,03 και των 847,12 μονάδων.

Ο Αύγουστος εξελίσσεται στο μήνα της μεγάλης διόρθωσης για το ΧΑ, η οποία μάλιστα συνοδεύεται και με μεγάλο τζίρο. Μια εξέλιξη, λίγο έως πολύ, αναμενόμενη μετά από επτά μήνες συνεχούς ανόδου. Την πορεία του αυτή εξακολουθούν να επηρεάζουν, τόσο το εύθραυστο διεθνές περιβάλλον, όσο και η απουσία εσωτερικών καταλυτών, που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τους αγοραστές.

Σε ένα κλίμα μεγάλης μετατόπισης κεφαλαίου και υψηλού τζίρου παγκοσμίως, η ελληνική αγορά δε μπορεί να συγκεντρώσει κεφάλαια, τα οποία θα τη βλέπουν σαν ασφαλές καταφύγιο. Ακόμη και για τον πιο αισιόδοξο ξένο επενδυτή, οι εντυπωσιακές αποδόσεις από την αρχή του έτους επιβεβαιώνουν τα μικρά περιθώρια περαιτέρω ανόδου, υπό τις παρούσες συνθήκες. Η αγορά, λοιπόν, αναζητεί άμεσα κάποια εξέλιξη, η οποία θα δημιουργήσει νέες προσδοκίες για τη χώρα.

Αυτές οι συνθήκες αποτυπώνονται και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να έχει φτάσει στο 2,19%, από τα όρια του 2%, που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτήν την εξέλιξη, προφανώς, συντελούν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, που εντείνουν την ανασφάλεια. Η κατάσταση ακόμα, βέβαια, δείχνει να είναι υπό έλεγχο, δεδομένου του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις, όπως μια ενδεχόμενη μείωση του καταθετικού επιτοκίου, που ίσως θα ανακόψει το αρνητικό κλίμα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

13/08/2019: Συνεχίζεται η βίαιη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που δεν κατάφερε να υψώσει άμυνες ούτε στις 820 μονάδες.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με νέες απώλειες της τάξεως του 1,52% στις 818,51 μονάδες, από τις 831,16. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 807,01 μονάδες και το υψηλότερο στις 825,91 μονάδες.

Αν και ο ΓΔ κατάφερε να μαζέψει στο τέλος σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών, η πτώση από τις αρχές του μήνα ξεπερνά πλέον το 10%, με την αγορά να μη μπορεί να ανακόψει το σφοδρό sell off, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ιδίως στον τραπεζικό κλάδο. Εκεί, όχι μόνο έχει χαθεί η άνοδος από τις εκλογές του Μαΐου, αλλά κινείται ακόμη χαμηλότερα. Σε επίπεδο αγοράς, είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος να αναιρεθεί ένα μεγάλο μέρος της ανόδου, που επιτεύχθηκε από τις εκλογές του Μαΐου, όταν άρχισε το μεγάλο ράλλυ του δείκτη.

Αυτό δε σημαίνει ότι έχει αυξηθεί το ρίσκο στην ελληνική αγορά, αλλά ότι το ΧΑ ήδη έχει καταγράψει σημαντικές αποδόσεις από την αρχή του έτους. Αυτό αποτελεί μια πτυχή που θα κρίνει τη συμπεριφορά των χαρτοφυλακίων και τις προσδοκίες που καλλιεργούνται έως το τέλος του έτους. Άλλωστε, όπως σημειώνεται από τη Wall Street Journal, το επενδυτικό αίσθημα για την Ελλάδα έχει μεταβληθεί, γεγονός που αποτυπώνεται στην αύξηση του σχετικού δείκτη προσδοκιών για τα μελλοντικά κέρδη στο ΧΑ στις 14,1 μονάδες, έναντι 10,4 μονάδων, που είχε διαμορφωθεί στο τέλος του 2018.

14/08/2019: Ακόμα μια καταστροφική μέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την καθίζηση να συνεχίζεται και το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 800 μονάδες!

Ειδικότερα, έκλεισε με απώλειες 2,40%(!) και κατέληξε στις 798,89 μονάδες, από τις 818,51 μονάδες την προηγούμενη. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 798,89 και των 826,18 μονάδων.

Αδυνατεί να βρει αντιστάσεις το Χρηματιστήριο, με την κατάρρευση του Αυγούστου να είναι ανεξέλεγκτη. Ο ΓΔ έχει σημειώσει απώλειες σχεδόν 100 μονάδων, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει πάνω από το 25% της αξίας τους. Ο δείκτης βρίσκεται σε μια εκτεταμένη διόρθωση μετά από ένα επτάμηνο ανοδικό σερί. Όπως σημειώνεται, το πρόβλημα φαίνεται εν μέρει στην αδυναμία της ελληνικής αγοράς να ενεργοποιήσει θετικά τα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, τα οποία στο περιθώριο ενός risk off από τις αναδυόμενες αγορές, εξακολουθούν να κινούνται προς την εξασφάλιση των σημαντικών κερδών που έχουν καταγράψει τους τελευταίους μήνες.

Στο μεταξύ, η ανησυχία γύρω από τη γερμανική οικονομία επηρέασε τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως και την ελληνική, με τους επενδυτές να φοβούνται το ενδεχόμενο ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μετά τα στοιχεία που έδειξαν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν με σημαντικές απώλειες, λόγω και της ιταλικής κρίσης και των εξελίξεων γύρω από το Brexit.

15/08/2019: Κλειστό παρέμεινε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω της αργίας του Δεκαπενταύγουστου.

16/08/2019: Με μια ακόμη πτωτική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,85% στις 792,06 μονάδες, από το επίπεδο των 798,89 μονάδων. Ενδοσυνεδριακά, κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 801,81 μονάδες και κατώτερη τιμή στις 791,34 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 5,8%.

Μέσα στο πρώτο μισό του Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης μετρά απώλειες που ξεπερνούν τις 100 μονάδες, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών, που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, συμπληρώθηκαν δέκα πτωτικές συνεδριάσεις από τις έντεκα, που πραγματοποιήθηκαν συνολικά μέχρι τώρα στη διάρκεια του μήνα. Οι απώλειες, μάλιστα, ξεπερνούν το 11% στον ΓΔ και το 25% στον τραπεζικό, υπό το βάρος της διεθνούς αναταραχής και του παγκόσμιου risk off, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ΧΑ μοιάζει περικυκλωμένο από τις διεθνείς εξελίξεις που εντείνουν την ανασφάλεια. Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η επιβεβαίωση των φόβων για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με το γερμανικό ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο κίνδυνος του άτακτου Brexit, η πολιτική κρίση στην Ιταλία, αλλά και η πιθανότητα χρεοκοπίας της Αργεντινής, είναι οι εξελίξεις που δημιουργούν το εκρηκτικό μείγμα της πτώσης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια ξεπερνούν το 60% των συνολικών, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, κάθε διεθνής αναταραχή είναι λογικό να το επηρεάσει.

Αυτό που μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική αγορά, είναι να προχωρήσει γρήγορα η κυβέρνηση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να θωρακίσει την ελληνική οικονομία έναντι των διεθνών αναταραχών. Οι τραπεζικές διοικήσεις τονίζουν τις συνθήκες, τις οποίες θα πρέπει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, όπως την πολιτική ομαλότητα, την επιτάχυνση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, την επικείμενη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, καθώς και την αναμενόμενη άρση των capital controls.

Την ίδια ώρα, βελτιωμένη είναι η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες μέρες, παρά την κατάρευση του ΧΑ, αφού η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο κλείσιμο της εβδομάδας στο 1,95%, επιστρέφοντας στα κάτω του 2% όρια. Από την άλλη, το 5ετές βρίσκεται πέριξ του 1,13.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ