Της Σπυριδούλας Βαλασιάδου,
Κι ενώ το καλοκαίρι βρίσκεται στην εκπνοή του και η καλοκαιρινή ζέστη συναντά τη φθινοπωρινή νωχελικότητα, οι εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή συνεχίζονται αδιάκοπα.
Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε σε έναν «ευρύ και περιεκτικό διάλογο» με απώτερο σκοπό την «ανάσχεση της κατάστασης» στο Χονγκ Κονγκ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια θεμελίωσης της θέσης της στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι, τη στιγμή, μάλιστα, που οι διαδηλώσεις στην περιοχή έπληξαν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επικαλούνται για μια ακόμη φορά διπλωματικά μέσα επίλυσης της κρίσης. Ωστόσο, αναδύεται το γνωστό ερώτημα περί της αποτελεσματικότητας της Ευρώπης να διατελέσει ενεργό πολιτικό ρόλο.
Η βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς κοινής γνώμης. Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, εξέφρασε την ανησυχία της για την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων, ζητώντας τη διεξαγωγή μιας «αμερόληπτης έρευνας» στην πρώην βρετανική αποικία.
Μολονότι η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τη χωρίς προηγούμενο άσκηση βίας εις βάρος των διαδηλωτών, η Κίνα έχει αναγάγει τις διαδηλώσεις σε τρομοκρατικές δράσεις και προειδοποιεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει βία για να τις καταστείλει. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την πλευρά του, παροτρύνει τον Σι να συναντηθεί με τους διαδηλωτές, για να αποκλιμακώσει την ένταση. Δύναται, ωστόσο, ο Κινέζος επικεφαλής να ακούσει ενεργητικά τα αιτήματα των πολιτών και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί τους, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνιστώσα; Ας έχουμε κατά νου, βέβαια, ότι εάν ο ίδιος δεχτεί να τους ακούσει, τότε είναι σα να αποδέχεται τη βάση των αιτημάτων τους.
Επιπρόσθετα, οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings και Standard & Poor’s, υποβάθμισαν την Παρασκευή το αξιόχρεο της Αργεντινής. Επικαλέστηκαν, μάλιστα, τη μεγαλύτερη πιθανότητα κήρυξης στάσης πληρωμών, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων προκριματικών εκλογών, οι οποίες προκάλεσαν σοκ στις αγορές, επιτείνοντας την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα.
Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Νικολάς Δουχόβνε, παραιτήθηκε το Σάββατο, έπειτα από μια εβδομάδα αναταραχής στις διεθνείς οικονομικές αγορές, κατά τη διάρκεια των οποίων το πέσο έχασε άνω του 20% της αξίας του, ενώ συνάμα το αργεντίνικο χρηματιστήριο έχασε πάνω από το 30% της κεφαλαιοποίησής του.
Το κράτος ταλανίζεται από την ύφεση από τον περασμένο χρόνο, με τον πληθωρισμό να παραμένει πολύ αυξημένος τους 12 τελευταίους μήνες, στο 40% ενδεικτικά, ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει αγγίξει το 10,1%.
Οι εξελίξεις τρέχουν και οι πολίτες διεκδικούν τα κεκτημένα τους σε ένα περιβάλλον δυναμικό, συνεχώς μεταβαλλόμενο. Θα τα καταφέρουν;