12.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025

16η Αυγούστου


Του Θεοχάρη Χατζημανώλη,

963: Ο Νικηφόρος Β´ Φωκάς στέφεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Πρόκειται, ίσως, για μία από τις εμβληματικότερες στρατιωτικές φιγούρες της στρατιωτικής μεσαιωνικής ιστορίας. Την περίοδο 960-961 είχε ήδη πραγματοποιήσει εκστρατεία εναντίον του Εμιράτου της Κρήτης. Η νήσος βρισκόταν υπό την κατοχή των Σαρακηνών για πάνω από έναν αιώνα. Ο Νικηφόρος, με τη στρατηγική του επάρκεια, κατόρθωσε να εκδιώξει τους Άραβες και να εγκαταστήσει τη βυζαντινή κυριαρχία στην Κρήτη για πάνω από δύο αιώνες. Με κάποια από τα λάφυρα που απέσπασε, χρηματοδότησε το εγχείρημα του Αθανασίου Αθωνίτη για την ίδρυση της Μονής της Μεγίστης Λαύρας κάτω από το όρος του Άθωνος, εγκαινιάζοντας τη μακραίωνη μοναστική παράδοση του Αγίου Όρους. Ως αυτοκράτορας, ανακατέλαβε την Κύπρο, την Κιλικία και μέρος της Συρίας. Παρά το βαθύ, ρωμαϊκό, οικουμενικό του όραμα, δημιουργήθηκε εύφορο έδαφος, που επέτρεψε τη δημιουργία συνωμοσίας, η οποία κατέληξε στην δολοφονία του, το 969.


1919: Γεννιέται στην Αθήνα ο Αντώνης Σαμαράκης, Έλληνας πεζογράφος με διεθνή ακτινοβολία. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατά τη διάρκεια της γερμανικής ναζιστικής κατοχής συμμετείχε ενεργά στην εθνική αντίσταση. Η διασημότερή του συλλογή διηγημάτων είναι το έργο «Ζητείται Ελπίς», που τον κατέστησε γνωστό στη διεθνή κοινότητα. Εργάστηκε στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και το 1989 αναδείχθηκε Πρέσβης καλής θελήσεως της UNICEF. Δική του ήταν και η ιδέα για τη δημιουργία του προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» για την πρόσβαση περισσότερων νέων στο δημόσιο λόγο. Το λογοτεχνικό του έργο διαπνέεται από κριτική σε μείζονα κοινωνικά προβλήματα, ενώ η γλώσσα και το ύφος του είναι λιτά και απέριττα.


1960: Η Κύπρος ανεξαρτητοποιείται από τη Μεγάλη Βρετανία. Με βάση τη Συμφωνία Ζυρίχης-Λονδίνου, τις οποίες είχαν συνυπογράψει μεταξύ των άλλων και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Αντάν Μεντερές, ο τότε κυβερνήτης της Κύπρου Σερ Χιου Φουτ ανακοίνωσε στην τότε αίθουσα του Μεταβατικού Υπουργικού Συμβουλίου τη λήξη της βρετανικής κυριαρχίας στο νησί. Τη συμφωνία της ανεξαρτητοποίησης υπέγραψαν οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γ. Χριστόπουλος και Β. Τουρέλ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ και ο αντιπρόεδρος Φαζίλ Κιουτσούκ. Οι επίσημες γλώσσες, που ορίστηκαν για το νεοσύστατο κράτος, ήταν τα ελληνικά και τα τουρκικά. Η ανεξαρτησία ήταν απόρροια, κυρίως, των αγώνων των ελληνοκυπρίων για την ένωση με την Ελλάδα, τόσο με το δημοψήφισμα της Εκκλησίας το 1950, το οποίο απέβη θετικό αναφορικά με την ένωση, όσο και με τον ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ και δευτερευόντως της τουρκικής μειονότητας, που δημιούργησε μετέπειτα την ομάδα ενόπλων ΤΑΞΙΜ για τη δημιουργία τουρκικού κράτους στην Κύπρο.


Θεοχάρης Χατζημανώλης

Γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1999. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο του 2017. Στα ενδιαφέροντα και τις δράσεις που αναπτύσσει συμπεριλαμβάνονται θεματικές ενότητες πολιτικής, ιστορίας, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, οικονομίας και κριτικής της τέχνης. Συμμετέχει σε πολιτικές προσομοιώσεις, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και ασχολείται από την παιδική του ηλικία με το θέατρο. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά. Στο OffLine Post γράφει ιστορικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ