Του Στάθη Αποστόλου,
Στις 24 Ιουλίου 2019 συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά την επτάχρονη δικτατορία. Πρόκειται για μια Δημοκρατία, την οποία έφερε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ένα από τα πρώτα πράγματα, τα οποία άλλαξε και μάλλον υιοθέτησε η μεταπολίτευση από τη δικτατορία, ήταν η μορφή του πολιτεύματος, το οποίο από Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία εξελίχθηκε σε Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Ανώτατος άρχων του πολιτεύματος έγινε πλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από εκείνη την ημέρα μέχρι και σήμερα έχουν θητεύσει αξιόλογοι και δραστήριοι άνθρωποι στο θώκο αυτό. Όπως είναι φυσικό, η περιέργεια ενός ανθρώπου, που είναι σκεπτόμενος και ενεργός πολίτης, στρέφεται στο ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Φεβρουάριο του 2020. Είναι τουλάχιστον λαϊκίστικο να γίνεται πεδίο έντονης αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με εκατέρωθεν πυρά και ύβρεις το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, που πέραν από αξίωμα, είναι θεσμός, θεσμός ενότητας, ομοψυχίας και διασφάλισης της ακεραιότητας και των δικαιωμάτων της χώρας και του λαού.
Σε 45 χρόνια Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας έχουν διατελέσει Πρόεδροι, 7 ανώτατοι πολιτειακοί άρχοντες.
Πρώτος: 1974-1975
Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος ήταν ένας έγκριτος δικαστικός λειτουργός, ένας ακαδημαϊκός διδάσκαλος και έμπειρος στην κρατική και θεσμική διοίκηση. Η θητεία του ήταν βραχύβια, καθότι ορίστηκε ως υπηρεσιακός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πολιτικά ανήκε και προτάθηκε για το αξίωμα από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.
Δεύτερος: 1975-1980
Θεωρητικά δεύτερος, μα κατ’ ουσίαν πρώτος Πρόεδρος της μεταπολίτευσης με πλήρη θητεία 5 ετών, ήταν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ένας έγκριτος νομικός διδάσκαλος, υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής ιδέας και ένας εκ των δημιουργών του συντάγματος του 1975. Πολιτικά ανήκε και προτάθηκε για το αξίωμα από τη Νέα Δημοκρατία.
Τρίτος: 1980-1985
Τρίτος στην αλυσίδα βρίσκεται ένας πολιτικός-σύμβολο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ένας άνθρωπος που πριν βρεθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, είχε θητεύσει 8 χρόνια ως Υπουργός, εκσυγχρονίζοντας ριζικά την Ελλάδα, και 14 έτη ως Πρωθυπουργός, επαναφέροντας και σταθεροποιώντας τη Δημοκρατία, ενώνοντας τους Έλληνες και θέτοντας την Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της τότε ΕΟΚ, νυν Ε.Ε. Επί 10 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θήτευσε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς εξελέγη δύο φορές στο θώκο αυτό το 1980-1985 και 1990-1995, οπότε και έκλεισε τον πολιτικό του βίο.
Τέταρτος: 1985-1990
Κατέχει μέχρι και σήμερα τον τίτλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, του οποίου η εκλογή ήταν η πιο επεισοδιακή. Ο Αρεοπαγίτης, Χρήστος Σαρτζετάκης, ένα νομικό σύμβολο και πρωτεργάτης της προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης, ήταν ο τέταρτος Πρόεδρος, ο πρώτος, που δεν ήταν πολιτικός και ο πρώτος μετά τη Συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986, δυνάμει της οποίας αφαιρέθηκαν εξουσίες από τον Πρόεδρο και μεταβιβάστηκαν στον Πρωθυπουργό. Εξελέγη και προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ.
Πέμπτος: 1995-2005
Παραμένει μέχρι και σήμερα η πιο ανθρώπινη δεκαετία της Προεδρίας, η δεκαετία, κατά την οποία ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας κατέβηκε από τη θέση του, πλησίασε τον απλό κόσμο του μόχθου και αφουγκράστηκε τα προβλήματα και τις ανησυχίες του. Κατά τη δεκαετία αυτή, από την Προεδρία έβγαινε ένα μήνυμα ενότητας και μια ηχηρή προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων. Αυτή η δραστήρια και χρυσή, πράγματι, μέχρι στιγμής δεκαετία ανήκει στον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, έναν λόγιο δικηγόρο και κεντρώο πολιτικό, που κατάφερε να προταθεί και να υπερψηφιστεί δύο συνεχόμενες φορές. Ήταν ο πρώτος μέχρι τότε, που ψηφίστηκε και από τα δύο τότε μεγάλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Ανήκε στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Έκτος: 2005-2015
Ένας σοσιαλιστής, ένας από τους καλύτερους Υπουργός Εξωτερικών, αν και ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ διπλωμάτης, ένας ηθικός και μετριοπαθής άνθρωπος, που καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του στο δημόσιο βίο προσπαθούσε και εν πολλοίς κατάφερνε να επιτυγχάνει συγκλίσεις, ο Κάρολος Παπούλιας εκλέγεται δύο φορές στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και από τα δύο τότε μεγάλα κόμματα. Η διάρκεια της θητείας του αμαυρώθηκε από την έλευση του μνημονίου και τις κοινωνικές αναταραχές. Ανήκε πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ.
Έβδομος: 2015-σήμερα
Ο σημερινός έβδομος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, ο κεντροδεξιός, πρώην Υπουργός Εσωτερικών και μάχιμος καθηγητής Συνταγματικού δικαίου, Προκοπής Παυλόπουλος μπορεί να χαρακτηριστεί ως παράδειγμα Προέδρου, καθότι δραστήριος, υπεύθυνος πάντα ενημερωμένος για όλα και πιστός κατά γράμμα στο Σύνταγμα και στις επιταγές του, αλλά και στο αυστηρό πρωτόκολλο.
Διαβάζοντας, λοιπόν, και γνωρίζοντας την ιστορία της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ανακαλύπτει κανείς πως οι άνθρωποι, που πέρασαν από τη θέση αυτή, ήταν φαινομενικά τόσο ίδιοι, μα ταυτόχρονα και τόσο διαφορετικοί. Όμως, η κοινή συνισταμένη όλων ήταν η επιδίωξη για την ενότητα του ελληνικού λαού και για την προάσπιση των συμφερόντων του. Το ερώτημα ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε μπορεί ακόμη να απαντηθεί, όμως αργά ή γρήγορα θα φανεί. Θυμίζω, όμως, για την ιστορία πως κάποιος μπορεί να εκλεγεί στην Προεδρία για δυο θητείες, σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη. Τα χαρακτηριστικά, που θα πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρος, τα θέτουν οι ίδιοι οι προκάτοχοί του. Σε κάθε περίπτωση, οφείλει να είναι υπεύθυνος και πάντα ενημερωμένος, να αφουγκράζεται τα προβλήματα του απλού λαού και να μην κάθεται κλεισμένος στο προεδρικό, αλλά να ασκεί τα καθήκοντά του στο όριο των Συνταγματικών δυνατοτήτων του για το καλό του λαού του.
Γεννημένος το 1998 και μεγαλωμένος στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Κερατσίνι, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο τρίτο έτος στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών στο Ρέθυμνο και στο δεύτερο έτος στη Νομική Σχολή του CITY UNITY COLLEGE.