19.7 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

14η Αυγούστου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1908: Γεννιέται στην Κίσαμο Χανίων ένας άνθρωπος που έμελλε να συνδέσει το όνομά του με τον χώρο της υποκριτικής: ο Μάνος Κατράκης. Σε ηλικία δέκα ετών και συνεπεία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του πατέρα του, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου και θα εμπλακεί με τον χώρο του ποδοσφαίρου για ένα σύντομο διάστημα. Το 1927 ανέβηκε για πρώτη φορά στο σανίδι, ενώ το 1931 εισήχθη στο Εθνικό Θέατρο. Κατά τη διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στον ΕΑΜ και στο ΚΚΕ, πολεμώντας στην Εθνική Αντίσταση. Στη συνέχεια εξορίστηκε σε Μακρόνησο και στον Άη Στρατή, όπου συνδέθηκε φιλικά με τον Γιάννη Ρίτσο. Μετά την επιστροφή του από την εξορία, συνέχισε την ενασχόλησή του με την υποκριτική συμμετέχοντας σε δεκάδες κινηματογραφικές παραγωγές. Κύκνειο άσμα του υπήρξε η ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα», όπου πρωταγωνίστησε. Μετά το πέρας των γυρισμάτων και σε ηλικία 76 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή (2/9/84).


1945: Έπειτα από τη ρίψη των ατομικών βομβών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στη Χιροσίμα (6/8) και το Ναγκασάκι (9/8), η Ιαπωνία παραδίδεται άνευ όρων στις συμμαχικές δυνάμεις. Λίγο αργότερα, ο αυτοκράτορας Χιροκίτο, παρακάμπτοντας τη στρατιωτική ηγεσία και έπειτα από συνεννοήσεις με τις νικητήριες δυνάμεις, έλαβε την απόφαση για την επίσημη παράδοση της χώρας στους συμμάχους και την οριστική λήξη του Β’ Παγκόσμιο Πολέμου, γεγονός που πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου στο πολεμικό πλοίο «Μιζούρι».


1974: Οι διαπραγματεύσεις της Διάσκεψης της Γενεύης ναυαγούν και η Τουρκία, μη αποδεχόμενη το σχέδιο Κληρίδη, προβαίνει σε περαιτέρω ανάπτυξη των δυνάμεων που διατηρούσε από τον Ιούλιο στην Κύπρο. Πρόκειται για την επιχείρηση «Αττίλας 2», κατά την οποία ολοκληρώθηκε η κατάληψη του 37% του νησιού από τους Τούρκους. Η προέλαση των Τούρκων δε μπόρεσε να ανακοπεί, καθότι ο συσχετισμός δυνάμεων στο νησί ευνοούσε την τουρκική πλευρά, ιδιαίτερα αφού η Ελλάδα δεν απέστειλε με τη σειρά της μεγάλο όγκο στρατευμάτων. Την ίδια μέρα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την τουρκική επέμβαση και την αδράνεια των ΗΠΑ. Αποτέλεσμα της σύντομης πολεμικής αναμέτρησης ήταν η μετατόπιση 20.000 Ελληνοκυπρίων από το βόρειο τμήμα του νησιού στο νότιο. Την αντίστροφη πορεία ακολούθησαν 51.000 Τουρκοκύπριοι.


1996: Κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας πλήθους Ελληνοκυπρίων για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, οι οποίες ακολούθησαν χρονικά την κηδεία αυτού, ο δεύτερος ξάδερφός του και πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, Σολωμός Σολωμού, σκαρφαλώνει στο κοντάρι ενός τουρκικού φυλακίου σε μία απόπειρα να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Τούρκοι στρατιώτες πυροβολούν εναντίον του και τον δολοφονούν, προσθέτοντας ακόμα ένα θύμα στη λίστα των αδικοχαμένων του Κυπριακού Ζητήματος. Η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία του Σολωμού το 2008 και υποχρεώθηκε να καταβάλει χρηματική αποζημίωση στην οικογένειά του.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ