13.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024

13η Αυγούστου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1926: Γεννιέται στο Μπιράν της Κούβας ο Φιντέλ Αλεχάνδρο Κάστρο Ρουζ, Κουβανός δικηγόρος κι επαναστάτης πολιτικός. Σπούδασε στη Νομική του Πανεπιστημίου της Αβάνας και εργάστηκε ως δικηγόρος. Διακρίθηκε από τα πρώτα του ενήλικα χρόνια ως συμμετέχων στη δράση κατά του δικτάτορα Μπατίστα κι έλαβε μέρος στην εξέγερση του Σαντιάγο το 1953, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακιστεί. Δύο χρόνια αργότερα του δόθηκε αμνηστεία και κατέφυγε στις ΗΠΑ κι αργότερα στο Μεξικό, από όπου αποβιβάστηκε το 1965 στην Κούβα μαζί με άλλους, που επεδίωκαν τον ένοπλο αγώνα. Η δράση του ξεκίνησε στα βουνά της Κούβας και κλιμακώθηκε σε γενική εξέγερση με αποκορύφωμα την κατάληψη της κουβανικής πρωτεύουσας τον Ιανουάριο του 1959. Η επανάσταση ανέτρεψε τον Μπατίστα και ο Κάστρο ανέλαβε πρωθυπουργός, θέση που κράτησε έως το 1976, όταν και οι εξουσίες του ενισχύθηκαν και ο ίδιος ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα, όντας ταυτόχρονα και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, ο Κάστρο αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τις ΗΠΑ, γεγονός που καθόρισε σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα του νησιού της Καραϊβικής. Οι Αμερικάνοι, μάλιστα, προσπαθούσαν συχνά να τον ανατρέψουν ή να τον δολοφονήσουν. Παράλληλα, διατήρησε καλές σχέσεις με την ΕΣΣΔ και κάποιες χώρες του τρίτου κόσμου. Η εξωτερική πολιτική του καθεστώτος Κάστρο υπήρξε αφορμή για ένταση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων της εποχής με αποκορύφωμα την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962. Το 2008 παραιτήθηκε από το τιμόνι της Κούβας και μεταβίβασε τις εξουσίες του στον αδερφό του, Ραούλ. Απεβίωσε στην Αβάνα τον Νοέμβριο του 2016.


1961: Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας ξεκινά την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου κατά μήκος των εντός της πόλης συνόρων μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας. Σκοπός της κατασκευής ήταν η φραγή της συνεχώς αυξανόμενης φυγής πολιτών προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Για την εξυπηρέτησή του, ανεγέρθηκε ένα διπλό τείχος ύψους 3,6 μέτρων με 302 παρατηρητήρια και καλωδιωτά πλέγματα, το οποίο φρουρούσαν 14.000 φύλακες και 600 σκυλιά. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους από πυρά των φυλάκων, κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στη δυτική μεριά της πόλης. Το Τείχος υπήρξε σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου και διατηρήθηκε ακέραιο έως την κατεδάφισή του, το Νοέμβριο του 1989, γεγονός που οδήγησε στην επανένωση της Γερμανίας.


1968: Ο Αλέξανδρος Παναγούλης επιχειρεί να δολοφονήσει τον επικεφαλής της Χούντας τον Συνταγματαρχών, Γεώργιο Παπαδόπουλο, την ώρα που εκείνος μετέβαινε από το Λαγονήσι στην Αθήνα. Ο Παναγούλης είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε φρεάτιο αποχέτευσης, πάνω από το οποίο επρόκειτο να περάσει το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Έλληνα δικτάτορα. Ωστόσο, η εκπυρσοκρότηση καθυστέρησε ένα ή δύο δευτερόλεπτα και η απόπειρα απέτυχε. Η συνοδεία του Παπαδόπουλου κάλεσε ενισχύσεις και σύντομα η ευρύτερη περιοχή αποκλείστηκε, με αποτέλεσμα ο Παναγούλης να συλληφθεί. Ακολούθησαν βασανιστήρια και μία καταδίκη σε θάνατο, η οποία, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω σφοδρών διεθνών πιέσεων προς το καθεστώς της 21ης Απριλίου.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ