12 C
Athens
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΤεχνολογίαΗ «έξυπνη» πόλη μέσω του Internet of Things

Η «έξυπνη» πόλη μέσω του Internet of Things


Της Χρύσας Χατζηβασιλείου,

Το Internet of Things (IoT) ή αλλιώς διαδίκτυο των πραγμάτων, είναι μία νέα τεχνολογική επανάσταση που φιλοδοξεί να συνδέσει όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας με το internet, δημιουργώντας ένα τεράστιο παγκόσμιο διαδικτυακό ιστό από μοναδικά αντικείμενα, τα οποία μπορούν να μοιραστούν πληροφορίες και να ολοκληρώσουν προγραμματισμένες εργασίες, δίνοντας εξαιρετικά προνόμια στους χρήστες και στις εταιρίες και δημιουργώντας, εν τέλει, μία «έξυπνη» πόλη. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το διαδίκτυο των πραγμάτων, είναι εδώ για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. 

Την τελευταία δεκαετία, το διαδίκτυο των πραγμάτων έχει έρθει σταδιακά στην καθημερινή μας ζωή, χάρη στην εξέλιξη των ασύρματων επικοινωνιών, όπως το Wifi και το 4G. Απεικονίζει ένα μέλλον όπου όλα τα καθημερινά αντικείμενα, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, αυτοκίνητα, ψυγεία θα συνδέονται στο internet, θα είναι αναγνωρίσιμα και συνεχώς συνδεδεμένα μεταξύ τους, ώστε να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες και δεδομένα. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2020, οι συσκευές που θα ανήκουν στο διαδίκτυο των πραγμάτων θα αγγίξουν το αστρονομικό ποσό των 50 δισεκατομμυρίων! 

Για παράδειγμα, το «έξυπνο» ψυγείο μας ενημερώνει για το ποια προϊόντα έχουν λήξει, πραγματοποιεί από το supermarket αυτόματες online παραγγελίες προϊόντων που έχουν καταναλωθεί μέσω PayPal από εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες, αναζητά supermarkets σύμφωνα με τη γεωγραφική εγγύτητα και τις φθηνότερες τιμές, διαθέτει αισθητήρα που ειδοποιεί ότι η πόρτα του ψυγείου έχει μείνει ανοιχτή. Οι ποσότητες των παραγγελιών εξαρτώνται από το αν οι κάτοικοι βρίσκονται στο σπίτι εκείνη την περίοδο (π.χ. αν δεν απουσιάζουν σε διακοπές) ή, λόγου χάριν, σε περίπτωση που η ΕΜΥ προβλέπει καύσωνα τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιεί επιπλέον παραγγελίες σε νερά και αναψυκτικά. Το «έξυπνο» ψυγείο είναι συνδεδεμένο στο WLAN δίκτυο του σπιτιού και, επακόλουθα, είναι ψυγείο με δική του IP address που διαθέτει αισθητήρα θερμοκρασίας. Επίσης, έχει ενσωματωμένο RFID reader, δηλαδή «ταυτοποίηση αντικειμένων μέσω ραδιοσυχνοτήτων», επομένως το ψυγείο προσδιορίζει τι είναι το κάθε αντικείμενο που εισέρχεται σε αυτό – αν είναι π.χ. ένα μπουκάλι γάλα – μέσω των ραβδωτών κωδίκων (barcode) που έχει το κάθε προϊόν.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το «έξυπνο αυτοκίνητο», που συνδέεται στο διαδίκτυο με άκρως σημαντική τη λειτουργία προστασίας του οδηγού όταν είναι μεθυσμένος. Το εν λόγω αυτοκίνητο διαθέτει αισθητήρες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται μέσω της αναπνοής του οδηγού την ποσότητα αλκοόλ που έχει καταναλώσει. Σε περίπτωση που υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο όριο, τότε αυτό «κλειδώνει» και δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Είναι φανερό πως, με το πέρασμα των χρόνων, οι αισθητήρες θα είναι παντού. Σε αεροδρόμια, νοσοκομεία, ακόμα και στα ίδια τα παπούτσια που φοράμε, για να μετρούν τα χιλιόμετρα που διανύουμε και να στέλνουν σήμα ανάγκης αν δε χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα! Ένα «έξυπνο ρολόι», εκτός από την ώρα, μπορεί να μετρήσει τους σφυγμούς της καρδιάς, την πίεση μας και αυτομάτως, να μετατραπεί σε μία σωτήρια συσκευή ιατρικής παρακολούθησης. Η «έξυπνη» γεωργία και καλλιέργεια, μέσω σύγχρονων αυτόματων μηχανημάτων που συνδέονται στο internet, κάνουν πιο εύκολη την εργασία των αγροτών, βελτιώνοντας, παράλληλα, την παραγωγή. Επιπλέον, το IoT (Ιnternet of Things) θα βελτιώσει σε μέγιστο βαθμό την παροχή υγείας, καθώς και τις μετακινήσεις των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πλέον, smart συσκευές θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφράζουν ταυτόχρονα, σε 30 διαφορετικές γλώσσες! Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά, που ούτε καν τα φαντάζεται ο νους του μέσου ανθρώπου, είναι εφικτά μέσω της τεχνολογίας του διαδικτύου των πραγμάτων, με στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας.

Κατά την διάρκεια του έτους 2008, ο αριθμός των αντικειμένων που συνδέονταν στο internet υπερέβησαν τον πληθυσμό των ανθρώπων στη γη! Παρόλα αυτά, το μοναδικό «αγκάθι» του διαδικτύου των πραγμάτων, είναι κατά πόσο υπάρχει  ασφάλεια και ιδιωτικότητα των δεδομένων που αυτό χρησιμοποιεί!


Χρύσα Χατζηβασιλείου

Σπούδασε Νομική του ΔΠΘ. Είναι ασκούμενη δικηγόρος και παράλληλα φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό «Δίκαιο και Πληροφορική» στο ΠΑ.ΜΑΚ., το οποίο αφορά τα προσωπικά δεδομένα και το ηλεκτρονικό έγκλημα. Είναι μέλος στην ELSA Komotini  συμμετέχοντας σε summer schools, σεμινάρια και institutional visits σε ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα σε Βρυξέλλες και Χάγη. Επιπλέον, είναι εθελόντρια στην ΜΚΟ Ένωση Κυριών Δράμας «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.