Της Μαριάννας Τζανέτου,
05/08/2019: Πτωτικά κινήθηκε για τρίτη συνεχή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε καθίζηση από τις 885,11 την Παρασκευή, στις 851,20 μονάδες (-1,84%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν οι 850,29 μονάδες και το υψηλότερο έφτασε στις 879,72 μονάδες.
Η ελληνική αγορά έδειξε άλλη μια φορά, πως παραμένει ευάλωτη στις διεθνείς οικονομικές αναταράξεις. Πιο συγκεκριμένα, η διακοπή της ανακωχής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας την Παρασκευή, έπειτα από τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, επηρέασε την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας σε sell off και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Παράλληλα, η απόφαση της Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) περί μείωσης του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, αποτελεί την πρώτη μείωση των επιτοκίων μετά το 2008, γεγονός που γεννά ανησυχίες για το χαμηλό πληθωρισμό, αλλά και, γενικότερα, για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας, οι προσδοκίες σχετικά με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας διαψεύστηκαν από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος διατήρησε αμετάβλητες την πιστοληπτική ικανότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μεταθέτοντας την αναβάθμιση της μερικούς μήνες αργότερα. Σύμφωνα με τον οίκο, η πολιτική της νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να στηρίξει την περαιτέρω οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ωστόσο, η χώρα έχει ακόμα να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις μέσα από μια σειρά αναγκαίων κινήσεων. Στις ρυθμίσεις που καθίστανται απαραίτητες συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση των capital controls, αλλά και η κινητοποίηση ειδικών φορέων για την απαλλαγή των τραπεζών από το ρίσκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο, οι τελευταίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.
06/08/2019: Οι απώλειες συνεχίζονται για τέταρτη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε πτώση από τις 851,20 στις 844,47 μονάδες (-0,79%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν οι 840,58 μονάδες και το υψηλότερο έφτασε στις 856,52 μονάδες.
Νευρικότητα και αυξημένη μεταβλητότητα χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική αγορά δυσκολεύεται να κρατήσει άμυνες στις εξωτερικές πιέσεις, ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τη στάθμη των 850 μονάδων. Με έναν διεθνή εμπορικό πόλεμο να μαίνεται, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στα πρώτα μετεκλογικά επίπεδα του Ιουλίου, της τάξεως των 840 μονάδων. Το παραπάνω, αποτελεί αποτέλεσμα της πλειονότητας των ξένων χαρτοφυλακίων έναντι των ελληνικών, τα οποία, εν όψει μιας διεθνούς κρίσης, αποχωρούν από τις πιο ευάλωτες αγορές, όπως είναι και η ελληνική.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα, η αγορά προσπαθεί να κρατηθεί από τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε σταθερότητα, με το δεκαετές ομόλογο να διαμορφώνεται λίγες μονάδες πάνω από το 2%.
07/08/2019: Πέντε στις πέντε συνεδριάσεις υπήρξαν πτωτικές για το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Αύγουστο.
Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε πτώση από τις 844,47 στις 837,56 μονάδες (-0,61%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν οι 837,36 μονάδες και το υψηλότερο έφτασε στις 859,33 μονάδες.
Ανοδικά ξεκίνησε η ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο, δεν κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, καθώς δεν είχε την απαιτούμενη στήριξη για να αντιδράσει στις πιέσεις που προκάλεσαν στη διεθνή αγορά, οι νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τη Fed μία νέα μείωση των επιτοκίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνώς, σήμερα, παρατηρήθηκε μια σημαντική μετατόπιση κεφαλαίων από τις μετοχικές αγορές στους τίτλους σταθερού εισοδήματος, γεγονός το οποίο δεν άφησε ανεπηρέαστη και την αναδυόμενη ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέχρις ότου να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να δοκιμαστεί εκ νέου.
08/08/2019: Αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο από τις 837,56 στις 846,80 μονάδες (+1,09%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν οι 831,74 μονάδες και το υψηλότερο έφτασε στις 850,31 μονάδες.
Η επιρροή των επενδυτών από τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, οδήγησε στη μεταβολή των πρόσημων και της ελληνικής αγοράς. Αυτή η μεταβολή προήλθε, όπως φανερώνει ο τζίρος των αγοραστών, από τις προσπάθειες μίας μικρής ομάδας επενδυτών να αντιδράσουν στην πτωτική πορεία που είχε η αγορά τις τελευταίες ημέρες .
Όσον αφορά την αγορά ομολόγων, ουδέτερα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα μηνύματα που προκύπτουν από αυτήν, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 2,049%.
09/08/2019: Πιέσεις από το εξωτερικό οδήγησαν εκ νέου το Χρηματιστήριο Αθηνών σε πτωτική πορεία.
Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε πτώση από τις 846,80 στις 840,27 μονάδες (-0,77%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν οι 836,93 μονάδες και το υψηλότερο έφτασε στις 852,21 μονάδες.
Η ελληνική αγορά, για άλλη μία ημέρα, δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιδράσει στις πιέσεις που δέχεται από το εξωτερικό, γεγονός το οποίο φανερώνει την έλλειψη εσωτερικού καταλύτη που θα μπορούσε να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η διακοπή της ανακωχής στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και η αναταραχή που προκάλεσε, δεν έδωσαν το χώρο στην ελληνική αγορά για την αναζήτηση καταλυτών.
Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, προκαλούν νέες ανησυχίες στις Ευρωπαϊκές Αγορές. Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι, η Λέγκα του Βορρά, ανακοίνωσε πως θα καταθέσει πρόταση μομφής στη Γερουσία για να διαλυθεί η κυβέρνηση, στης οποίας το συνασπισμό συμμετέχει και αυτό. Τη Δευτέρα (12/08), οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Ιταλικής Γερουσίας (Άνω Βουλή), θα συναντηθούν για να ορίσουν την ημερομηνία για την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.
Όσον αφορά την αγορά ομολόγων, και αυτή φαίνεται να είναι επηρεασμένη από τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, με το δεκαετές ομόλογο να διαμορφώνεται στο 2,149%.
Γεννηθείσα το 1998, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Χρηματοοικονομική επιστήμη. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλαπλά συνέδρια. Επιπλέον ασχολείται με την αρθρογραφία σχετικά με χρηματοοικονομικά και πολιτικό - οικονομικά θέματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά.