11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ συζήτηση που μας διασύρει και μας απομονώνει

Η συζήτηση που μας διασύρει και μας απομονώνει


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Η συζήτηση για τη νέα «επιλογή Μητσοτάκη» στη διοίκηση της ΕΥΠ, δηλαδή για την αντικατάσταση του Γιάννη Ρουμπάτη από τον Παναγιώτη Κοντολέων, καλά κρατεί. Ξέσπασε εν μέσω αντιδράσεων για την υπαγωγή της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού και κορυφώθηκε όταν οι φήμες για την επιλογή Κοντολέων στη θέση του διοικητή επιβεβαιώθηκαν.

Θυμίζουμε ότι ο Παναγιώτης Κοντολέων υπήρξε διοικητής της ελληνικής θυγατρικής ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας 4S (4 Security), ενώ διαθέτει τίτλο σπουδών από το ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας στη Διοίκηση και μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων απο το ίδιο πανεπιστήμιο. Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης σπούδασε ψυχολογία, πολιτικές επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στις ΗΠΑ, ενώ είχε εκπονήσει μια πλούσια έρευνα σχετικά με την διείσδυση των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Πρώτος ο Γ. Ραγκούσης, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε φιάσκο την τοποθέτηση του Παναγιώτη Κοντολέων στην Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ έθεσε θέμα θεσμικού ασυμβίβαστου. Έκτοτε, τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλαν κατά ριπάς κατά αυτής της «τρωτής» επιλογής Μητσοτάκη δεν έπαυσαν ούτε στιγμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ένα σχήμα διαφωνίας, που στο πυρήνα του έχει την αντίθεση ανάμεσα στο αδιαμφισβήτητα βαρύ και πλούσιο βιογραφικό του πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, του γνωστού Γιάννη Ρουμπάτη, με το ελλιπές του Παναγιώτη Κοντολέων.

Φίλα προσκείμενα στο ΣΥΡΙΖΑ μέσα ξέθαψαν πρώτα το μαχαίρι του πολέμου και βάλθηκαν κυριολεκτικά να κρεμάσουν στα μανταλάκια το, όπως όλα δείχνουν, νέο διοικητή της ΕΥΠ. Από δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναπυρώθηκαν δίχως φειδώ από πλείστα οικεία μέσα, ο Παναγιώτης Κονοτολέων παρουσιάστηκε ως ένας παντελώς άσχετος με τις υπηρεσίες ασφαλείας άνθρωπος, άπειρος και ανειδίκευτος ως και… μουσικός δίχως αναγνωρισμένες σπουδές από την Αγγλία. Η μπάλα πήρε φυσικά και την ίδια την 4S, και ξαφνικά πλείστα δημοσιεύματα εμφανίσθηκαν να φανερώσουν τις αυθαιρεσίες της εταιρείας και τα «φιάσκο» στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει. Η πραγματικότητα είναι ότι ενστάσεις εγείρονται στο αν πράγματι ο Παναγιώτης Κοντολέων διαθέτει τα τυπικά προσόντα για την θέση όπως αυτά προβλέπονται από τη κείμενη διάταξη του νόμου και δεν είναι άλλα από τις πανεπιστημιακές αναγνωρισμένες σπουδές. Όμως μια συζήτηση τέτοια, για την στελέχωση και την διοίκηση μιας κρίσιμης για την εθνική ασφάλεια υπηρεσία, δεν μπορεί να διεξάγεται με όρους κομματικής αντιπολίτευσης και μιντιακής αρένας.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και τις «περιπέτειες» στις οποίες βρέθηκε ο Γιάννης Ρουμπάτης, όταν τρίτος παράγοντας ξένης μη δυτικής χώρας είχε προσπαθήσει να εξυφάνει σχέδιο ανατροπής της τότε διοίκησης, αλλά οι πληροφορίες που δόθηκαν ήταν με το σταγονόμετρο για το ποιος ήταν πίσω από το σχέδιο υπονόμευσης της ΕΥΠ και κατά πόσο κατάφερε να το υλοποιήσει.

Σε μια σοβαρή χώρα λοιπόν, οι πολιτικοί αρχηγοί θα συγκεντρώνονταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας –και τα αδηφάγα σαγόνια του κομματικού τύπου-, έξω από τα διψασμένα βλέμματα των κομματικών επιτελείων της αντιπολίτευσης και θα συζητούσαν σε εξαντλητικό βαθμό μαζί με την ηγεσία της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, ως ότου καταλήξουν σε ένα κοινό συμπέρασμα, για μια τόσο σημαντική απόφαση. Υπό μυστικότητα και συναίσθηση της ευθύνης. Όμως, η εθνική παράδοση της διαφωνίας μπρος στα μάτια του κόσμου και για τα μάτια του κόσμου καλά κρατεί στο προσωπικό της εθνικής αντιπροσωπείας μας και μας διασύρει.

Σε αυτήν εδώ τη χώρα, ως συνεπείς ευρωπαίοι ακρίτες, επιθυμούμε να μην προτιμούμε τη διεύρυνση και τη συνεννόηση σε κρίσιμα εθνικά θέματα παρά την πολιτική της κερκίδας. Από βιογραφικά μέχρι και εξυπνάδες ήταν ικανός να εξαπολύσει δια βήματος της βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ «μάρτυρες», προκειμένου να πλήξουν τον Μητσοτάκη και τους δήθεν άριστούς του! Από την άλλη, ο πικραμένος πρώην υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με απόλυτη ψυχραιμία και ενσυναίσθηση των όσων έλεγε απεκάλυψε ότι Υπουργοί παρακολουθούνται από την ΕΥΠ. Η μικροψυχία, η ανικανότητα και η μικροπολιτική σε όλο της το μεγαλείο. Αν όμως ο Κοντολέων αναλάβει τα διοικητικά καθήκοντα του εν τέλει, θα είμαστε μάλλον η μόνη χώρα που κρέμασε στα μανταλάκια το διοικητή των Υπηρεσιών Πληροφοριών της για το βιογραφικό και το ποιόν του προτού καν αναλάβει τα καθήκονταά του! Την ίδια στιγμή, εκθέτουμε ανερυθρίαστα μια ολόκληρη ευαίσθητη υπρεσία εθνικής ασφάλειας και τους ανθρώπους της. Έπειτα, αναμένουμε και ισότιμη συμμετοχή σε επιχειρησιακά σχέδια ασφάλειας και σε διαβουλεύσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους ή απαιτούμε να έχουμε πρωτεύοντα ρόλο σε ευαίσθητες επιχειρήσεις στη γύρω περιοχή μας, την στιγμή που δεν αποπνέουμε το παραμικρό αίσθημα εμπιστοσύνης!

Ο Κύριος Πέτσας, εκπρόσωπος τύπου της Κυβέρνησης έκανε μια καίρια επισήμανση που, όμως, με αναμμένα τα αίματα έπεσε στο κενό. Επισήμανε ότι τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα θα έπρεπε να μένουν εκτός μικροπολιτικής και μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Για μια ακόμα φορά προκαλούμε το διασυρμό και την απομόνωσή μας. Για μια ακόμα φορά διαφαίνεται πόσο σημαντική είναι η θεσμική θωράκιση που οφείλουμε να αποκτήσουμε.

Θωράκιση που να ρυθμίζει κρίσιμα θέματα, όπως η επιβολή αυστηρών κανόνων δεοντολογίας, τόσο στα ΜΕΕ, όσο και στους πολιτικούς για το σχολιασμό μείζονος εθνικών θεμάτων ασφαλείας, ώστε να μας προστατεύει σε καιρούς πολιτικής ανωριμότητας. Σημαντική είναι επιτέλους η ύπαρξη ενός θεσμικού σώματος διαβούλευσης, που θα εξετάζει παρόμοια θέματα με νηφαλιότητα και γνώση. Ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη συναίνεση πάνω σε τέτοια ζητήματα και όχι οι μονόπλευρες αποφάσεις. Ώστε να μην εκτίθενται απο τον πολιτικό καιροσκοπισμό και το λαϊκισμό όσοι άνθρωποι εκθέτουν καθημερινά τη ζωή τους για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.