Του Γιώργου Ναθαναήλ,
1675: Τίθεται ο θεμέλιος λίθος του αστεροσκοπίου του Γκρήνουιτς στο Λονδίνο. Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος Β’, θέσπισε τον τίτλο του Βασιλικού Αστρονόμου, τον οποίο είχε πρώτος ο Τζον Φλάμστηντ με απώτερο στόχο τη «χαρτογράφηση» του ουρανού, ώστε να τελειοποιηθεί η τέχνη της ναυσιπλοΐας. Το κτήριο του αστεροσκοπίου χτίστηκε σε λόφο πάνω από τον Τάμεση, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Λονδίνου. Πλέον το αστεροσκοπίο, ως επιστημονικός οργανισμός, δεν υπάρχει πια, αφού «διαλύθηκε» το 1998, όταν όλος ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε στο αστεροσκοπίο του Σάσεξ. Το γνωστότερο μέλος του εξοπλισμού ήταν το τηλεσκόπιο «Ισαάκ Νεύτων».
1792: Ο όχλος του Παρισιού κάνει έφοδο στο παλάτι του Κεραμεικού, συλλαμβάνει το βασιλιά, Λουδοβίκο ΙΣΤ’, και σφαγιάζει την Ελβετική φρουρά του. Ο βασιλιάς με την οικογένειά του συνελήφθησαν στις 5 Οκτωβρίου 1789 στο παλάτι των Βερσαλλιών και οδηγήθηκαν στο παλάτι του Κεραμεικού. Το παλάτι βρισκόταν μέσα στο Παρίσι, στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα και καταστράφηκε το 1871. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’, εγγονός του βασιλιά «Ήλιου», αγαπούσε την ιστορία, τη γεωγραφία και τις τέχνες. Ήθελε να ενισχύσει το ναυτικό της χώρας του, έτσι ώστε να ξεπεράσει σε δύναμη την Αγγλία. Ο βασιλιάς αποκεφαλίστηκε στις 21 Ιανουαρίου 1793 με την κατηγορία της εθνικής προδοσίας.
1793: Ανοίγει επίσημα το μουσείο του Λούβρου. Το μουσείο εκθέτει 35.000 έργα τέχνης από τα 445.000, που διαθέτει. Η έκταση της μόνιμης συλλογής ανέρχεται σε 60.600 τετραγωνικά μέτρα. Όσον αφορά την ονομασία υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά πάσα πιθανότητα ο χώρος ήταν προηγουμένως ένα οχυρωμένο φρούριο ή στην τοποθεσία υπήρχαν πολλοί λύκοι (lupara) και γι’ αυτό δόθηκε το εν λόγω όνομα. Τα χρόνια του Λουδοβίκου ΙΔ’ και ΙΕ’ δεν ήταν τα καλύτερα για το μουσείο, αφού αυτό παραμελήθηκε και πολλά έργα του νοικιάζονταν σε αριστοκράτες. Αντιθέτως, τα χρόνια της Επανάστασης ήταν κομβικά για το μουσείο, αφού ξεκίνησε η λειτουργία του με πολλά εκθέματα από τη βασιλική οικογένεια και από τη συλλογή της Εκκλησίας και διαφόρων ευγενών της χώρας.
1944: Οι Αμερικανοί νικούν τα τελευταία ιαπωνικά στρατεύματα στις νήσους Γκουάμ. Πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει ενσωματωθεί στις ΗΠΑ. Αποτέλεσε ισπανική αποικία έως το 1898, όταν και πέρασε στη διοίκηση των ΗΠΑ. Η οικονομία του νησιού βασίζεται στον τουρισμό και στις βάσεις του αμερικανικού στρατού. Οι κάτοικοι του νησιού είναι Αμερικανοί πολίτες αλλά δεν ψηφίζουν στις εκλογές της χώρας. Ψηφίζουν, όμως, για την ανάδειξη κυβερνήτη του νησιού.