14.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαTOP 11 αντιφατικοί δήμοι στις Εθνικές εκλογές

TOP 11 αντιφατικοί δήμοι στις Εθνικές εκλογές


Του Δημήτρη Τόλια,

Στις εθνικές εκλογές του 2019, ο εκλογικός χάρτης βάφτηκε «μπλε», λόγω της επικράτησης της ΝΔ στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο, εξετάζοντας ξεχωριστά τους δήμους πολλών περιφερειών, παρατηρούμε μεγάλες διαφοροποιήσεις εκλογικής συμπεριφοράς εντός αυτών, ανά δημοτική ενότητα, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μερικά χιλιόμετρα φαίνεται πως είναι ικανά να αλλάξουν την προτίμηση από το ένα κόμμα στο άλλο. Παρακάτω θα παρουσιάσω ένα Top 11 με ορισμένες δημοτικές ενότητες διάφορων δήμων σε όλα τα πλάτη και μήκη της ελληνικής επικράτειας, όπου παρατηρήθηκε σημαντική διαφοροποίηση στην εκλογική συμπεριφορά.

  1. ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ξεκινώντας από τη Λάρισα και συγκεκριμένα στο Δήμο Λαρισαίων, παρατηρούμε την επικράτηση της ΝΔ σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Μάλιστα, η δημοτική ενότητα «Κοιλάδας» δίνει στο δεξιό κόμμα προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 26 μονάδων. Ωστόσο, 18 χιλιόμετρα από τη δημοτική ενότητα Κοιλάδας, στη δημοτική ενότητα Γιαννούλης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελαφρύ προβάδισμα 1,5%. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως 18 χιλιόμετρα «εξαλείφουν» 26 μονάδες διαφοράς των δύο κομμάτων και κάνουν την ανατροπή, δίνοντας προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

  1. ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ο δήμος έχει δύο δημοτικές ενότητες, αυτή της Μαγούλας και αυτή της Ελευσίνας, που απέχουν μεταξύ τους 5 χιλιόμετρα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε προβάδισμα 9 μονάδων στην Μαγούλα, θα ισχυριζόταν κανείς πως 5 χιλιόμετρα μακριά η τάση δεν θα ήταν δυνατόν να αλλάξει. Κι όμως! Στη δημοτική ενότητα Ελευσίνας η διαφορά αυτή εξανεμίστηκε, με την ΝΔ να επικρατεί με σχεδόν μια μονάδα διαφορά.

  1. ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Στην Κέρκυρα φαίνεται πως οι κάτοικοι ανά δημοτική ενότητα αμφιταλαντεύονταν για το ποιο κόμμα θα πρέπει να κυβερνήσει. Η δημοτική ενότητα Εσπερίων έδινε εντολή στη ΝΔ με διαφορά 4 μονάδων, ωστόσο, οι κάτοικοι της δημοτικής ενότητας Θιναλίου, 12 χιλιόμετρα μακριά, έδιναν εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 5 μονάδων.

  1. ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Μεταφερόμαστε στην Πελοπόννησο και στον δήμο Πύργου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να επικρατήσει με διαφορά 4 μονάδων. Ωστόσο, ενώ στην δημοτική ενότητα Πύργου οι ψηφοφόροι δίνουν τη νίκη με διαφορά σχεδόν 5 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ, οι συντοπίτες τους, 8 χιλιόμετρα μόλις μακριά, στη δημοτική ενότητα Βώλακος, εκλέγουν πρώτο κόμμα την ΝΔ με διαφορά σχεδόν 6,5 μονάδων.

  1. ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ & ΔΗΜΟΣ ΣΥΡΟΥ

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη δημοτική ενότητα Πανόρμου να επικρατούσε με 8 μονάδες διαφορά, ωστόσο λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα στο νησί, στη δημοτική ενότητα Τήνου, η ΝΔ επικρατούσε του ΣΥΡΙΖΑ με 11 μονάδες διαφορά. Επιπλέον, στο νησί της Σύρου, στη δημοτική ενότητα Ποσειδωνίας, η ΝΔ ήταν πρώτο κόμμα με 8 μονάδες. Ωστόσο, 9 χιλιόμετρα βορειότερα του νησιού, στη δημοτική ενότητα Ερμουπόλεως, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα με 8 μονάδες διαφορά.

  1. ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Σε μια ακόμη περίπτωση, στον δήμο Ιωαννιτών διεξήχθη σκληρό ντέρμπι για την πρωτιά στην κάλπη, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε με ποσοστό μόλις 0,2% της ΝΔ. Φαίνεται πως το ντέρμπι, όμως, ήταν τοπικό. Η δημοτική ενότητα Παμβώτιδος μπορεί να έβγαζε πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με 3 μονάδες, ωστόσο, 6 χιλιόμετρα μακριά, η δημοτική ενότητα Ανατολής έβγαζε πρώτη τη ΝΔ με 5 μονάδες διαφορά.

  1. ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ

Στη Λειβαδιά, στη δημοτική ενότητα Χαιρωνείας, η ΝΔ μπορεί να σημείωνε νίκη με 8 μονάδες διαφορά, ωστόσο 10 χιλιόμετρα νοτιότερα, στη δημοτική ενότητα Κυριακίου, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε νίκη με 22 μονάδες διαφορά. Οι δύο περιοχές του δήμου δε φαίνεται να τα βρίσκουν μεταξύ τους.

  1. ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Τα αποτελέσματα στο νησιωτικό δήμο, εκ πρώτης όψεως, φανέρωναν μια ευρεία νίκη της ΝΔ με 24 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι δημοτικές ενότητες του νησιού δε φάνηκε να συμφωνούσαν στην εμφατική επικράτηση της ΝΔ. Η πολυπληθέστερη δημοτική ενότητα Καρπάθου έφερε τη ΝΔ στην πρώτη θέση με 28 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως, μια μεγάλη διάσταση απόψεων φαίνεται να επικρατεί στην περιοχή, καθώς οι 28 μονάδες διαφορά της ΝΔ, στη δημοτική ενότητα Ολύμπου γίνεται νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 6 μονάδες.

  1. ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ

Στο δήμο Φυλής, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε με 16 μονάδες της ΝΔ. Ωστόσο, το ρεύμα του κόμματος του Α. Τσίπρα δεν «έπεισε» όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου. Έτσι, μπορεί στη δημοτική ενότητα Άνω Λιοσίων ο ΣΥΡΙΖΑ να επικράτησε με 19 μονάδες διαφορά, ωστόσο, 4,8 χιλιόμετρα παραπέρα, στη δημοτική ενότητα Φυλής, η ΝΔ σημειώνει προβάδισμα 11 μονάδων. Να που 5 χιλιόμετρα μετατρέπουν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 19 μονάδες, σε νίκη της ΝΔ με 11!

  1. ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Ο Δήμος Αχαρνών χωρίζεται σε δύο δημοτικές ενότητες. Αυτή των Αχαρνών και εκείνη των Θρακομακεδόνων. Οι ψηφοφόροι των δύο αυτών δημοτικών ενοτήτων διαφοροποιούνται εμφατικά ως προς τις κομματικές τους επιλογές. Από τη μία, στη δημοτική ενότητα Θρακομακεδόνων, η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 34 μονάδες διαφορά, όμως, 7 χιλιόμετρα νοτιότερα, στη δημοτική ενότητα Αχαρνών, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε της ΝΔ με 12 μονάδες διαφορά.

  1.  ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ

Η κορυφαία περίπτωση που κατάφερα να εντοπίσω αφορά το δήμο Αβδήρων της εκλογικής περιφέρειας Ξάνθης. Στο συγκεκριμένο δήμο φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διάσταση πολιτικών απόψεων. Από τη μία, παρατηρείται σαρωτική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοτική ενότητα Σελέρου με 34 μονάδες διαφορά. Ωστόσο, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, χρειάστηκαν μόλις 20 χιλιόμετρα απόσταση, ώστε η διαφορά αυτή, όχι μόνο να μηδενιστεί, αλλά και να μετατραπεί σε ευρεία νίκη της ΝΔ. Η δημοτική ενότητα Αβδήρων, 20 χιλιόμετρα μόλις μακριά, έδωσε τη νίκη στη ΝΔ με 22 μονάδες διαφορά!

Υπάρχουν σίγουρα πολλές ακόμη περιπτώσεις μεγάλων ή μικρών διαφοροποιήσεων εντός των δήμων. Με έναν εδραιωμένο πλέον δικομματισμό κι έναν φορτισμένο διπολικό άξονα «Αριστεράς-Δεξιάς», τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν και σε μεγαλύτερη έκταση σε μελλοντικές αναμετρήσεις. Η διερεύνηση των αιτίων, που οδηγούν σε αυτές τις διαφοροποιήσεις ανά περιοχή, είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία, που χρήζει έρευνας στην τοπική ιστορία της κάθε περιοχής, στο καθεστώς ιδιοκτησίας, στο είδος των ασκούμενων επαγγελμάτων, στην οικογενειακή κατάσταση των κατοίκων, στην επίδραση των ΜΜΕ, καθώς και στις επιρροές των τοπικών πολιτικών προσωπικοτήτων της κάθε ενότητας. Μόνο έτσι, θα φτάσουμε σε συμπεράσματα που θα ερμηνεύουν την εκλογική συμπεριφορά.


Δημήτρης Τόλιας

Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στον Ωρωπό Αττικής. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ έχει φοιτήσει και για ένα έτος στο ίδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι λάτρης της πολιτικής ιστορικής ανάλυσης και έρευνας. Ασχολείται με την ανίχνευση της διαδικασίας διάδοσης και τις επιδράσεις των πολιτικών ιδεών στην κοινωνία τόσο στο παρελθόν όσο και φυσικά στο σήμερα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Τόλιας
Δημήτρης Τόλιας
Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στον Ωρωπό Αττικής. Είναι αριστούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με την πολιτική ανάλυση και την πολιτική επικοινωνία έχοντας εργασιακή και ερευνητική εμπειρία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν τα πολιτικά κόμματα, τα πολιτικά και εκλογικά συστήματα και η πολιτική κοινωνιολογία.