Του Γιώργου Ναθαναήλ,
626: Τα στρατεύματα των Αβάρων και των Σλάβων σταματούν την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης. Σημαντικός εχθρός της αυτοκρατορίας ήταν οι Σασσανίδες Πέρσες και εν συνεχεία κάποια φύλα από τα βόρεια, όπως οι Σλάβοι και οι Άβαροι. Εχθροί, βέβαια, υπήρχαν και στην Ιταλία, όπως οι Οστρογότθοι. Ο βασιλιάς Ηράκλειος, αφού ανέτρεψε τον Φωκά, που είχε ανέλθει στο θρόνο πραξικοπηματικά, πέρασε σε μια πολιτική αποτελεσματικής αντιμετώπισης των εχθρών της αυτοκρατορίας. Ο αυτοκράτορας έφτασε έως την Αρμενία, για να αντιμετωπίσει τους Πέρσες, αλλά αυτό βοήθησε ένα άλλο περσικό στράτευμα να πολιορκήσει την Πόλη μαζί με τους Άβαρους και τους Σλάβους, που πιέζονταν από τους βόρειους γείτονές τους. Η Πόλη σώθηκε λόγω της γενναίας αντίστασης και η εν λόγω πολιορκία είναι η πρώτη από τις πολλές που ακολούθησαν.
936: Ο Όθων Α’ στέφεται βασιλιάς της Γερμανίας και αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαïκής αυτοκρατορίας. Ο Όθων ανέλαβε έναν θρόνο που χήρεψε βίαια, αφού ο προκάτοχός του είχε δολοφονηθεί, και παρέμενε χωρίς κάτοχο για 40 χρόνια. Νυμφεύφτηκε την Αδελαΐδα της Βουργουνδίας, μια κίνηση, που τον οδήγησε στην ανάληψη του θρόνου της Ιταλίας, μετά από έκκληση του Πάπα Ιωάννη ΙΒ’ για βοήθεια. Υποστήριζε πως ήταν ο διάδοχος των εδαφών του Καρλομάγνου, αφού όλοι οι δικοί του απόγονοι είχαν πεθάνει. Στέφθηκε συμβολικά αυτοκράτορας στη πρωτεύουσα του Καρλομάγνου, Άαχεν.
1942: Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, United States Marine Corps, πραγματοποιεί την πρώτη αμερικανική επίθεση, κάνοντας απόβαση στις Νήσους Σολομώντα και έτσι ξεκινά η μάχη του Γκουανταλκανάλ. Τον ίδιο χρόνο το νησί είχε καταληφθεί από τους Ιάπωνες, οι οποίοι θα το χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο για την εξάπλωση της αυτοκρατορίας τους. Η δύναμη των Ιαπώνων ανερχόταν σε 36.000 άντρες, ενώ οι Αμερικανοί και οι Αυστραλοί ήταν 60.000. Δεν υπήρξε αποφασιστική νίκη, με αποτέλεσμα η μάχη να οδηγήσει σε φθορά τα στρατεύματα. Οι Σύμμαχοι έχασαν 7.000 στρατιώτες, 29 πλοία και 615 αεροπλάνα ενώ οι Ιάπωνες έχασαν 31.000 στρατιώτες, 38 πλοία και 683 αεροπλάνα.
1964: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Λύντον Τζόνσον, αναλαμβάνει ευρείες εξουσίες πολέμου, για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις του Βορείου Βιετνάμ προς τα αμερικανικά στρατεύματα μετά από την υπερψήφιση του ψηφίσματος του κόλπου Τόνκιν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ο πόλεμος του Βιετνάμ κράτησε κάτι λιγότερο από 20 χρόνια και ήταν η πιο αιματηρή ψυχροπολεμική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, με έμμεσο τρόπο, αφού μία ευθεία αναμέτρηση ανάμεσά τους, κατά πάσα πιθανότητα, θα κατέληγε σε πυρηνικό όλεθρο. Το 1973 οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν το Βιετνάμ και εν τέλει το Νότιο Βιετνάμ παραδόθηκε στο Βόρειο και προσαρτήθηκε. Έτσι, δημιουργήθηκε η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ, που υπάρχει έως σήμερα.