17 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΠιο νωρίς από ποτέ εξαντλήθηκαν οι φυσικοί πόροι της γης για φέτος

Πιο νωρίς από ποτέ εξαντλήθηκαν οι φυσικοί πόροι της γης για φέτος


Της Στέλλας Γαβαλά,

Πράγματι, ο πλανήτης βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και οι περισσότερες χώρες το έχουν συνειδητοποιήσει, καθώς εκπέμπουν SOS για την κλιματική αλλαγή και διάφορες ενέργειες έχουν παρθεί, ή σκοπεύουν να παρθούν προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα πολλαπλά περιβαλλοντικά ζητήματα. Σε ένα από αυτά τα ζητήματα, πλέον, προστίθεται το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, η ανθρωπότητα κατανάλωσε όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει ο πλανήτης φέτος, τόσο νωρίς. Σύμφωνα με υπολογισμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Footprint Network, οι πόροι καταναλώθηκαν δύο ολόκληρους μήνες νωρίτερα σε σχέση με πριν είκοσι χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση του φυσικού κεφάλαιου του πλανήτη, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική δυνατότητα να την αποκαταστήσει.

Γενικά, ανά χώρα, οι καταναλωτικές συνήθειες παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις. Το Κατάρ έφθασε την ημέρα υπέρβασης (όπως αποκαλείται) των πόρων που του αναλογούσαν για φέτος, μόλις 42 μέρες έπειτα, μέσα στη χρονιά. Από την άλλη, η Ινδονησία θα έχει καταναλώσει όλους τους πόρους που της αναλογούν για τη χρονιά μετά από 342 μέρες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), οργάνωση που συνδέεται με το Global Footprint Network. Σημειώνουν πως, αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Γάλλοι, θα χρειαζόμασταν 2,7 πλανήτες, και 5 πλανήτες αν όλοι οι κάτοικοι του κόσμου υιθετούσαν τον τρόπο κατανάλωσης των Αμερικάνων.

Το γεγονός ότι το οικονομικό μας σύστημα αναπτύχθηκε σε μια περίοδο όπου οι φυσικοί πόροι ήταν άφθονοι, μας έκανε να επαναπαυθούμε στο να παρθούν αποφάσεις χωρίς να ληφθεί υπόψιν η απόλυτη συνεισφορά της φύσης στις οικονομικές δραστηριότητες. Και καθώς τώρα οι πόροι φθήνουν σε όλο τον κόσμο ολοένα και περισσότερο, χρειαζόμαστε καινούργια εργαλεία προκειμένου να τους διαχειριστούμε με πιο βιώσιμο τρόπο.

Προκειμένου να μετακινηθεί, ξανά, η λεγόμενη ημέρα υπέρβασης κοντά στης 31 Δεκεμβρίου, το βασικό που πρέπει να γίνει είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι οποίες, από μόνες τους, αποτελούν το 60% του οικολογικού μας αποτυπώματος. Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά το ήμισυ, θα μπορούσε να φθάσει η ημέρα υπέρβασης στον Οκτώβριο και να κερδίσουμε 93 μέρες το χρόνο. Σημαντικό, επίσης, το γεγονός ότι, αν μειώναμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων κατά το ήμισυ, θα μπορούσαμε, μεταξύ άλλων, να αναβάλουμε την ημέρα υπέρβασης κατά 15 μέρες το χρόνο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network, παρέχει περιεκτικά στοιχεία πάνω στη συνεχή ζήτηση που έχει η ανθρωπότητα πάνω στη φύση, αλλά και τη δυνατότητα της φύσης να ανταποκρίνεται σε αυτήν. Αυτά τα στοιχεία υπάρχουν για παραπάνω από 200 χώρες και περιοχές, χρησιμοποιώντας 15.000 σημεία δεδομένων, ανά χώρα και ανά έτος, από το 1961. Επιπλέον, έχει αναπτύξει μια αριθμομηχανή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από το κινητό, η οποία καταμετρά το προσωπικό οικολογικό σου αποτύπωμα, δείχνοντας πόσους πλανήτες θα χρειαζόμασταν, αν ζούσαμε όλοι σαν εσένα. Έτσι, δίνει λύσεις στο πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε το προσωπικό μας αποτύπωμα στη Γη πιο οικολογικό. Εκτός άλλων, δίνει στοιχεία για κάθε χώρα, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να μάθει αν η χώρα στην οποία ζει, ανήκει σε οικολογικό «οφειλέτη» ή «πιστωτή», δείχνοντας και τη χρονολογία που ο οικολογικός προϋπολογισμός της κάθε χώρας χτύπησε κόκκινο.

Τέτοιες παροχές, από διάφορους οργανισμούς, σίγουρα βοηθάνε στο να μαθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι, τι μπορούν να κάνουν για να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους σε πιο οικολογικό ενώ, καλό θα ήταν να αναπτυχθούν και να υιοθετηθούν από περισσότερους οργανισμούς.


Στέλλα Γαβαλά

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, είναι απόφοιτη της Σχολής Μωραΐτη. Σπουδάζει Business Management στο Λονδίνο, όπου και μένει τα τελευταία χρόνια. Ευαισθητοποιημένη για περιβαλλοντικά ζητήματα, αρθρογραφεί σχετικά με αυτά στο Ελεύθερο του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.