Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,
338: Ξεκινάει η Μάχη της Χαιρώνειας, η οποία διεξήχθη ανάμεσα στο μακεδονικό βασίλειο, υπό τον Φίλιππο Β΄ και στα συνασπισμένα στρατεύματα της Αθήνας, της Κορίνθου, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Αχαΐας, των Μεγάρων, της Ακαρνανίας, της Εύβοιας και του Κοινού των Βοιωτών, υπό τη Θήβα. Νικητές αναδείχθηκαν οι μακεδονικές δυνάμεις. Η σύγκρουση αυτή ήταν καθοριστική, καθώς διαμόρφωσε την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα κατά τον ύστερο 4ο αιώνα π.Χ. Ο Φίλιππος Β’ κατάφερε μετά από πολυετείς και αιματηρές εκστρατείες, καθώς και μετά από έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις, να κυριαρχήσει ενάντια στους τελευταίους πυλώνες αντίστασης στα σχέδιά του για επικράτηση στον ελλαδικό χώρο. Η μάχη της Χαιρώνειας αποτελεί την αφετηρία της μακεδονικής κυριαρχίας στα πολιτικά πράγματα της νότιας Ελλάδας για σχεδόν έναν αιώνα. Επιπλέον, έχει ενδιαφέρον και από στρατιωτική άποψη, καθώς ανεδείχθη η υπεροχή της μακεδονικής φάλαγγας έναντι των προγενέστερων αντίστοιχων τύπων των πόλεων-κρατών.
216: Ξεκινάει μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β΄ Καρχηδονιακού Πολέμου, η Μάχη των Καννών. Η μάχη διεξήχθη στις Κάννες, οι οποίες βρίσκονταν στην περιφέρεια της Απουλίας, στη ΝΑ Ιταλία. Ο καρχηδονιακός στρατός, που βρισκόταν υπό την ηγεσία του στρατηγού Αννίβα Βάρκα, νίκησε το στρατό της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που ήταν και αριθμητικά μεγαλύτερος. Οι ύπατοι Λεύκιος Αιμίλιος Παύλος και Γάιος Τερέντιος Βάρρων, ήταν οι επικεφαλής των ρωμαϊκών δυνάμεων. Είναι μία από τις πιο ένδοξες μάχες της περιόδου και η δεύτερη μεγαλύτερη ήττα για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μετά από την ήττα στο Αραούζιο, το 105. Ύστερα από την αρνητική έκβαση στη μάχη του ποταμού Τρεβία και της λίμνης Τρασιμένης, οι Ρωμαίοι κατέληξαν ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν μετωπικά τον Αννίβα στις Κάννες. Οι ρωμαϊκές δυνάμεις διέθεταν, σχεδόν, 80.000 στρατιώτες, ενώ το καρχηδονιακό στράτευμα ήταν δύναμης, περίπου, 56.000 στρατιωτών. Το ρωμαϊκό πεζικό είχε βαθύτερο σχηματισμό από ότι συνηθιζόταν εκείνη την εποχή και ο Αννίβας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την τακτική της διπλής υπερκέρασης, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υπεράριθμο ρωμαϊκό στράτευμα. Με αυτή την τακτική, επήλθε ο αποδεκατισμός των ρωμαϊκών δυνάμεων, ενώ μερικοί σύμμαχοι της Ρώμης υποτάχθηκαν στον Αννίβα.
1990: Το Ιράκ εισβάλλει στο Κουβέιτ, με την αφορμή, πως το Κουβέιτ κάνει γεωτρήσεις υπό κλίση και κλέβει πετρέλαιο από το Ιράκ. Σχεδόν αμέσως, σχηματίστηκε δύναμη 35 κρατών με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή των περισσότερων κρατών του δυτικού και αραβικού κόσμου. Έτσι, ξεκίνησε ο Α΄ Πόλεμος του Κόλπου, ο οποίος πήρε την ονομασία «Επιχείρηση: Καταιγίδα της Ερήμου» και διήρκησε ως τις 27 Φεβρουαρίου 1991. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος πόλεμος, που είχε τηλεοπτική κάλυψη.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.