Του Βασίλη Χρίστογλου,
Το μεταναστευτικό βρίσκεται ίσως στην κρισιμότερη περίοδό του. Στις ΗΠΑ, τα πράγματα δείχνουν να βγαίνουν εκτός ελέγχου, καθώς τα σύνορα έχουν μετατραπεί σε ένα camp μεταναστών, παιδιών στην πλειοψηφία τους. Οι πρακτικές αυτές έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσφορία, τόσο σε μεγάλο κομμάτι του αμερικανικού λαού, όσο και στην παράταξη των Δημοκρατικών. Οι τελευταίοι, μάλιστα, κατηγορούν τον Ντοναλντ Τραμπ ότι η πολιτική που εφαρμόζει, παγιδεύει και προκαλεί μεγάλα προβλήματα στις οικογένειες που έρχονται από το Μεξικό. Την ώρα που τα ρατσιστικά σχόλια εναντίον Γερουσιαστών από τον Πρόεδρο πληθαίνουν και η ασφάλεια στα σύνορα αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, η μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ δε φαίνεται να αλλάζει.
Στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο βρίσκεται το θέμα της Ιταλίας. Με τη συντελεσθείσα αλλαγή σκηνικού και με την Ιταλία να βρίσκεται πλέον στο μέσο της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, ο Ματέο Σαλβίνι έχει απαγορεύσει σε οποιοδήποτε μέσο μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες, να φτάσει στην Ιταλία. Βέβαια, ο Υπουργός της ιταλικής κυβέρνησης λογάριαζε χωρίς την Καρόλα Ρακέτε. Για όσους ξέχασαν, η Κάρολα Ρακέτε είναι η καπετάνισσα του σωστικού πλοίου Sea Watch 3, που αψήφησε Σαλβίνι και Ευρωπαίους κι ”έδεσε” στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, προκείμενου να αποβιβάσει 42 πρόσφυγες, που είχε περισυλλέξει το πλοίο και βρίσκονταν επί δύο εβδομάδες εν πλω. Με τις πράξεις της, ξεκίνησε έναν άτυπο πόλεμο με τον αρχηγό της ακροδεξιάς, που είχε ως αποτέλεσμα την εκατέρωθεν υποβολή μηνύσεων. Για άλλη μία φορά, η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρώπης. Όχι, όμως, για καλό λόγο.
Στη Λιβύη τα πράγματα είναι τραγικά. Η χώρα, μετά τους Καντάφι, έχει πέσει στον λάκκο των εμφυλίων. Αυτό έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός απίστευτου κύματος μεταναστών, που προσπαθούν να γλιτώσουν τον πόλεμο με τελικό προορισμό την Ιταλία. Τις περισσότερες φορές η κατάληξη είναι τραγική. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κόσμος ενημερώθηκε πως αγνοούνται πάνω από 100 μετανάστες από τη Λιβύη, που είχαν ως προορισμό την Ιταλία. 55 από αυτούς έχουν ήδη βρεθεί νεκροί. Ο ΟΗΕ αναφέρεται σε αυτό το γεγονός ως τη μεγαλύτερη τραγωδία στη Μεσόγειο για το 2019.
Το μεταναστευτικό εκπέμπει sos για ακόμα μία φορά. Μετά από μία περίοδο ησυχίας, γίνεται πρώτο θέμα σε όλο τον κόσμο. Προσωπικά, δε μπορώ να πω πως είμαι αισιόδοξος. Με τις κυβερνήσεις να γίνονται ολοένα και πιο σκληρές στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, είναι δύσκολο να δεις φως στον ορίζοντα. Και όσο οι πόλεμοι κρατούν σε Αφρική και Μέση Ανατολή, το σκηνικό δύσκολα θα αλλάξει.