Της Γιώτα Κοσκινά,
Είκοσι –περίπου- ημέρες αφότου ανέλαβε την Πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να πραγματοποιήσει το πρώτο του επίσημο ταξίδι ως Πρωθυπουργός πλέον. Ένα ταξίδι με προορισμό την Κύπρο. Ένα μέρος, το οποίο σαφώς δεν επιλέχθηκε τυχαία. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να αναδείξει μέσα από αυτό το ταξίδι τις στενότατες σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα και τη σθεναρή αλληλοϋποστήριξη στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, αφού το ταξίδι αυτό συμπίπτει χρονικά με μια σειρά από προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος και η Ελλάδα από τη γείτονα χώρα, Τουρκία, με εξόφθαλμη αφορμή τη διαχείριση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, με παράνομες ενέργειες, επιχειρεί να αμφισβητήσει σε διεθνές επίπεδο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο (περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Αιγιαλίτιδας Ζώνης).
Έπειτα από μία σειρά από επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κυπριακή Κυβέρνηση αλλά και τα κυπριακά πολιτικά κόμματα, μέσω των επίσημων δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο, εξέδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και θα παραμείνει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στη Μεγαλόνησο με την οριστική απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος συμφώνησαν για την εξεύρεση μίας δίκαιης λύσης για το «Κυπριακό», σε συνεργασία πάντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τον ΟΗΕ.
Η ατζέντα της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν περιείχε μόνο τα εθνικά ζητήματα των δύο χωρών, αλλά και μία σειρά από διμερή ζητήματα. Συγκεκριμένα, με τον κ. Αναστασιάδη συζητήθηκε το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους κύπριους φοιτητές, οι οποίοι το περσινό ακαδημαϊκό έτος είχαν εισαχθεί σε ΤΕΙ της Ελλάδας και ακόμη και σήμερα υπάρχει εκκρεμότητα σχετικά με τη φοίτησή τους, λόγω των αλλαγών που έγιναν στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους Κύπριους για τη γενναιόδωρη δωρεά που έκαναν, για να ξαναχτιστεί το Μάτι μετά τη φονική πυρκαγιά του περσινού Ιουλίου, ενώ έθεσε και μία σειρά από αναπτυξιακά θέματα, τα οποία στο παρελθόν απασχόλησαν την Κύπρο και που τώρα απασχολούν την Ελλάδα. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να είναι υποψήφιος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Πρόταση την οποία αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά ο κ. Νεοφύτου.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο ήταν συμβολική, αλλά και ιδιαίτερα σημαντική. Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες Πρωθυπουργοί είθισται να πραγματοποιούν το πρώτο τους ταξίδι στην Κύπρο, για συμβολικούς κυρίως λόγους. Η ιδιαιτερότητα, όμως, του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη έγκειται τόσο στη χρονική στιγμή την οποία διάλεξε (εν μέσω διαρκών προκλήσεων από την Τουρκία), αλλά και στη διευρυμένη ατζέντα την οποία επέλεξε. Δεν έμεινε μόνο στη συζήτηση περί εθνικών θεμάτων, αλλά εμβάθυνε στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής Κυβέρνησης, τέλος, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία ενός τριμερούς σχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.