14.5 C
Athens
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

31η Ιουλίου


Του Γιώργου Ναθαναήλ,

1492: Με το διάταγμα της Αλάμπρα ξεκινά η εκδίωξη των Εβραίων από την Ισπανία. Ο μεγάλος πληθυσμός Εβραίων αναγκάστηκε να φύγει από την Ισπανία μετά την ανακατάληψη της χώρας από τους Ισπανούς και την εκδίωξη των Μαυριτανών. Οι Εβραίοι αναγκάστηκαν να φύγουν προς τα ανατολικά και βρήκαν καταφύγιο και στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Η φυγή των Εβραίων συνετέλεσε στη σταδιακή παρακμή της ισπανικής οικονομίας. Αντιθέτως, δημιούργησαν νέες παροικίες, όπως η Θεσσαλονίκη, οι οποίες αναπτύχθηκαν οικονομικά και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο. Τη σχετικά ήρεμη ζωή των Εβραίων στην Ευρώπη ανατάραξε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος και οι θηριωδίες των ναζί.


1655: Εισβολή του ρωσικού στρατού στο Βίλνιους, πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας και κατοχή της πόλης για 6 χρόνια. Το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας ιδρύθηκε το 1253 με τη στέψη του Μιντάουγκας καθολικού βασιλιά της Λιθουανίας. Το βασίλειο περιελάμβανε κι άλλους λαούς πέρα από τους Λιθουανούς. Πολλοί ήταν Σλάβοι, όπως οι Ρως. Οι Λιθουανοί δεν ήταν χριστιανοί και αυτό οδήγησε στο να γίνουν σταυροφορίες από τους Τεύτονες Ιππότες και το Τάγμα της Λιβονίας. Το 1569 δημιουργείται ένα νέο κράτος στα ίδια εδάφη με την ονομασία Πολωνική- Λιθουανική Κοινοπολιτεία. Το 1791 ψηφίστηκε σύνταγμα, το οποίο έδωσε στη χώρα μονάρχη και κοινοβούλιο. Ωστόσο, το 1792 ξεκίνησε ο διαμελισμός της χώρας από τις γειτονικές χώρες.


1919: Η γερμανική Εθνοσυνέλευση αποδέχεται το σύνταγμα της Βαϊμάρης. Μετά την ήττα των Γερμανών στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, οι Σύμμαχοι ήθελαν τον περιορισμό της χώρας. Έτσι, έπρεπε να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτειακό καθεστώς, ένα πιο δημοκρατικό πολίτευμα. Η δημοκρατία της Βαϊμάρης διήρκεσε από το 1919 έως το 1933. Ο Κάιζερ παραιτήθηκε από τους θρόνους το Νοέμβριο του 1918 αλλά στην πραγματικότητα το νέο καθεστώς ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1919. Η χώρα είχε 17 ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία είχαν δική τους κυβέρνηση. Πρωτεύουσα της χώρας ήταν το Βερολίνο.


 

1932: Το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ κερδίζει τις γερμανικές εκλογές με ποσοστό 37,3%. Αν και πρώτο το κόμμα του Χίτλερ δε μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Συνεπώς, σχηματίζονται κυβερνήσεις μειοψηφίας και η πολιτική αστάθεια στη χώρα κορυφώνεται. Εν τέλει το 1933 ο Χίτλερ θα ανέβει στην εξουσία. Θα εξοντώσει όποιον είναι αντίθετος στις απόψεις του και βάζει μπροστά τον επανεξοπλισμό του στρατού. Θα συνεχίσει με παραβιάσεις της συνθήκης των Βερσαλλιών και θα δείξει τις επεκτατικές του διαθέσεις. Το 1939 θα οδηγήσει έμπρακτα την Ευρώπη σε πόλεμο, που θα κρατήσει μέχρι το 1945. Ο πόλεμος προκάλεσε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και μεγάλες υλικές καταστροφές.


Γιώργος Ναθαναήλ

Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ