11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

29η Ιουλίου


Του Γιώργου Ναθαναήλ,

904: Η Θεσσαλονίκη πέφτει στα χέρια των Σαρακηνών. Οι Άραβες με αρχηγό του στόλου τους τον Λέοντα Τριπολίτη ξεκίνησαν από τη βάση τους στη Συρία εναντίον της Βασιλεύουσας. Ωστόσο, επειδή το εγχείρημα ήταν δύσκολο αποφάσισαν να στραφούν προς τη Θεσσαλονίκη. Το ρωμαϊκό ναυτικό δε μπόρεσε να αντιδράσει και σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση των τειχών της Θεσσαλονίκης, οι Άραβες κατάφεραν να εισέλθουν στην πόλη. Μετά από μάχες εντός της πόλης, η αντίσταση των Θεσσαλονικέων κάμφθηκε και οι Άραβες λεηλάτησαν την πόλη. Απελευθέρωσαν 4.000 μουσουλμάνους κρατούμενους και πήραν μαζί τους 22.000 αιχμαλώτους, κατά βάση νεαρούς στην ηλικία. Η βασική πηγή για το γεγονός αποτελεί το έργο του Ιωάννη Καμενιάτη. 


1014: Λαμβάνει χώρα η μάχη του Κλειδίου. Οι Ρωμαίοι συγκρούονται με έναν από τους βασικότερους αντιπάλους τους, τους Βούλγαρους. Η Βουλγαρική αυτοκρατορία (681) επιβουλευόταν πολλά από τα εδάφη της αυτοκρατορίας και, μάλιστα, είχε επεκταθεί ήδη εις βάρος της. Ο Βασίλειος Β’ θέλοντας να ανακόψει αυτή την επέκταση των Βουλγάρων υπό τον Σαμουήλ, αποφάσισε να συγκρουστεί. Οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις. Ο Βασίλειος φθάνει με τον στρατό του στο πεδίο της μάχης. Δεν μπορεί να διασπάσει τις γραμμές των αμυνόμενων και, έτσι, στέλνει τον Ξιφία να περικυκλώσει τους Βουλγάρους. Ο Ξιφίας πετυχαίνει το στόχο του και ο Βασίλειος βρίσκει την ευκαιρία να πλήξει τους Βουλγάρους. Οι γνώμες διίστανται σχετικά με τον αριθμό των αιχμαλώτων. 


1588: Η ισπανική ανίκητη αρμάδα ηττάται στη ναυμαχία του Γκράβελιν. Η Ισπανία βρίσκεται σε μια ακμάζουσα πορεία και θέλει να κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη βάζοντας στο στόχαστρο την, επίσης, ακμάζουσα Αγγλία. Οι Άγγλοι με εξυψωμένο το φρόνημα υπεράσπισης της πατρίδας τους και ενήμεροι για τις τακτικές των Ισπανών, αποφάσισαν να κρατηθούν σε μια απόσταση 100 μέτρων για να πλήξουν την αρμάδα. Μετά από τις πρώτες άστοχες ισπανικές βολές, οι Άγγλοι έπληξαν τα κάτω μέρη των ισπανικών πλοίων. Στη συνέχεια ξεκίνησε η καταδίωξη της αρμάδας προς τα βόρεια. Η έλλειψη τροφίμων και νερού ανάγκασε την αρμάδα να επιστρέψει στην Ισπανία. Πολλά πλοία βυθίστηκαν και πολλοί έχασαν τη ζωή τους. Η ήττα της Ανίκητης αρμάδας είναι η συμβολική πράξη της αρχή της δύσης της Ισπανική αυτοκρατορίας 


1921: Ο Αδόλφος Χίτλερ γίνεται πρόεδρος του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Το κόμμα ιδρύθηκε το 1920 από τον Άντον Ντρέξλερ και αποτέλεσε ένα κόμμα που ήθελε την αναθεώρηση της συνθήκης των Βερσαλλιών. Μέσα σε ένα χρόνο δεκανέας του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, Αδόλφος Χίτλερ, έγινε πρόεδρος του κόμματος. Το κόμμα ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 1933 με ποσοστό 43,9 %. Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου το κόμμα κηρύχθηκε παράνομο και τα ηγετικά του στελέχη καταδικάστηκαν για τα αποτρόπαια εγκλήματα του πολέμου με τις δίκες της Νυρεμβέργης. 


Γιώργος Ναθαναήλ

Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ