Του Νίκου Βασιλόπουλου,
Μετά την ορκωμοσία της η νέα κυβέρνηση έσπευσε να εφαρμόσει όλα όσα προεκλογικά θεωρούσε σημαντικά ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, μέσα σε αυτά είναι και το πανεπιστημιακό άσυλο, η κατάργηση ή μη του οποίου έχει τόσο πολύ διχάσει την κοινωνία μας. Έτσι, το άσυλο επανέρχεται για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο. Αξίζει όμως, να δει κάποιος τι ακριβώς ισχύει για το άσυλο πριν πάρει θέση και δεν αναφέρομαι φυσικά σε αυτά που με τόση ευκολία αναπαράγονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Πάμε λοιπόν στα γεγονότα, το θεσμικό πλαίσιο για το άσυλο θεσπίστηκε το 1982 για να προστατεύσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου, με άλλα λόγια για να βοηθήσει να αποτελέσουν τα πανεπιστήμια κοιτίδες διαλόγου με όρους ελευθερίας. Από τότε μέχρι και σήμερα διάφορες ομάδες βρήκαν την ευκαιρία να παρερμηνεύσουν τον ρόλο του ασύλου χρησιμοποιώντας τα πανεπιστήμια για κάθε είδους εγκληματικές ενέργειες, γεγονός που έδωσε πάτημα στην συντηρητική παράταξη, η οποία ποτέ δεν θέλησε το άσυλο, να μιλά με αξιώσεις για την κατάργηση του.
Είναι όμως το άσυλο που επιτρέπει στις ομάδες αυτές να δρουν μέσα στα πανεπιστήμια; Είναι πράγματι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για εγκληματικές ενέργειες;
Ξεκάθαρα ΟΧΙ… Ο νόμος για το άσυλο είναι σαφής και ορίζει πως η αστυνομία μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα σε περίπτωση διάπραξης κακουργήματος ή απειλής κατά της ζωής. Επιπρόσθετα, ο νόμος ξεκαθαρίζει πως οι πρυτανικές αρχές μπορούν να καλέσουν την αστυνομία σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Αποδεικνύεται με αυτό τον τρόπο περίτρανα πως το άσυλο δεν αποτελεί ούτε μέρος του προβλήματος, ούτε η κατάργηση του είναι λύση στο πρόβλημα. Γιατί το πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για εφαρμογή του νόμου, ένα πρόβλημα από το οποίο πάσχει η χώρα μας δεκαετίες τώρα και όμως ακόμα εθελοτυφλούμε να ψάχνουμε εύκολες λύσεις, οι οποίες δεν βοηθάνε στην πραγματική επίλυση του προβλήματος παρά μόνο στην ικανοποίηση μίας συγκεκριμένης κομματικής βάσης.
Το άσυλο προασπίζει αρχές και ιδανικά από την γενιά του πολυτεχνείου και αποτελεί κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος. Θα καταργηθεί γιατί η δεξιά κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. Θα καταργηθεί και το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει.
Είναι πρωτοετής φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ ασχολείται ενεργά με το φοιτητικό κίνημα και αποτελεί μέλος του Κινήματος Μαθητών.