9.4 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΟ κόσμος με μια ματιά: εμπρός για... πίσω

Ο κόσμος με μια ματιά: εμπρός για… πίσω


Της Βαλασιάδου Σπυριδούλα, 

Κι ενώ ο Ιούλιος φτάνει στο τέλος του δίνοντας τη σκυτάλη στον τελευταίο καλοκαιρινό μήνα, στη Μόσχα ο ρωσικός λαός διαδηλώνει στο όνομα της δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, ακτιβιστές κινητοποιήθηκαν καθώς υποψήφιοι της αντιπολίτευσης απορρίφθηκαν από τις επικείμενες εκλογές για το δημοτικό συμβούλιο της Μόσχας. Η σύλληψή τους ήταν το αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης, με πρόσχημα τη διάπραξη σειράς παραβάσεων. Μία κινητοποίηση η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την έγκριση των αρχών, στο πλαίσιο ενός πολιτικού καθεστώτος ανελεύθερου στη πράξη.

Σε καθεστώς λαϊκών διαδηλώσεων βρίσκεται και το Χονγκ Κονγκ από τις αρχές του Ιουνίου, σε μια προσπάθεια των πολιτών να διεκδικήσουν τα δημοκρατικά κεκτημένα τους. Το κίνημα αυτό έχει λάβει διαστάσεις μαζικής κινητοποίησης τόσο εναντίον της τοπικής κυβέρνησης όσο και εναντίον του Πεκίνου, επικαλούμενο πάντα τις αρχές της δημοκρατίας και αξιώσεις αυτονομίας. Μία αυτονομία η οποία αναμένεται να οριστεί ως το 2047, ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής υφίστανται παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Αφορμή στάθηκε μάλιστα και ένας νέος νόμος περί έκδοσης υπόπτων στην Κίνα.

Η καταβαράθρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν περιορίζεται στα σινο-ρωσικά εδάφη, αντιθέτως εξαπλώνεται σαν ιός και σε άλλα κράτη, υποβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο. Στην ασιατική ήπειρο, ενδεικτικά, η φιλελεύθερη δημοκρατία έχει εισβάλει στις κρατικές δομές, προσαρμοσμένη μεν στις ιδιαίτερες επικρατούσες συνθήκες, περιορισμένη δε στον οικονομικό βίο. Το spill over δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα και η ανθρώπινη οντότητα εξακολουθεί να ευτελίζεται σε ένα περιβάλλον καθόλα φιλοπόλεμο.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η Υεμένη στην οποία υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν ή/και τραυματίστηκαν 729 παιδιά από τη στρατιωτική συμμαχία που υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πολεμά εκεί. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό του συνολικού αριθμού των παιδιών θυμάτων του πολέμου. Ως εκ τούτου, την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην ετήσια έκθεση του Οργανισμού κατέταξε για τρίτη χρονιά τη Σαουδική Αραβία στην μαύρη λίστα των κρατών και ενόπλων οργανώσεων που παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις.

Ο Γκουτέρες ανέφερε επιπρόσθετα ότι το περασμένο έτος σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός Παλαιστίνιων παιδιών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, μετά το 2014, κατά βάση από ισραηλινές δυνάμεις. Ωστόσο αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι κανένα από τα δύο μέρη της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύρραξης δεν κατατάχθηκε στην ετήσια μαύρη λίστα. Η διμερής αυτή σύρραξη συνεχίζεται ακατάπαυστα δίχως να προσδιορίζεται η λύση του προβλήματος. Για να υπάρξει βέβαια μια τελεσίδικη λύση, αναγκαία συνθήκη συνιστά ο εντοπισμός των αιτιών της σύρραξης. Συνήθως τα αίτια επιβαρύνουν αμφότερα τις συμβαλλόμενες πλευρές και η λύση έγκειται στον συμβιβασμό. Είναι το Ισραήλ έτοιμο να συμβιβαστεί;

Το αποκορύφωμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο εξουσιοδότησε την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει κονδύλια ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Το όνειρο του αμερικανού πρόεδρου έγινε πραγματικότητα. Η ξενοφοβία θα αποκτήσει πλέον και υλική υπόσταση. Η δικαιολογητική βάση αυτής της απόφασης αποδίδεται στο ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύει επαρκώς, σε αυτό το στάδιο» τη βασιμότητα της επιχειρηματολογίας της. Δηλαδή, αν τεκμηρίωνε κανείς τον ισχυρισμό ότι η γη είναι επίπεδη, εμείς θα έπρεπε να τον δεχτούμε; Εμπρός για… πίσω!

Καθώς ο ανθρώπινος παράγοντας τίθεται σε δεύτερη μοίρα, ιδιοτελή συμφέροντα ελέγχουν το πολιτικό σύστημα και οι ισχυρότεροι επιβάλουν τα θέλω τους. Η Μεσόγειος θάλασσα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο ανθρώπων – θυμάτων αυτής της επιβολής και η καταπάτηση των δικαιωμάτων συνεχίζεται αδιάκοπα. Ως πότε;


Σπυριδούλα Βαλασιάδου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μιλάει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα προσφέρει εθελοντική εργασία. Στόχος της; Η αέναη εξέλιξη της προσωπικότητάς της. Η συγγραφή άρθρων και ποιημάτων αποτελεί το πάθος της. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας του OffLine Post. Για να μοιράζεται τη γνώση και να συζητάει με τους αναγνώστες μας τα θέματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Από τις αρχές Απριλίου 2019 αποτελεί την αρχισυντάκτρια των διεθνών θεμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ