Του Γιώργου Ναθαναήλ,
811: Ο Νικηφόρος Α’ εκστρατεύει με ισχυρό στρατό εναντίον των Βουλγάρων μαζί με τον γιο του Σταυράκιο. Οι πληροφορίες που έχουμε για τον Νικηφόρο προέρχονται από τους χρονογράφους της εποχής, και πιο συγκεκριμένα από τον Θεοφάνη. Η γενικότερη άποψη για τον Νικηφόρο είναι αρνητική, ωστόσο, έδωσε πολλούς αγώνες ενάντια στους εχθρούς της αυτοκρατορίας. Όλα ξεκίνησαν με τη καταστολή μιας εξέγερσης Σλάβων στην Πελοπόννησο το 807. Ο Νικηφόρος ήθελε να αποδυναμώσει τον ενισχυμένο Κρούμο αλλά λόγω εσωτερικών αναταράξεων ματαίωσε την εκστρατεία. Μετά από επίθεση του Κρούμου σε ρωμαϊκά στρατεύματα, ο Νικηφόρος αποφάσισε να επιτεθεί στη Βουλγαρία. Παρά τις αρχικές του επιτυχίες, το στρατόπεδό του περικυκλώθηκε από τους Βούλγαρους και την αυγή της 26ης Ιουλίου η τελική επίθεση οδήγησε στη συντριβή του στρατού του και στη θανάτωσή του. Ο γιος του, Σταυράκιος, διέφυγε βαριά τραυματισμένος και πέθανε λίγο καιρό αργότερα.
1822: Η ελληνική επανάσταση έχει ξεσπάσει και η Πύλη στέλνει τον Δράμαλη με 30.000 άνδρες να την καταπνίξει. Ο Δράμαλης ήθελε να καταλάβει το κάστρο Λάρισσα, ωστόσο, εκεί βρισκόταν η παγίδα. Η απασχόληση του στρατού του Οθωμανού αρχιστράτηγου με την πολιορκία βοήθησε τους Έλληνες οπλαρχηγούς να καταλάβουν τα περάσματα της υποχώρησης. Μετά από την έξοδο των πολιορκημένων, ο Δράμαλης αποφάσισε να γυρίσει στην Κόρινθο. Ωστόσο, στα Δερβενάκια τον περιμένουν Έλληνες επαναστάτες, οι οποίοι θα προξενήσουν τεράστιες απώλειες στον οθωμανικό στρατό. Περίπου 2.500- 3.000 Οθωμανοί έπεσαν νεκροί. Ο θρίαμβος ολοκληρώθηκε με τη μάχη Αγιονορίου δύο μέρες αργότερα.
1936: Οι δυνάμεις του Άξονα αποφασίζουν να λάβουν μέρος στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο υποστηρίζοντας τους Εθνικιστές. Οι τελευταίοι καθοδηγούνταν από τον Φρανθίσκο Φράνκο και οι Δημοκρατικοί από τον Μανουέλ Αθάνια, πρόεδρο της Ισπανικής δημοκρατίας. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζονταν από την ΕΣΣΔ και την Κομμουνιστική Διεθνή ενώ οι Εθνικιστές από τους ναζί και τη φασιστική Ιταλία. Συμμετείχαν εθελοντές από πολλές χώρες. Κατά τη διάρκεια του πολέμου διαπράχθηκαν πολλές βιαιότητες και από τις δύο πλευρές. Γνωστότερη είναι η ισοπέδωση της πόλης Γκερνίκα στις 26 Απριλίου 1937 με πολλούς νεκρούς αμάχους.
1953: Απόκρουση κινεζικής επίθεσης στην Πικέιομγ Νιόγκ από το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας. Ο πόλεμος της Κορέας, αυτή η τρίχρονη σύγκρουση, αποτέλεσε την πιο θερμή στιγμή του Ψυχρού πολέμου. Στην αρχή η Νότια Κορέα βρισκόταν σε δεινή θέση αλλά μετά την απόβαση αμερικανικών στρατευμάτων ο πόλεμος πήρε άλλη τροπή. Η Ελλάδα συμμετείχε κι αυτή σε αυτόν τον πόλεμο με μία δύναμη πάνω από 2.000 άνδρες. Από αυτούς 186 γύρισαν νεκροί, 566 τραυματίες και 4 αεροσκάφη C-47 Ντακότα χάθηκαν.
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).