Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,
15/07/2019: Στα… «κόκκινα» ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υψώνοντας, όμως, άμυνες στο επίπεδο των 850 μονάδων, παρά την πίεση των πωλητών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,82%, από τις 858,35 στις 851,28 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 840,42 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 863,13 μονάδες.
Έντονες διακυμάνσεις είχε η συνεδρίαση της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο, το οποίο κατάφερε να καλύψει σημαντικά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, αλλά όχι να τις εξαφανίσει, δεδομένης της σημαντικής πτώσης στους περισσότερους τίτλους. Η ανακοίνωση της έκδοσης 7-ετούς ομολόγου από την Ελλάδα δεν έδειξε να βοηθάει το κλίμα. Το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο δεν αποκλείεται να ανοίξει ακόμη και την επομένη, με τον στόχο να είναι περισσότερο η προσέλκυση «ποιοτικών» επενδυτών και όχι απλά ένα χαμηλό επιτόκιο. Άλλωστε, η κάλυψη της έκδοσης από θεσμικούς επενδυτές θα δώσει και το στίγμα της αξιοπιστίας προς τα ελληνικά ομόλογα.
Στην αγορά των ομολόγων, από την άλλη, το κλίμα είναι θετικό με την απόδοση του ελληνικού 10-ετούς να διαμορφώνεται στο 2,31%, καταγράφοντας πτώση από το κλείσιμο της Παρασκευής.
16/07/2019: Επιστροφή στα κέρδη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, την Τρίτη, σε μια συνεδρίαση για… γερά νεύρα με πολλές εναλλαγές προσήμου.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54%, από τις 851,28 μονάδες, στις 855,91 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 847,60 μονάδων και των 858,49 μονάδων.
Η αγορά και πάλι βρέθηκε σε δεύτερη θέση, καθώς το ενδιαφέρον ήταν σταθερά προσανατολισμένο στην έκδοση του 7-ετούς ομολόγου. Η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή, αφού οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 12,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,9%, κάτω μάλιστα από τις αρχικές εκτιμήσεις του 2,1%. Μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο των «ποιοτικών επενδυτών», ενώ το ύψος του επιτοκίου αναμφισβήτητα έδειξε την αξιοπιστία που διαμορφώνεται προς τα ελληνικά ομόλογα. Δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη έκδοση να δώσει και το σήμα περαιτέρω αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Το πρώτο βήμα έγινε από τη Moody’s, η οποία αναβάθμισε σε “θετικό” από “σταθερό” το outlook της αξιολόγησης των μακροπρόθεσμων καταθέσεων των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας.
Από την άλλη πλευρά, η αισιοδοξία στην εγχώρια αγορά πλήττεται ελαφρώς από τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, μετά το νέο ναυάγιο στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Μια πρώτη «απογραφή» έδειξε σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία της εταιρείας, κακή κατάσταση των μονάδων και σημαντική επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών και αποφάσεων που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, η μετοχή της κατέγραψε πτώση 5,45%, ενώ το μέλλον της επιχείρησης παραμένει αβέβαιο.
17/07/2019: Δυναμική άνοδο κατέγραψε για δεύτερη ημέρα το Χρηματιστήριο, «σκαρφαλώνοντας» μια ανάσα από τις 870 μονάδες.
Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,41%, στις 868,01 μονάδες, από τις 855,91 μονάδες την προηγούμενη. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 853,92 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 868,60 μονάδες.
Η αγορά προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών τόνισαν ότι πρώτα πρέπει να υλοποιηθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μετά θα υπάρξει συζήτηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το μήνυμα αυτό έγινε αποδεκτό θετικά από την αγορά, αναμένοντας γρήγορες κινήσεις για την αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Άλλωστε, τα περιθώρια ελιγμών είναι σχεδόν μηδαμινά, αφού η κατάσταση, που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση, χαρακτηρίζεται περίπλοκη. Οι επενδυτές αναμένουν, με κάθε επισημότητα, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς εκεί εκτιμάται ότι θα δοθεί μια εικόνα για το τι διαμηνύθηκε από τους Θεσμούς. Σε αυτό το μοτίβο, υπάρχουν κλάδοι, όπως ο κατασκευαστικός και ο ενεργειακός, που προεξοφλούν πιθανές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα.
Στο μεταξύ, θετικές ήταν και οι ειδήσεις από την αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10-ετούς βρίσκεται στο 2,21%, ενώ το νέο 7-ετές κινήθηκε σήμερα στο 1,88%, από 1,90% όπου εκδόθηκε. Αυτή η εικόνα έρχεται κιόλας σε μια δύσκολη μέρα για τις ευρωαγορές, οι οποίες παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά και με την Τουρκία.
18/07/2019: Κέρδη για τρίτη συνεχή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,30% στις 870,58 μονάδες, από τις 868,01 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 866,80 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 877,08 μονάδες.
Σε μια συνεδρίαση με μοιρασμένα πρόσημα στο ταμπλό, η αγορά δεν έδωσε ιδιαίτερα μηνύματα και επικεντρώθηκε σε trading τίτλων. Στο επίκεντρο βρέθηκε η ΕΛΤΡΑΚ, λόγω του μεγάλου τζίρου της από προσυμφωνημένες πράξεις, καθώς και η μετοχή του Τιτάνα που έκλεισε με κέρδη 6,02%, μετά και την επιτυχή δημόσια πρόταση για την εισαγωγή του ομίλου στα Χρηματιστήρια Euronext Βρυξελλών, Αθηνών και Euronext Παρισίων. Στο μέτωπο της ΔΕΗ, η μετοχής της έκλεισε με κέρδη 3,40%, με τις διεργασίες για το μέλλον της να είναι έντονες και με σημαντικές προτάσεις να εξετάζονται από το ΥΠΕΝ. Η αγορά αναμένει, επομένως, να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις σχετικά με τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Συνολικά πάντως, η αγορά έδειξε να τηρεί μια θετική στάση αναμονής, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες στο μέτωπο του φορολογικού νομοσχεδίου. Η διαπραγμάτευση και ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών συνεχίζεται και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαριστεί ο τρόπος κατάθεσής του στη Βουλή. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο καθυστέρησης κατάθεσης των δημοσιονομικά επιβαρυντικών φοροελαφρύνσεων.
19/07/2019: Με μικρές απώλειες έκλεισε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια διορθωτική συνεδρίαση, μετά από τρεις συνεχείς μέρες ανόδου.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,32%, από τις 870,58, στις 867,81 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 863,85 μονάδων και 876,74 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,10%, ενώ θετικές παραμένουν οι επιρροές από την αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του 10-ετούς παραμένει στο 2,15%, ενώ το νέο 7-ετές κινείται σήμερα στο 1,65%, από 1,90% όπου εκδόθηκε.
Οι αγορές, αυτή την εβδομάδα, παρακολούθησαν στενά την πρώτη συντονισμένη μετεκλογική προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές, η οποία ακολούθησε την έκδοση του ομολόγου Tier II της Εθνικής Τράπεζας. Ισχυρή ήταν η παρουσία των ξένων κεφαλαίων σε αυτή την έκδοση του ελληνικού δημοσίου. Τόσο η υπερκάλυψη του επταετούς ομολόγου, όσο και η τιμή στο χαμηλότερο επιτόκιο για ελληνική έκδοση σε ευρώ επιβεβαίωσαν το αυξημένο ενδιαφέρον για ανάληψη ρίσκου, για την ελληνική περίπτωση, από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Το ίδιο συνέβη και στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας που μαρτυρά μια συντονισμένη κίνηση υπέρ των ελληνικών χρεογράφων. Είναι ένα ιδιαίτερα θετικό δείγμα γραφής για τις δυνατότητες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την προσέλκυση κεφαλαίων, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες και να εφαρμόσει το φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε.
Με μικτά πρόσημα, τέλος, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη συνεδρίαση της Federal Reserve στο τέλος του μήνα, αναμένοντας την απόφασή της για τα επιτόκια.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.