Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,
Η ορκωμοσία της νέας Βουλής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί με πλήθος κόσμου στα θεωρία και στη γερουσία του ελληνικού κοινοβουλίου, να παρακολουθούν την διαδικασία με ιδιαίτερη προσοχή και συγκίνηση. Το καφενείο και το αναψυκτήριο της Βουλής, οι διάδρομοι και το προαύλιο έσφυζαν από συγγενείς και φίλους που προσκλήθηκαν στην διαδικασία.
Στην νέα αυτή σύνοδο του ελληνικού κοινοβουλίου η ανδρική παρουσία υπερτερεί αριθμητικά για ακόμα μια φορά. Στα 300 έδρανα κάθονται πλέον 61 γυναίκες, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε φορά. Τα «πρωτάκια», όπως χαρακτηρίστηκαν οι νέοι βουλευτές που ορκίζονται στο αξίωμα για πρώτη φορά, φτάνουν τους 112. Έξι κόμματα εκπροσωπούνται στην νέα βουλή: η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η Ελληνική Λύση με 10 έδρες και η ΜέΡΑ25 με 9 έδρες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε «καλή δύναμη» σε όλους τους βουλευτές, ενώ αργότερα πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές ασπάστηκαν μεταξύ τους. Συγκεκριμένα ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε μια θερμή χειραψία με τον τέως πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Α. Καραμανλή, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σηκώθηκε και χαιρέτησε δια χειραψίας την Μαριέττα Γιαννάκου.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε από νωρίς στην αίθουσα του κοινοβουλίου περιστοιχισμένος από τους βουλευτές και τις βουλεύτριες του κόμματος του, ενώ είχε συζητήσεις με βουλευτές του όπως ο Διονύσης Χατζηδάκης και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Η πλειοψηφία των βουλευτών επέλεξε την θρησκευτική ορκωμοσία όπως και όλη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μαζί τους και οι τρεις βουλευτές Ιλχαίν Αχμέτ του ΚΙΝΑΛ, Χουσείν Ζειμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ και Μπουρχάν Μπαράν του ΚΙΝΑΛ, που ορκίστηκαν στο Κοράνι. Έπειτα ακολούθησε και ο πολιτικός όρκος, όπου μεταξύ αυτών που τον προτίμησαν ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Α. Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μηνύματα Πολιτικών Αρχηγών
Δημήτρης Κουτσούμπας – ΚΚΕ
«Το ΚΚΕ σε κάθε εκλογική μάχη έχει και νέους βουλευτές μαζί με τους παλαιότερους που έχουν εμπειρία, είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε να συμφέροντα του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας εισερχόμενος στο προαύλιο της βουλής στους δημοσιογράφους που τον πλησίασαν, ενώ αργότερα βρέθηκε με τους βουλευτές του κόμματος. Το ΚΚΕ ελπίζει να καταφέρει να είναι ένας διακριτός πόλος μιας διαφορετικής-λαϊκής αντιπολίτευσης με την φλέβα να βρίσκεται στα εργατικά σωματεία και στους χώρους της δουλειάς και της εκπαίδευσης. Ειδικά με τις “μάχες” που βλέπει το κόμμα να έρχονται, όπως το νομοσχέδιο περί ασύλου, η κινηματική παρουσία του ΚΚΕ στους χώρους των ΑΕΙ θα είναι κρίσιμη για την μορφή της αντιπολίτευσης που θέλει διαχρονικά. Έπειτα το ασφαλιστικό και μια σειρά από ζητήματα μάλλον θα “πιέσουν” ακόμα περισσότερο το ιστορικό κόμμα. Χωροταξικά, στον νέο σχηματισμό της βουλής βρίσκεται “περικυκλωμένο” από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να υπερτερήσει στο αντιπολιτευτικό παιχνίδι και να “απεγκλωβιστεί” λαμβάνοντας και τα εκλογικά οφέλη.
Γιάνης Βαρουφάκης – Μέρα25
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 έκανε λόγω για μια «μικρή ευκαιρία» γιορτής της δημοκρατίας. Εμφανίσθηκε περιστοιχισμένος από τους βουλευτές και φίλους του κόμματος δηλώνοντας ότι «αμέσως μετά θα αρχίσει ένας νέος σκληρός αγώνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια τετραπλή πτώχευση. Εδώ δεν ήρθαμε για να πάρουμε θέσεις αλλά για να παλέψουμε για να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό». Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάθισε στα έδρανα έχοντας δίπλα του τον Κλέωνα Γρηγοριάδη και την Σοφία Σακοράφα. Η γυναίκα του, η Δανάη Στράτου τον παρακολουθούσε από τα θεωρία της βουλής, μαζί με φίλους και μέλη του κόμματος. Η παρέλαση των “Ανυπάκουων” Βουλευτών του ΜέΡΑ25 τελείωσε στα πίσω έδρανα ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Το Μέρα25 κατάφερε να εκλέξει εννέα βουλευτές, ενώ τιμόνι της Κ.Ο. μετά τον Βαρουφάκη, βρίσκεται το δίχως άλλο η βετεράνος Σοφία Σακοράφα. Η πρεμιέρα ξεκίνησε και για τα “πρωτάκια” του κόμματος τα οποία συνοδευόντουσαν και από τον Ψαραντώνη. Μένει να δούμε τα πρώτα δείγματα αντιπολιτευτική γραφής και της κοινοβουλευτικής παρουσίας που θα ακολουθήσουνε. Βέβαια, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του κόμματος, στα γραφεία της Γαμβέτα δεν υπάρχει εφησυχασμός καθώς σε κρίσιμα ζητήματα εκλείπει μια κοινή συνισταμένη, όπως π.χ. στη Συμφωνία των Πρεσπών. Κοινώς, οι βουλευτές δεν τα βρίσκουν και σε όλα μεταξύ τους, πράγμα που σε πολλούς θυμίζει το ναυάγιο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στην πρώτη του φουρτούνα… Άραγε πόσοι από αυτούς κουβαλάνε… σωσίβια μαζί τους; Σε ποιες… ξέρες θα τους οδηγήσουν τα κύματα; Όμως, σήμερα γιορτάζουμε και εγώ προτρέχω.
Φώφη Γεννηματά – Κίνημα Αλλαγής
Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε από την πρώτη της δήλωση την αποφασιστικότητα της για καθαρή και γραμμή αντιπολίτευσης. «Θα ασκήσουμε μαχητική, προγραμματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Θα είμαστε απέναντι στη Δεξιά και την κάθε μορφής συντήρηση και τις πολιτικές λιτότητες και υπέρ του κοινωνικού κράτους και ενίσχυσης των αδυνάτων. Η τοποθέτησή μας στο Κέντρο του πολιτικού συστήματος μας δίνει μεγάλες δυνατότητες». Το Κίνημα Αλλαγής έλαβε και αυτός τις θέσεις του στα κεντροαριστερά του ελληνικού κοινοβουλίου και μάλιστα στα μπροστινά έδρανα. Το κόμμα που “ξεφορτώθηκε” τον Βενιζέλο βλέπει την είσοδο του στην Βουλή εν μέσω παραιτήσεων, αναζητήσεων και μιας μάλλον επίπλαστης αισιοδοξίας για το μέλλον του. Η σταθερή γραμμή κατά του λαϊκισμού και της συντήρησής όπως και οι ύμνοι στον Ανδρέα Παπανδρέου μπορεί προεκλογικά να συσπείρωσαν ένα κάποιο ποσοστό, δεν αποτελούν όμως τα προηγούμενα πυξίδα για μια επιτυχημένη παρουσία με έργο και ζωντάνια. Με ευχολόγια ιστορία δεν έγραψε κανείς και ο τελευταίους που κρατούσε την ιστορική πένα στα χέρια του, δεν είναι μαζί μας.
Κυριάκος Βελόπουλος – Ελληνική Λύση.
«Δουλειά, δουλειά, δουλειά, όχι λόγια μόνο πράξεις». Λιτός στις δηλώσεις του και αρκετά βιαστικός φάνηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης που κέρδισε για πρώτη φορά την είσοδο της στην Βουλή. Αρκέστηκε σε μια σύντομη φράση ενώ ευχήθηκε και στον Κώστα Τασούλα να είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων. Το κόμμα του Βελόπουλου συνεχίζει να είναι αρκετά προσωποπαγές, ενώ ένας κόσμος αναμένει να δει τη στάση θα κρατήσει εντός του κοινοβουλίου. Κοινώς κανείς δεν επιθυμεί να δει ξανά έκτροπα σαν και αυτά των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής και όπως φαίνεται και ο ίδιος ο Βελόπουλος θέλει να αποφύγει την οποιαδήποτε σύγκριση με το μόρφωμα που είναι πλέον, κοινοβουλευτικά τουλάχιστον, ένα άσχημο παρελθόν.
Νέος Πρόεδρος της Βουλής – Κωνσταντίνος Τασούλας
Σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και λαμβάνοντας 283 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος της Βουλής, 13ος μεταπολιτευτικά. Κατάφερε να συγκεντρώσει την στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, πλην του ΚΚΕ που ως συνήθως δήλωσε παρών και με την πλέον σημαντική διακομματική στήριξη θα είναι εκείνος που θα προηδρεύει του νομοθετικού σώματος.
Μόλις εχθές έκλεισε τα 60α του έτη και κατά το παρελθόν συμμετείχε σε πλείστα όργανα, πριν εμπλακεί με τα κοινά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Χαρακτηρίζεται ως “αβερωφικός” μια και υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του κεντροδεξιού πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα (1981-1990), ενώ για μία τετραετία υπήρξε δήμαρχος Κηφισιάς (1994-1998).
Εκλέγεται αδιαλείπτως βουλευτής με τη ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων από το 2000 έως σήμερα, ενώ κατά το παρελθόν συμμετείχε στις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή ως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (2007-2009) και Αντώνη Σαμαρά ως Υπουργός Πολιτισμού (Ιούνιος 2014-Ιανουάριος 2015). Επιπλέον, υπήρξε για ένα διάστημα Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», οριζόμενος από τον Αντώνη Σαμαρά.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.