11 C
Athens
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

17η Ιουλίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1936: Ξεκινάει ο Ισπανικός Εμφύλιος. Με την εξέγερση των εθνικιστικών δυνάμεων του Στρατηγού Φράνκο εναντίον της, προσφάτως, νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου, αρχίζει ο εμφύλιος στην Ισπανία, ο οποίος επρόκειτο να διαρκέσει ως το 1939 με την επικράτηση των δυνάμεων του στρατηγού, που υποστηρίχθηκαν από τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.


1945: Ξεκινάει η διάσκεψη του Πότσδαμ, η οποία ήταν η τελευταία διάσκεψη των ηγετών των τριών μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων, αμέσως μετά την παράδοση άνευ όρων της Ναζιστικής Γερμανίας και τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Στη διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Ανάκτορο Cecilienhof, ανάκτορο του διαδόχου Βίλχελμ Χοεντζόλλερν του Πότσδαμ. Η Διάσκεψη διήρκησε από τις 17 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 1945 και συμμετείχαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Κλέμεντ Άττλη, όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών. Η διάσκεψη ουσιαστικά καθόρισε τον μεταπολεμικό χάρτη της Ευρώπης. Στη σοβιετική σφαίρα επιρροής πέρασαν η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχοσλοβακία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία και το τμήμα της Γερμανίας, που είχε καταληφθεί από την ΕΣΣΔ (πρώην Ανατολική Γερμανία). Η απόφαση για τη δίωξη των Ναζιστών εγκληματιών πολέμου προκάλεσε τη Δίκη της Νυρεμβέργης και τις συνακόλουθες δίκες (στις οποίες το δικαστήριο απαρτιζόταν αμιγώς από Αμερικανούς) και οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τελικά την ατομική βόμβα, ύστερα από την απόρριψη του τελεσιγράφου, που απεστάλη στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης. Η ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι οδήγησαν στην άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας τον Σεπτέμβριο του 1945.


1954: Γεννιέται στο Αμβούργο η Άνγκελα Δωροθέα (Κάσνερ) Μέρκελ.  Είναι Γερμανίδα πολιτικός, τέως πρόεδρος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και Καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005 ως σήμερα. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους, το 1871 και είναι η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας, που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας. Το Νοέμβριο του 2007 της απονεμήθηκε το Βραβείο “Καρλομάγνος” για το 2008, ενώ συμπεριλήφθηκε στη λίστα, που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012. Το 2015 ανακηρύχθηκε ως “Πρόσωπο της Χρονιάς” από το ίδιο περιοδικό. Στην κυβέρνηση Χέλμουτ Κολ ήταν υπουργός γυναικείων υποθέσεων και νεολαίας (1991 – 1994) και Υπουργός Περιβάλλοντος (1994 – 1998). Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1998 το CDU απέσπασε με 35,2% των ψήφων το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του. Ενώ ο Γκέρχαρντ Σρέντερ (SPD) ανέλαβε την καγκελαρία, το κόμμα της Μέρκελ έπεσε σε βαθιά κρίση και με την παραίτηση του Χέλμουτ Κολ από πρόεδρο του κόμματος άρχισαν μεγάλες εσωκομματικές διαμάχες. Το διάστημα αυτό, με πρόταση του νέου προέδρου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η πρώην υπουργός Άνγκελα Μέρκελ έγινε Γενική Γραμματέας του κόμματος (Νοέμβριος 1998). Στις 10 Οκτωβρίου 2005 ο μεγάλος συνασπισμός των κομμάτων CDU, CSU και SPD σχημάτισε κυβέρνηση και στις 22 Νοεμβρίου το γερμανικό κοινοβούλιο την εξέλεξε στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Η Άνγκελα Μέρκελ αντικατέστησε ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Από τότε μέχρι σήμερα έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές μάχες (2009, 2013, 2017), κυβερνώντας με συνασπισμούς κομμάτων. 


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ