14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤομές και παράπονα

Τομές και παράπονα


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Οι τομές στους διοικητικούς μηχανισμούς του κράτους, στις αρμοδιότητες των υπουργείων και στην αναδιάρθρωση της λειτουργίας της κυβέρνησης φέρνουν συχνά τριβές στους παλαιούς κραταιούς – συντεχνιακούς θύλακες και στα καλά ριζωμένα ατομικά συμφέροντα. Στους μεταρρυθμιστές πρωθυπουργούς φέρνουν και γκρίνιες, ακόμα και μέσα στο ίδιο τους το κόμμα.

Τα παράπονα όμως δεν μπορούν να γίνονται τροχοπέδη μπροστά στις αναγκαίες τομές. Η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει. Σύμφωνα με άρθρο στην γερμανική Handelsblatt ελήφθησαν μεγάλες πρωτοβουλίες σχετικά με την επένδυση, ενώ παρουσιάζεται και η μεγάλη προθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να εντείνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Η πρώτη συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη με τον Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, ήταν συνάντηση εργασίας: σήκωσαν τα μανίκια πάνω από χάρτες, σχέδια και υπολογισμούς. Τέτοιες εικόνες σε υπουργεία είχαμε καιρό να δούμε. Μάλιστα, η Handelsblatt επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα που «ως πρωθυπουργός την τορπίλιζε (την επένδυση) συστηματικά εμποδίζοντας την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει στην Lamda Development μια κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την πολεοδόμηση του πάρκου του Ελληνικού, η οποία καθιστούσε το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) απόλυτους ρυθμιστές των επενδύσεων στο πρώην αεροδρόμιο. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που το «μπαλάκι» των ευθυνών το ρίχνουν στο ΚΑΣ – τα ίδια είχαν κάνει και με την απόφαση για εκείνο το πελώριο ξενοδοχείο που έκρυβε την θέα της ακρόπολης. Τότε αρχικά το ΚΑΣ, όλως τυχαίως δεν είχε διαφωνήσει με το έργο και είχε κανονικά εγκρίνει την ανέγερση. Κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε να μιλήσει για πέμπτη φάλαγγα της κυβέρνησης μέσα στο ΚΑΣ, που ακόμα και ύστερα από την αποδρομή της, η φάλαγγα παραμένει σε επαγρύπνηση με επιλεκτικές «ευαισθησίες» – το θέμα είναι η επιρροή που θα έχει.

Οι ρυθμοί μιας επένδυσης ύψους 5 δις ευρώ, δεν μπορούν να υπάγονται στις γνωμοδοτικές διαδικασίες του ΚΑΣ. Η γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για κάθε υψηλό κτήριο, πρέπει να παύσει να είναι δεσμευτική και να αποτελεί συμβουλευτική προς το έργο. Για τον απλούστατο λόγο πως είναι μια δυσκίνητη διαδικασία και αναποτελεσματική. Επίσης είναι φανερή σχιζοφρένεια, η αξίωση του Υπουργείου Πολιτισμού να έχει λόγο για κάθε έργο που ανεγείρεται σε μια ακαθόριστη και γενική ακτίνα γύρω από μνημεία.

Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να συμπεριλάβουμε όλες τις προαπαιτήσεις της ΚΥΑ (ΥΠΠΟ και ΚΑΣ) που ουσιαστικά δένουν χειροπόδαρα την επένδυση στο Ελληνικό και δυναμιτίζουν μια και καλή την πορεία επένδυσης. Η αριστερή στροφή της κυβέρνησης στο Ελληνικό, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές ήταν αναμφίβολα μια κίνηση τακτικισμού για να δυσκολέψουν περισσότερο την διαδικασία και παράλληλα να χρεώσουν σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα στη ΝΔ και στη Lamda Development. Ανέτρεψαν προηγούμενες συμφωνίες, έφεραν την αβεβαιότητα μέσα από τον συνδυασμό ενός τυφλού συντεχνιασμού και μικροπολιτικής. Από την άλλη, όσοι γνωρίζουν την σύσταση του ΚΑΣ, μπορούν να κατανοήσουν πως πρόκειται για έναν θεσμό με έντονη παρεμβατικότητα προκαθορίζοντας και προεξοφλώντας επενδύσεις ύψους εκατομμυρίων. Ίσως, να έγινε και ο καλύτερος φίλος του ΣΥΡΙΖΑ, άθελα του, στην προσπάθεια να προστατέψει τα μνημεία της Αρχαιότητας και την εν γένει πολιτιστική κληρονομία. Ή και στην προσπάθεια να κουμαντάρει επενδύσεις δισεκατομμυρίων.

Αν ο Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει την στασιμότητα και να απελευθερώσει την κοινωνία από τις δυνάμεις του συντεχνιασμού, οφείλει τις υπερεξουσίες του ΚΑΣ να τις μειώσει κάθετα, προς την κατεύθυνση πραγματικά συμβουλευτικών γνωμοδοτήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε το ΚΑΣ με έντεχνο τρόπο. Παράλληλα, η λειτουργία του ΚΑΣ θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί προς την περιβαλλοντική πολιτική προάσπισης των μνημείων. Το απέραντο σκουπιδαριό που βρίσκεται στα πέριξ πολλών αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας είναι ανεκδιήγητο. Ενδεχομένως πρέπει οι αποφάσεις για την πορεία και την φύση των επενδύσεων να αφορούν επιτέλους τους επενδυτές και τα αρμόδια Υπουργεία. Και η πραγματική προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς να γίνει πράξη μέσα από τον εκ βάθρων μετασχηματισμό του ΚΑΣ. Προχωρώντας σε τομές προς όφελος των πολιτών, δίχως να λογαριάζονται πάσης φύσεως παράπονα.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.