Του Άγγελου Μαρίνου,
Η αναστάτωση που προέκυψε από την επιθετική εμπορική πολιτική του Αμερικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει αφήσει τα αποτυπώματά της και στη Γερμανική οικονομία. Οι αμφιβολίες για το ποια ακριβώς θα είναι η κατεύθυνση του παγκόσμιου εμπορίου, έχουν πλήξει τη βιομηχανία της Γερμανίας, καθώς ως εξαγωγική οικονομία είναι εκτεθειμένη στις μειώσεις της παγκόσμιας ζήτησης και της καταναλωτικής αυτοπεποίθησης.
Μετά από αρκετά χρόνια σταθερής και ικανοποιητικής ανάπτυξης, η γερμανική οικονομία επιβραδύνθηκε απότομα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, λόγω των αρνητικών περιστάσεων στη βιομηχανία αυτοκινήτων, καθώς και των χημικών. Παρότι οι προσπάθειες για επιστροφή στους ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος θα είναι επιτυχής εκτός απροόπτου, υπάρχουν αρκετά προβλήματα τα οποία απαιτούν την προσοχή των αρμοδίων.
Αρχικά, το εργατικό δυναμικό της αναμένεται να συρρικνωθεί τα επόμενα χρόνια, ένα φαινόμενο που απειλεί τις προοπτικές ανάπτυξης στο μέλλον, όπως και το μέγεθος του δημοσίου τομέα. Η απάντηση βρίσκεται στο ρυθμό της παραγωγικότητας, ο οποίος εφόσον αυξανόταν με κατάλληλους ρυθμούς, θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη παραγωγική ζημία. Υπάρχουν, ωστόσο, προβλήματα και στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Η προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση δεν πραγματοποιούνται με την απαραίτητη ταχύτητα, αν και είναι αναγκαίοι ως προς το στόχο της ασφαλούς ανάπτυξης. Επιπλέον, η αλλαγή του ενεργειακού προφίλ της Γερμανίας δημιουργεί τις δικές της αμφιβολίες όσον αφορά τη κατεύθυνση των επενδύσεων, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την ήδη πληγωμένη παραγωγικότητα.
Συνδυαστικά με όλα αυτά τα μακροπρόθεσμα ζητήματα, οι γερμανικές τράπεζες εμφανίζουν, αυτή την περίοδο, τις δικές τους αδυναμίες. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη, ο τραπεζικός της τομέας είναι αναλογικά μικρότερος από άλλες χώρες, όπως παραδείγματος χάρη της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η χαμηλή κερδοφορία αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί χρόνια τον γερμανικό τραπεζικό κλάδο και ενισχύεται από την ύπαρξη υψηλού κόστους, τόσο λόγω των εργασιακών κανονιστικών πλαισίων, όσο και λόγω της κακής στρατηγικής όσον αφορά το cost control.
Ευτυχώς για τη Γερμανία, εξαιτίας της αξιοπιστίας και του πλεονασματικού της ισολογισμού, έχει το δημοσιονομικό χώρο να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, τουλάχιστον στην παρούσα τους έκφανση. Οι δημόσιες επενδύσεις θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την ατολμία του ιδιωτικού τομέα, δίνοντας μια κατεύθυνση. Αυτό πρέπει, ωστόσο, να συμβεί με προσοχή, διότι μία επιβλητική παρουσία του δημοσίου τομέα σε οποιοδήποτε κλάδο, δημιουργεί αντι-κίνητρα για τους επενδυτές, κυρίως λόγω των συχνών αλλαγών κανονιστικού πλαισίου που παρατηρούνται σε κλάδους όπου συμμετέχει το κράτος. Ένας άλλος στόχος, θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση των χαμηλόμισθων, κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών, καθώς εμφανίζουν τη χαμηλότερη ανάπτυξη μισθού. Με την ενίσχυση τους, θα αυξανόταν η αγοραστική τους δύναμη και κατ’ επέκταση η κατανάλωση στο σύνολό της. Εξάλλου, τα κέρδη των τελευταίων ετών στο σύνολο της εθνικής οικονομίας έχουν συσσωρευθεί στη μειονότητα του γερμανικού πληθυσμού, η οποία χαρακτηρίζεται, προφανώς, από αυξημένη αποταμίευση. Επομένως, υπάρχει το κεφάλαιο για να πραγματοποιηθούν οργανωμένα τέτοιοι μετασχηματισμοί.
Δεδομένου ότι, ως χώρα, η Ελλάδα απασχολείται ενεργά με τα προβλήματα της την τελευταία δεκαετία, διαφεύγει συχνά από την κοινή αντίληψη το γεγονός ότι δεν υπάρχει χώρα που να μην αντιμετωπίζει προβλήματα, ακόμα και η ισχυρότατη Γερμανία. Η Γερμανία, όμως, αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ευθέως και άμεσα, και για αυτό φέρει την απαραίτητη αξιοπιστία και σταθερότητα για να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που χρειάζεται στον τραπεζικό, στον δημόσιο και στον τεχνολογικό τομέα. Τα διεθνή κεφάλαια, άλλωστε, πάντα τάσσονται με αυτόν που μπορεί να τους παρέχει ασφάλεια. Ως εκ τούτου, η Γερμανία έχει όλη την εξωτερική, αλλά και όλη την εσωτερική ενίσχυση για να τα καταφέρει.
Γεννηθείς το 1996 στη Κομοτηνή, είναι φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κατεύθυνση στην οικονομική ανάλυση. Διαθέτοντας ακόρεστο ενδιαφέρον για τα πολιτικά, αρθρογραφεί στην κατηγορία των Οικονομικών του OffLine Post.