17.6 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΚέλλυ Μανούδη: «Για να γίνουμε δημοκρατικοί πολίτες δεν αρκεί μόνο να διαβάζουμε...

Κέλλυ Μανούδη: «Για να γίνουμε δημοκρατικοί πολίτες δεν αρκεί μόνο να διαβάζουμε τους ορισμούς στα βιβλία, πρέπει να το βιώσουμε»


Μιλάει στην Γεωργια Καρκατζούλη,

Η Εuphoria είναι μια πρωτότυπη προσπάθεια νέων που απευθύνεται σε νέες και νέους της Ελλάδας, σε ντόπιους από αγροτικές περιοχές αλλά και σε μετανάστες/τριες. Η μη τυπική μάθηση είναι πλέον αρκετά διαδεδομένη στην Ελλάδα, κυρίως μέσω τέτοιων παρόμοιων προσπαθειών καθώς δεν έχει γίνει ακόμη συνολικά ενεργό και οργανικό κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας. Η μη τυπική μάθηση είναι η εκπαίδευση που παρέχεται σε ένα οργανωμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο εκτός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος. Όπως μας εξηγεί η κα. Μανούδη, ο κύριος στόχος της ομάδας είναι να βοηθήσει τους νέους να αναπτυχθούν μέσα από την ανωτέρω διαδικασία ώστε να λάβουν επαγγελματική ενδυνάμωση μέσα από εναλλακτικά και πιο ψυχαγωγικά προγράμματα.

Η Κέλλυ Μανούδη είναι διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Euphoria. Έχει σπουδάσει Διεθνείς Διαπραγματεύσεις και Διαμεσολάβηση και η εμπειρία της στον τομέα της νεολαίας και των ΜΚΟ ξεκινά, πριν εννέα χρόνια, το 2010. Συντονίζει μακροπρόθεσμα διεθνή προγράμματα από το 2014 και είναι υπεύθυνη για το ανθρώπινο δυναμικό και τις οικονομικές εκθέσεις. Επίσης έχει την ικανότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί ανταλλαγές νέων ειδικά στον τομέα της ελληνογερμανικής φιλίας.

Στο OffLine Post μιλάει σχετικά με την πρόσφατη διοργάνωση του Model of ICC- MICC στην Αθήνα, που περιέλαβε συναντήσεις και εκπαιδευτικές συζητήσεις αλλά και την διοργάνωση μιας εικονικής δίκης. Μας αναφέρει τις εντυπώσεις των συμμετεχόντων και τέλος σημειώνει τη προσήλωση της Euphoria στην ενδυνάμωση του δημοκρατικού αισθήματος των νέων μέσω της δημοκρατικής παιδείας.

  • Τι είναι η EUphoria που ιδρύσατε πριν μερικά χρόνια και ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας;

Η Euphoria είναι ένας οργανισμός νεολαίας που απευθύνεται σε νέους από αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, ντόπιους και μετανάστες. Αποτελείται από νέους που εργάζονται με νέους (youthworkers) χρησιμοποιώντας μεθόδους μη-τυπικής μάθησης. Ο κύριος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους νέους να αναπτυχθούν μέσα από τη μη τυπική εκπαίδευση και εναλλακτικές μεθόδους προσωπικής και επαγγελματικής ενδυνάμωσης. Στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση τους στα κοινωνικά προβλήματα (μετανάστευση, κλιματική αλλαγή, ισότητα των φύλων κ.α.) και στην διαμόρφωσή τους σε ενεργούς πολίτες ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ζωής τους.

  • Το πρώτο Micc Gr, υπό την αιγίδα της EUphoria ολοκληρώθηκε. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που λάβατε από τη διοργάνωση και τους συμμετέχοντες;

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) είναι ο πιο εξελιγμένος μηχανισμός στον κόσμο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους κανόνες του πολέμου. Η προσομοίωση του, το Model of ICCMICC, είναι ένα project που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Krzyżowa της Πολωνίας από το 2006 και στοχεύει να διδάξει βασικές αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε μαθητές και φοιτητές.

Η εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα περιλάμβανε εκπαιδευτικές συναντήσεις, συζητήσεις και εργαστήρια με προσομοίωση της διαδικασίας του ΔΠΔ – προετοιμασία, δίκη και ετυμηγορία. Η διοργάνωση και η εκπαίδευση έγινε από τους τέσσερις συμμετέχοντες που πήραν μέρος στο αντίστοιχο πρόγραμμα στην Krzyżowa τον Απρίλιο.

Στο κάλεσμα για συμμετοχή για την προσομοίωση στην Αθήνα ανταποκρίθηκαν όχι μόνο φοιτητές αλλά και επαγγελματίες νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες. Το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό και οι συζητήσεις είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι μας αποχαιρέτησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Φυσικά και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης καθώς ήταν η πρώτη φορά που το διοργανώναμε.

  • Ετοιμάζετε και άλλα προσομοιωτικά συνέδρια;

Τον Νοέμβριο θα οργανώσουμε σε συνεργασία με γνωστό εκδοτικό οίκο workshop-προσομοίωση δίκης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Στο workshop αυτό οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν ενεργά σε μία προσομοίωση μίνι-δίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.) που εξετάζει μια πραγματική υπόθεση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εξάλειψη των βασανιστηρίων, το δικαίωμα αίτησης ασύλου και το δικαίωμα σε δίκαιη δημόσια ακρόαση. Στόχος είναι η ανάπτυξη γνώσεων σχετικά με το ρόλο του Ε.Δ.Α.Δ. και των παρεκκλίσεων από τη νομοθεσία για τα δικαιώματα του ανθρώπου, η ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης και λογικής επιχειρηματολόγησης και η καλλιέργεια της αίσθησης δικαιοσύνης και του αισθήματος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

  • Υποστηρίζετε την διοργάνωση του European Youth Event και το World Forum for Democracy· τι προσδοκάτε από τις συμμετοχές στα συνέδρια αυτά;

Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία (World Forum For Democracy) είναι μια ετήσια συνάντηση με ηγέτες, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, πολιτικούς, υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, ακτιβιστές, εκπρόσωπους του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού χώρου. Διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, γύρω από μια διαφορετική θεματική κάθε χρόνο με κεντρικό άξονα επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά θέματα.

Ο οργανισμός Euphoria συμμετέχει κάθε χρόνο, αποστέλλοντας μια ομάδα νέων (ηλικίας 18 και άνω). Οι αιτήσεις για την αντιπροσωπεία του οργανισμού ανοίγουν τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας (European YouthEvent: εν συντομία EYE) είναι μια εκδήλωση η οποία ξεκίνησε το 2014 με στόχο να επιταχύνει την προώθηση της ενεργού πολιτειότητας μεταξύ των νέων Ευρωπαίων. Φιλοξενείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια. Συγκεντρώνει χιλιάδες νέους ανθρώπους, ηλικίας 16 έως 30 ετών, και τους καλεί να συμμετάσχουν σε συζητήσεις σχετικά με επίκαιρα θέματα με φορείς λήψης αποφάσεων, τέως και νυν πολιτικούς και λοιπούς ομιλητές σε ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εμπειρίας.

Ταυτόχρονα αποτελεί μια μοναδική πολιτική και πολιτιστική εμπειρία με μια ποικιλία από συναυλίες, παραστάσεις και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα εντός και εκτός του χώρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι αιτήσεις για την αντιπροσωπεία του οργανισμού Euphoria ανοίγουν τον Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς από αυτής της διοργάνωσης του ΕΥΕ (πχ. τον Νοέμβριο του 2019 θα ανοίξουν οι αιτήσεις για το ΕΥΕ του 2020).

Η αποστολή ομάδων νέων στις δυο μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις δίνει την δυνατότητα μιας πιο άμεσης και συμμετοχικής εκπροσώπησης της νεολαίας στην πολιτική. Οι νέοι έρχονται σε επαφή με τους θεσμούς της Ε.Ε, αναπτύσσουν τις απόψεις τους και διαδραματίζουν ένα περισσότερο ενεργό ρόλο στα γεγονότα του αύριο.

  • Η Κοινωνία των Πολιτών, μπορεί να δράσει σε περιπτώσεις κρίσεων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών;

Η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ήρθε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα η κοινωνία των πολιτών να μην είναι σε θέση να το διαχειριστεί με ηρεμία και κάποιοι να επηρεάζονται από ακραίες φωνές. Το φαινόμενο αυτό δεν απαντήθηκε μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Ο πολίτης βρέθηκε απροετοίμαστος χωρίς διαπολιτισμική εκπαίδευση και είδε τον πρόσφυγα-μετανάστη ως εισβολέα στον προσωπικό του χώρο, ξεχνώντας ότι και η οικογένεια του στο παρελθόν είχε βρεθεί στην ίδια θέση με αυτή του μετανάστη-πρόσφυγα.

Η Ελλάδα έχει πάψει προ πολλού να είναι μόνο η Ελλάδα των Ελλήνων χριστιανών και όλοι μας θα πρέπει να το αποδεχθούμε και να προσπαθήσουμε να εντάξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους στην καθημερινότητα μας, διαφορετικά θα τους βρούμε απέναντί μας. Οφείλουμε να τους υποδεχθούμε και να τους ενσωματώσουμε, να τους κάνουμε να αγαπήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη, να γνωρίσουν την ιστορία μας και τις αξίες μας. Τα παραδείγματα των κατοίκων των νησιών που δέχθηκαν πρώτα τις ροές πρέπει να αποτελούν πρότυπα ανθρωπιστικής συμπεριφοράς.

  • Ως ευρωπαΐστρια, είστε αισιόδοξη μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών;

Ο μεγαλύτερος νικητής αυτών των ευρωεκλογών ήταν η συμμετοχή, τα ποσοστά της οποίας αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη φορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Η καμπάνια των νέων «ThistimeIamvoting – Αυτή την φορά ψηφίζω» για την συμμετοχή των νέων στην εκλογική διαδικασία ήταν αποτελεσματική και προσωπικά με χαροποιεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα η προσπάθεια αυτή είχε μεγάλο αριθμό εθελοντών.

Τα ακροδεξιά κόμματα παρόλο την ισχυρή τους θέση σε μερικές χώρες δεν πήραν τα ποσοστά που αρχικά είχαν εκτιμηθεί. Στον ελληνικό χώρο τα ποσοστά που πήραν τα ακροδεξιά κόμμα ήταν χαμηλά αλλά δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα κόμματα έλαβαν μεγάλα ποσοστά στις ηλικίες 17-24.

Αυτό σημαίνει ότι η δημοκρατική παιδεία πάσχει και όλοι εμείς που εργαζόμαστε στον χώρο της νεολαίας πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας να ανατρέψουμε τα αποτελέσματα αυτά, μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα που διοργανώνουμε.

  • Τέλος, πως θα μπορούσε η EUphoria να ενισχύσει το δημοκρατικό αίσθημα των νέων μέσα από τα προγράμματα και τις αποστολές της;

Ο κύριος στόχος όλων των προγραμμάτων που διοργανώνουμε στον οργανισμό μας είναι η δημοκρατική παιδεία. Για να γίνουμε δημοκρατικοί πολίτες δεν αρκεί μόνο να διαβάζουμε τους ορισμούς στα βιβλία, πρέπει να το βιώσουμε, να το νιώσουμε μέσα μας.

Αυτή την ευκαιρία δίνει στους νέους ο οργανισμός μας. Την ευκαιρία να ταξιδέψει, να γνωρίσει νέα μέρη και κουλτούρες, να γνωρίσει διαφορετικούς ανθρώπους με τους οποίους θα ζήσει για ένα διάστημα μαζί τους, θα συζητήσει, θα εργαστεί σε ομάδες και κατ’ επέκταση θα διευρύνει τους προσωπικούς του ορίζοντες. Επίσης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά πως υλοποιούν το έργο τους οι θεσμοί και τα όργανα της Ε.Ε. και να ακουστούν οι προτάσεις που θα θέσει.

Οι ευκαιρίες είναι εδώ και οι νέοι μπορούν να τις αξιοποιήσουν είτε πρόκειται για μια ανταλλαγή νέων είτε για την συμμετοχή σε ένα διεθνές συνέδριο. Οι άνθρωποι του Euphoria είναι κοντά σας για να βοηθήσουν όχι μόνο τους νέους ηλικιακά αλλά και όλους όσους το επιθυμούν καθώς σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της συνέντευξης!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.