Της Δήμητρας Φιλιπακοπούλου,
Για πόσο ακόμα το διεθνές σκηνικό θα κλυδωνίζεται από έριδες ,ανταγωνισμούς και διλήμματα; Σε μια εποχή που η ειρηνική συνύπαρξη φαντάζει αντίδοτο στην αστάθεια που ξεχειλίζει, παρατηρούμε απρόσκοπτα ηγετικά σύνδρομα από τους παραδοσιακά ισχυρούς παίκτες.
Αν και οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για μη στρατηγική ευθυγράμμιση με την Ρωσία του Πούτιν λόγω της επίμαχης αγοράς των μαχητικών S-400 για να προστατεύσει το δίχτυ εσωτερικής αυτονομίας καλά κρατούν, οι ΗΠΑ σαστίζουν για μια αόρατη συμμαχία γιγάντων πίσω από την πλάτη τους.
Η συμπλήρωση 70 ετών από την δημιουργία του ΝΑΤΟ αποτέλεσε οιωνό για την ένταση που επρόκειτο να ακολουθήσει μεταξύ των Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τράμπ. Η αναταλλαγή απειλών–‘’πυρών’’ με την παγκόσμια κοινότητα σε θέση άβουλου θεατή, κατέστησε την Τουρκία από υπερπόντιο εξισορροπητή των ΗΠΑ σε αντίπαλο με αμφιλεγόμενες προθέσεις.
Προ δύο ημερών, η Τουρκία παρέλαβε τρία φορτία με εξοπλισμό S-400, ως μια κίνηση-σύμβολο, μια κίνηση επαναστατική στην περίοπτη θέση ισχύος της αμερικανικής κοινότητας. Ενώ κορωνίδα της συνολικής δράσης αποτελεί και η χθεσινή παραλαβή ενός νέου φορτίου του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.
Δεν απαιτείται κριτικό πνεύμα για να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ΗΠΑ έβγαλαν το προσωπείο της ειρηνοποιούς δύναμης και υιοθέτησαν ψυχροπολεμικές νόρμες συμπεριφοράς. Η επιστράτευση του Νόμου Περί Αντιμετώπισης Αντιπάλων (CAATSA) φαίνεται να μη επηρεάζει ιδιαίτερα την δράση της Τουρκίας ή τουλάχιστον να προσποιείται μια ανεξάρτητη και βαθιά επαναστατική Τουρκία ,σα να διψά για την αναβίωση της χαμένης κεμαλικής αυτοκρατορίας.
Το σχέδιο κυρώσεων του Υπουργείου Άμυνας και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβάνει 5 από 12 διαφορετικές κυρώσεις με κλίμακα κορύφωσης ως προς την αυστηρότητα, οι οποίες φαίνεται πως θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της επετείου συμπλήρωσης 3 ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Μέσα σε αυτό το εμπόλεμο κλίμα, τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35 φαντάζουν μακρινό παρελθόν από την στιγμή που την στρατηγική τράπουλα ανακάτεψε η Ρωσία. Ίσως, εγκαινιάζεται αθόρυβα ένα νέο συμμαχικό τρίγωνο με πρωταγωνιστές την Ρωσία και την Τουρκία προμηνύοντας αλλαγές στην κατάταξη της παγκόσμιας ατζέντας και των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων.
Ο Βλαντιμήρ Πούτιν παρατηρεί τις εξελίξεις και σχεδιάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις ώστε να μην δούμε μπροστά στα μάτια μας να ξυπνούν εφιάλτες του παρελθόντος που πιστεύαμε πως σβήσαμε οριστικά από το διεθνές προσκήνιο.
Έπεται συνέχεια λοιπόν; Οι ΗΠΑ θα σηκώσουν το τρόπαιο της ειρήνης ή το βάρος της σύγκρουσης;