12.2 C
Athens
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

13η Ιουλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1814: Ίδρυση του σώματος των Καραμπινιέρι. Το σώμα των Καραμπινιέρι είναι επιφορτισμένο με την προστασία τόσο των στρατιωτικών όσο και του άμαχου πληθυσμού. Εν πρώτοις, ιδρύθηκε ως σώμα αστυνόμευσης του βασιλείου της Σαρδηνίας αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα της ενοποίησης της ιταλικής χερσονήσου σε ένα ενιαίο κράτος. Στη συνέχεια το σώμα των Καραμπινιέρι βοήθησε στην καταστολή των αντίθετων φωνών απέναντι στο καθεστώς του Μουσολίνι. Ωστόσο, πολλές μονάδες διαλύθηκαν από τους ναζί, πράγμα που οδήγησε στη συμμετοχή πολλών Καραμπινιέρι στο αντιστασιακό ιταλικό κίνημα. Το 2001 το σώμα των Καραμπινιέρι έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων.


1878: Υπογράφεται η συνθήκη του Βερολίνου, η οποία ήταν αποτέλεσμα του μηνιαίου συνεδρίου στο Βερολίνο. Το συνέδριο συγκλήθηκε από τον Otto von Bismarck με σκοπό να αντιμετωπιστεί το αποτέλεσμα της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, που ήταν ένα τεράστιο εδαφικά βασίλειο, αυτό της Βουλγαρίας. Η συνθήκη υπεγράφη ανάμεσα στη Ρωσική και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Οι υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις μη θέλοντας να αφήσουν τη Ρωσία να έχει έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο στα νότια Βαλκάνια αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του βουλγαρικού βασιλείου. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα ήταν η αναγνώριση τριών νέων κρατών στα Βαλκάνια. Έτσι, ανεξαρτητοποιήθηκαν η Σερβία, η Ρουμανία και το Μαυροβούνιο.


1913: Η Ξάνθη απελευθερώνεται από τον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού πολέμου. Ο Β’ Βαλκανικός πόλεμος ήταν απότοκο του Α’ Βαλκανικού πολέμου. Στον πρώτο μεγάλο πόλεμο των Βαλκανίων το θύμα ήταν η Οθωμανική αυτοκρατορία αφού στόχος ήταν η εκδίωξή της από την Ευρώπη. Ωστόσο, η Βουλγαρία βλέποντας πως έχει χάσει το παιχνίδι στη Μακεδονία αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα και τη Σερβία. Αυτό οδήγησε σε έναν νέο πόλεμο καταστροφικότερο και πιο αιματηρό. Η Βουλγαρία, αντιμέτωπη με όλους της τους γείτονες, ηττήθηκε. Παρόλα αυτά ο Β’ Βαλκανικός πόλεμος δεν έβαλε τέλος στην αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή και λίγο καιρό αργότερα, στο Σεράγεβο, θα δοθεί η αφορμή για τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.


1942: Γεννιέται ο Χάρισον Φορντ, ένας διάσημος ηθοποιός με μεγάλη καριέρα. Είναι γνωστός για τους ρόλους του στις ταινίες Ιντιάνα Τζόουνς, Πόλεμος των Άστρων, ο Φυγάς και Αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Είναι πολυβραβευμένος και οι ταινίες του φθάνουν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια εισπράξεις περίπου. Ο Φόρντ έχει κάνει τρεις γάμους. Από τους δύο πρώτους έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Ο πιο πρόσφατος γάμος του έγινε το 2010 με την ηθοποιό Καλίστα Φλόκχαρτ.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ