Των Μάνου Ανδριγιαννάκη – Φάνη Γραμμένου,
Στην εικονική δίκη που διοργανώθηκε από την EUphoria, είδαμε τους συμμετέχοντες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την υπεράσπιση και την καταδίκη αντίστοιχα της φερόμενης ως κατηγορούμενης Έμμα Χομπς. Μετά από πολύωρες διεργασίες τόσο της υπερασπιστικής γραμμής όσο και της εισαγγελίας, τα αρχικώς διαμορφωθέντα επιχειρήματα έλαβαν μεγαλύτερη ισχύ μετά από την πρώτη ημέρα, δυσχεραίνοντας ολοένα και περισσότερο το έργο των δικαστών.
Η κατηγορούμενη Έμμα Χόμπς, μέλος της εθνικής μειονότητας της Ρένοβα, περιοχή η οποία μοιράζεται κοινό έδαφος μεταξύ των χωρών Μέρλαντ και Βόκλαντ, μέσω των ομιλιών της, ενώπιον των μειονοτήτων και των δυο χωρών, πυροδοτούσε την έγερση των κοινών αισθημάτων έναντι της κυβέρνησης της Μέρλαντ, κατηγορώντας την τελευταία ότι προέβαινε σε συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ρενοβιανής μειονότητας. Ταυτόχρονα, φαίνεται να συνέβαλε στην αύξηση των επεισοδίων μεταξύ της Ανεξάρτητης Δύναμης (ΑΔΡ) και του Ανεξάρτητου Κινήματος της Ρένοβα (ΑΚΡ) από τη μία, και του στρατού της Μέρλαντ από την άλλη. Η ολοένα αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών κορυφώθηκε με την δολοφονική επίθεση της οπλισμένης ομάδας του ΑΔΡ κατά 30 τακτικών αστυνομικών της Μέρλαντ.
Στο πλαίσιο της προσομοίωσης και ειδικότερα κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας, μόλις η Εισαγγελία παρέδωσε το Κατηγορητήριο στο Δικαστικό Σώμα, οι δύο αντίθετες ομάδες κλήθηκαν σε μία προακροαματική διαδικασία (Pre Trial Chamber), κατά την οποία οι Εισαγγελείς από τη μία πλευρά ανέπτυξαν τις αναφερόμενες επί του Κατηγορητηρίου αξιόποινες πράξεις και από την άλλη οι Συνήγοροι Υπεράσπισης εισέφεραν τους πρώτους υπερασπιστικούς τους ισχυρισμούς στη Δίκη. Στο στάδιο αυτό οι αντίδικοι εστίασαν στα πραγματικά περιστατικά, βάσει των οποίων εκδόθηκε το κατηγορητήριο κατά της Έμμα Χόμπς, επεξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θεωρούν την κατηγορουμένη αθώα ή ένοχη αντιστοίχως για τον θάνατο των τριάντα (30) τακτικών αστυνομικών της Μέρλαντ. Εν συνεχεία, οι δικαστές αφού άκουσαν προσεκτικά όσα διατυπώθηκαν από τις δύο γραμμές συνέχισαν με εκατέρωθεν ερωτήσεις. Μετά το πέρας της διαδικασίας, οι δύο ομάδες ξεκίνησαν τη σύνταξη του δικογράφου τους, ενώ οι δικαστές διερεύνησαν περαιτέρω την υπόθεση.
Το πρωί της επόμενης ημέρας, οι δύο αντίπαλες ομάδες κατέθεσαν έκαστη το δικό της δικόγραφο και στη συνέχεια έλαβε χώρα η Κύρια Ακροαματική Διαδικασία. Η εισαγγελική αρχή θεωρώντας την Έμμα Χόμπς ένοχη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, ξεκίνησε την επιχειρηματολογία της, ισχυριζόμενη ότι η Χόμπς διέπραξε κατά πρώτον ανθρωποκτονία από πρόθεση στα πλαίσια της εν γνώσει της συστηματικής και ευρείας επίθεσης κατά αμάχου πληθυσμού και στην άλλη περίπτωση με πρόθεση βία και ειδικότερα ανθρωποκτονία στα πλαίσια ένοπλης σύρραξης μη διεθνούς χαρακτήρα κατά αμάχου πληθυσμού, εν προκειμένω κατά των ελαφρώς οπλισμένων αστυνομικών. Θεωρεί, λοιπόν, ότι πρόκειται για ευρεία και συστηματική επίθεση, που δεν αντιμετωπίσθηκε με προθυμία και ικανότητα από τις δικαστικές αρχές της Μέρλαντ, εδώ και τρία χρόνια, εγείροντας ακολούθως το αίτημα της αποκλειστικής δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).
Εν συνεχεία, ο λόγος δόθηκε στην υπεράσπιση, η οποία επιχείρησε να προστατεύσει την κατηγορούμενη. Προκειμένου να θεμελιώσει την αναρμοδιότητα του ΔΠΔ επί της συγκεκριμένης υποθέσεως, υποστήριξε ότι κατά πρώτον, τόπος τέλεσης του εγκλήματος ήταν η Μέρλαντ, η οποία ναι μεν έχει υπογράψει αλλά δεν έχει επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης. Η Υπεράσπιση αντέτεινε στα όσα υποστήριξε η Εισαγγελία ότι εις βάρος της Έμμα Χομπς είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και επομένως η Μέρλαντ πρώτη επεδίωξε την εκδίκαση της υπόθεσης από το εθνικό δικαστήριο. Συνεπώς, οι εγχώριες δικαστικές αρχές θα έπρεπε να επιληφθούν της υποθέσεως και όχι το ΔΠΔ. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η άποψη, η οποία έκανε λόγο για μη ύπαρξη ένοπλης σύρραξης αλλά για μία μεμονωμένη επίθεση. Τέλος, επισημάνθηκε ότι το Καταστατικό της Ρώμης διαχρονικά ασχολείτο με τα πλέον σοβαρά εγκλήματα παγκοσμίως, υποτιμώντας τη βαρύτητα του παρόντος εγκλήματος δεδομένου κιόλας του μικρού, σχετικά με τον πληθυσμό της Μέρλαντ, αριθμού των θυμάτων.
Αναφορικά με την ετυμηγορία του δικαστικού σώματος, αυτό απεφάνθη ότι η κατηγορούμενη Έμμα Χόμπς είναι ένοχη για την κατηγορία του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, καταδικάζοντας τη σε ποινή φυλάκισης 30 ετών για την αξιόποινη συμπεριφορά της, και κρίθηκε αθώα για την κατηγορία του εγκλήματος πολέμου.
Η όμορφη αυτή διοργάνωση έλαβε τέλος με την απονομή επαίνων εκ μέρους του οργανισμού EUphoria στους συμμετέχοντες της κάθε ομάδας (δικαστών, συνηγόρων υπεράσπισης και εισαγγελέων) για τη συμβολή τους στην ομαλή εξέλιξη της δίκης, καθώς και οι συντονιστές-εκπαιδευτές των ανωτέρω ομάδων τιμήθηκαν κι εκείνοι για την επίβλεψη και την διευκόλυνση των διεργασιών κάθε σταδίου της δίκης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999 και κάτοικος Παλαιού Φαλήρου, έλκει την καταγωγή του από την Λακωνία την οποία αγαπά ιδιαίτερα. Φοιτεί στο 3ο έτος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει ιδιαίτερη έφεση στο Διεθνές Δίκαιο και τα σύγχρονα πολιτικά ζητήματα. Έχει επίσης συμμετάσχει σε προσομοιώσεις δικών (MICC Poland, Greece 2019), καθώς και σε άλλα προσομοιωτικά μοντέλα οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europa.S). Στην ομάδα του OffLine Post, έχει αναλάβει την συγγραφή άρθρων διεθνούς ενδιαφέροντος, για τα οποία πιστεύει πως οι νέοι πρέπει να έχουν ενεργό δράση.