11.5 C
Athens
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

12η Ιουλίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1943: Ξεκινάει η Μάχη της Προχορόφκα, η οποία διήρκησε από τις 12 ως τις 14 Ιουλίου, νότια του Κουρσκ και ήταν η πιο σημαντική φάση της Μάχης του Κουρσκ (5 Ιουλίου – 23 Αυγούστου). Η Μάχη του Κούρσκ θεωρείται ως η μεγαλύτερη αρματομαχία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Τη Μάχη της Προχορόφκα κέρδισε η Σοβιετική Ένωση. Οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να καταστρέψουν τις σοβιετικές τεθωρακισμένες εφεδρείες στην Προχορόφκα και να διαλύσουν το ηθικό και την άμυνα των Σοβιετικών. Μάλιστα, ενώ οι σοβιετικοί, αν και σημείωσαν τεράστιες απώλειες, κατάφεραν να σταματήσουν τις γερμανικές δυνάμεις οριστικά νότια του Κουρσκ. Στη Μάχη της Προχορόφκα συμμετείχαν από πλευράς Γερμανίας το Β΄ Σώμα Πάντσερ SS, η 1η Μεραρχία SS Leibstandarte SS Adolf Hitler, η 2η Μεραρχία SS Das Reich και η 3η  Μεραρχία SS Totenkopf. Από τη Σοβιετική Ένωση έλαβαν μέρος η 5η Τεθωρακισμένη Στρατιά, η 2η, η 18η και η 29η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, η 5η Μηχανοκίνητη Στρατιά και η 2η Τεθωρακισμένη Στρατιά Τατσίνσκι.


1944: Το βράδυ της 12ης Ιουνίου, ξεκινάει η Μάχη της Αμφιλοχίας και διήρκησε, περίπου, 14 ώρες. Συμμετείχαν, κατά προσέγγιση, 1400 άνδρες της 7ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ εναντίον 1200 καλά οχυρωμένων Γερμανών της 104ης Μεραρχίας Ορεινών Κυνηγών και δυνάμεων της τοπικής Χωροφυλακής. Η μάχη αυτή ήταν η μεγαλύτερη τακτική επιχείρηση του ΕΛΑΣ καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής, τόσο από πλευράς δυναμικού όσο και από πλευράς επιτευγμάτων. Η νίκη του ΕΛΑΣ είχε ως αποτέλεσμα να προστατευτεί η άλλη μεγάλη αντιστασιακή οργάνωση ο ΕΔΕΣ και να μην πραγματοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες επιθέσεις εναντίον της. Οι Γερμανοί, ως απάντηση, σχεδίασαν τη μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση Eχίδνα (5 – 31 Αυγούστου) εναντίον της βάσης των ανταρτών του ΕΛΑΣ στον ορεινό όγκο της Ρούμελης. Η επιχείρηση αυτή αν και απέτυχε στον κύριο στόχο τής, ευθύνεται για το θάνατο, περίπου, 170 αμάχων και τη μερική ή πλήρη καταστροφή δεκάδων χωριών και κωμοπόλεων.


1998: Η Γαλλία κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία τής, στη Γαλλία, στο γήπεδο Stade de France, μπροστά σε 80.000 θεατές, νικώντας τη Βραζιλία με 3-0. Η Γαλλία στη φάση των ομίλων είχε συγκεντρώσει 9 βαθμούς κάνοντας το 3/3 απέναντι σε Δανία, Νότια Αφρική και Σαουδική Αραβία. Στη φάση των 16 κέρδισε την Παραγουάη στην παράταση με 1-0 και προκρίθηκε στη φάση των 8 αποκλείοντας την Ιταλία, στα πέναλτι με σκορ 3-4. Στον ημιτελικό συναντήθηκε με την Κροατία, την οποία και κέρδισε 2-1 και στον τελικό κέρδισε τη Βραζιλία 3-0 με τον Ζινεντίν Ζιντάν να σκοράρει 2 φορές (27΄ και 46΄) και στο 93ο λεπτό σφράγισε το κύπελλο για τους “tricolore”, ο Πετί.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ