12.2 C
Athens
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

10η Ιουλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1509: Γεννιέται στο Νουαγιόν της Γαλλίας ο Ιωάννης Καλβίνος, Γάλλος θεολόγος και νομικός. Ο Καλβίνος μεγάλωσε ως καθολικός και σπούδασε σε πανεπιστήμια στο Παρίσι και στην Ορλεάνη στα αντικείμενα της Θεολογίας και της Νομικής. Το 1532 ανέπτυξε κριτική προς το ρωμαιοκαθολικό δόγμα, η οποία τον έφερε κοντά στο κίνημα του Προτεσταντισμού κατά τη Θρησκευτική Μεταρρύθμιση. Οι θέσεις του αναπτύχθηκαν και κυκλοφόρησαν στο έργο του Θεσμοί της Χριστιανικής Θρησκείας και επηρέασαν μεγάλο αριθμό πιστών. Ο Καλβινισμός βρήκε εφαρμογή από το 1541 στη Γενεύη, στην οποία αναπτύχθηκε, λόγω της διδασκαλίας του Καλβίνου σταδιακά μία «θεοκρατική δικτατορία», επικεφαλής της οποίας υπήρξε ο ίδιος. Ο Καλβίνος κυβέρνησε σκληρά και συντηρητικά  και απεβίωσε τον Μάιο του 1564 από φυματίωση.


1856: Γεννιέται στο κροατικό Σμιλιάν ο Νίκολα Τέσλα, Σέρβος ηλεκτρολόγος μηχανικός και εφευρέτης. Ανέπτυξε ενδιαφέρον για τις εφευρέσεις από μικρή ηλικία και σπούδασε με υποτροφία στην Ανώτατη Σχολή του Γκρατς όπου και σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις στα μαθήματα των θετικών επιστημών. Δεν μπόρεσε, ωστόσο, να ολοκληρώσει τις σπουδές του και μετέβη στο Μάρμπουργκ για να εργαστεί ως μηχανικός. Το 1880 ο Τέσλα εισήχθη στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας, αλλά ένα χρόνο αργότερα το εγκατέλειψε και αυτό και μετακόμισε στη Βουδαπέστη, όπου ξεκίνησε να εργάζεται σε τηλεφωνικό κέντρο. Εκεί καταπιάστηκε με διάφορες εφευρέσεις και έχοντας λάβει αρκετή πρακτική γνώση, ξεκίνησε να εργάζεται για την Ηλεκτρική Εταιρεία Έντισον στο Παρίσι. Από τότε ξεκίνησε να ασχολείται με τους κινητήρες και την προσπάθεια κατασκευής ενός με εναλλασσόμενο ρεύμα, ενώ παράλληλα ήρθε σε επαφή και με τον Τόμας Έντισον. Αργότερα και αφού είχε ξεχωρίσει για τις ικανότητές του, μετακόμισε στις ΗΠΑ και έπιασε δουλειά στο εργαστήριο του Έντισον. Οι δύο άντρες ανέπτυξαν αντιπαλότητα, ο Τέσλα βρήκε δουλειά αλλού και έκτοτε ξεκίνησε η περιβόητή τους κόντρα. Το 1891 εφηύρε το πηνίο και στη συνέχεια πληθώρα κατασκευών οι οποίες βασίζονται στο εναλλασσόμενο ρεύμα. Στα επόμενα χρόνια ανέπτυξε θεωρίες που του απέδωσαν τον χαρακτηρισμό του «τρελού επιστήμονα» και ο ίδιος παραγκωνίστηκε από την κοινή γνώμη. Απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1943 στη Νέα Υόρκη. 


1943: Επιχείρηση Husky. Δυνάμεις των Συμμάχων, αποτελούμενες από Αμερικανούς, Βρετανούς, Καναδούς, Αυστραλούς και Ελεύθερους Γάλλους επιτίθενται στη Σικελία εκκινώντας την Ιταλική Εκστρατεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επίθεση περιλάμβανε αποβάσεις και ρίψεις αλεξιπτωτιστών και πέτυχε μέσα σε δύο μήνες να εκδιώξει τα στρατεύματα του Άξονα από το ιταλικό νησί και να ελευθερώσει τον εμπορικό θαλάσσιο δρόμο της Μεσογείου. Επιπλέον, η συμμαχική νίκη οδήγησε το καθεστώς Μουσολίνι σε κατάρρευση και ανάγκασε τον Χίτλερ να αποστείλει το 1/5 των δυνάμεων που διέθετε για το Ανατολικό Μέτωπο στην Ιταλία, δυνάμεις που παρέμειναν σε μεγάλο ποσοστό σε ιταλικά εδάφη μέχρι και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ