16.5 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

8η Ιουλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1709: Μάχη της Πολτάβας. Λαμβάνει χώρα η πιο κρίσιμη μάχη του Μεγάλου Βορείου Πολέμου. Οι Ρώσοι του τσάρου Πέτρου Α’ αντιμετώπισαν σε σημερινό ουκρανικό έδαφος τη σουηδική εισβολή του Καρόλου ΙΒ’ και έχοντας πάρει μαθήματα από ήττες του παρελθόντος πέτυχαν μία αποφασιστική νίκη, η οποία ματαίωσε τη σουηδική εκστρατεία στη ρωσική επικράτεια και έκρινε την έκβαση του πολέμου, αλλάζοντας τις ισορροπίες των δυνάμεων στη Βόρειο Ευρώπη. Στο πεδίο της μάχης αναμετρήθηκαν 16.500 Σουηδοί με 42.000 Ρώσους. Εκ των πρώτων, οι 6.900 έπεσαν νεκροί ή τραυματίστηκαν και άλλοι 2.800 αιχμαλωτίστηκαν, ενώ ταυτόχρονα εκ των δεύτερων, σκοτώθηκαν οι 1350  και τρυματίστηκαν 3.290. Σημαντικός παράγοντας που συνετέλεσε στη ρωσική νίκη υπήρξε ο τραυματισμός του Καρόλουμ γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα διοίκησης του στρατεύματός του, καθήκον που ανέλαβαν οι συγκρουόμενοι χαρακτήρες του στρατάρχη Ρένχιελντ και του στρατηγού Λέβενχαουπτ.


1876: Γεννιέται στο Λεβίδι Αρκαδίας ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Έλληνας πολιτικός, νομικός και κοινωνιολόγος και δις πρωθυπουργός. Ο Παπαναστασίου σπούδασε στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών και έφτασε μέχρι την αναγόρευσή του ως διδάκτορας το 1899. Στη συνέχεια μετέβη στο εξωτερικό, όπου και σπούδασε κοινωνιολογία, φιλοσοφία και οικονομικά (Χαϊδελβέργη, Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι). Η ενασχόλησή του με την πολιτική σε θεσμικό επίπεδο ξεκίνησε όταν εξελέγη βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος το 1910. Στην πορεία της πολιτικής ζωής της χώρας, ο Παπαναστασίου, εκπροσωπώντας την ελληνική σοσιαλδημοκρατία στάθηκε δίπλα στον Βενιζέλο κατά τον Εθνικό Διχασμό, ενώ αργότερα στράφηκε και κατά του βασιλιά αξιώνοντας επί μακρόν την παραίτησή του. Ο Παπαναστασίου διετέλεσε Υπουργός Συγκοινωνιών σε κυβέρνηση του Βενιζέλου μέχρι και το 1920. Τον Μάρτιο του 1924 εξελέγη πρωθυπουργός της Ελλάδας και  λίγες ημέρες αργότερα κατήργησε τη βασιλεία εγκαθιδρύοντας αβασίλευτη δημοκρατία. Φυλακίστηκε από την κυβέρνηση Πάγκαλου και αργότερα ανέλαβε το Υπουργείο Γεωργίας. Το 1932 έλαβε για ακόμη μία φορά το αξίωμα του πρωθυπουργού, θητεία που έληξε αρκετά σύντομα. Ακολούθησε η τοποθέτησή του στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας έναν χρόνο μετά. Η συμμετοχή του στα κοινά συνεχίστηκε μέχρι και την επιβολή του καθεστώτος του Ιωάννη Μεταξά τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Απεβίωσε τον Νοέμβριο του 1936 στην Εκάλη από ανακοπή καρδιάς, όντας ένας εκ των σημαντικότερων Ελλήνων σοσιαλδημοκρατών.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ