14.8 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΑνάγκη για περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα

Ανάγκη για περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα


Της Στέλλας Γαβαλά,

Πλέον είναι γνωστοποιημένες στους περισσότερους ανθρώπους οι επικίνδυνες συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής και το γεγονός ότι πρέπει να παρθούν μέτρα προκειμένου αυτή να αντιμετωπισθεί. Σε όλο τον κόσμο γίνονται μερικές προσπάθειες, εκ των οποίων η πιο διάσημη να είναι η σταδιακή εξάλλειψη των πλαστικών καλαμακίων και σακουλών, ενώ σε αρκετές χώρες τα κόμματα λαμβάνουν αποφάσεις με πρωταρχικό ρόλο την προστασία το περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια για μια πιο περιβαλλοντική πολιτική. Φαίνεται , όμως, πως κάτι τέτοιο απουσιάζει πλήρως στην Ελλάδα.

Το έντονο πολιτικό πνεύμα είναι πολύ έντονο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ειδικά με τις εκλογές να πλησιάζουν. Έχω κάνει αρκετές συζητήσεις γύρω από το ποιος θα ήταν καλύτερα να ψηφιστεί, ποιος δεν πρέπει με τίποτα να ψηφιστεί, ποιος θα ψηφίσει χωρίς να έχει ιδέα τί είναι αυτό που ψηφίζει. Έχω παρατηρήσει, όμως, κι ευτυχώς δεν είμαι μόνη, πως οι περισσότεροι άνθρωποι ανυσηχούν για τον λάθος λόγο. Ή μάλλον, ανυσηχούν χωρίς να καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε όλοι σαν ανθρωπότητα, κυρίως γιατί δεν τους περνάει καν κάτι τέτοιο από το μυαλό, τη στιγμή που κανένα κόμμα δεν φαίνεται να δίνει σημασία.

Η Greenpeace προφανώς συμφωνεί με αυτές τις ανυσηχίες, ως περιβαλλοντική οργάνωση. Απ’ότι φαίνεται, έχει καλέσει όλα τα κόμματα να ανακοινώσουν την περιβαλλοντική πολιτική τους ενόψει των επικείμενων εκλογών. Στην ανακοίνωση αυτή, γίνεται μία υπενθύμιση που βάζει πολλά πράγματα σε μια άλλη προοπτική: έχουμε 11 χρόνια για να μειωθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων στο μισό, και περίπου 25 χρόνια για να εξαλλειφθεί, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ. Αν δεν πραγματοποιηθεί αυτό, παύει οριστικά η ελπίδα να συκγρατηθεί η πλανητική θερμοκρασία στο πιο «βιώσιμο» 1,5°C, με αποτέλεσμα τρομακτικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για την Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα κανένα από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να οδεύσει προς αυτό το στόχο. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Greenpeace, οι προτάσεις αυτών των κομμάτων συνάδουν με σενάρια της υπερθέρμανσης του πλανήτη άνω των 3°C, με αποτέλεσμα αναστρέψιμη καταστροφή της Ελλάδας.

Αυτή η απάθεια και απουσία της υιοθεσίας περιβαλλοντικής πολιτικής στην Ελλάδα έρχεται σε σύγκρουση με αυτό που πλέον έχει μπει για τα καλά στο επίκεντρο πολιτικού διαλόγου στην Ευρώπη. Κι όμως, οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν με σαφήνεια και να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό ακόμα και στην ενδέκατη ώρα, σύμφωνα με τον Τάκη Γρηγορίου, υπεύθυνο για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.  Ο στόχος που κινούνται σήμερα εκατομμύρια μαθητές και πολίτες στον κόσμο, κάνουν το ερώτημα εξαιρετικά απλό: θα υιοθετηθούν οι υποδείξεις της επιστήμης για τον 1,5°C κι εδώ;

Η κατάληξη της ανακοίνωσης καλεί τα πολιτικά κόμματα να προτείνουν οποιαδήποτε διαφορετική πρόταση αν υπάρχει, να την τοποθετήσουν άμεσα και να την δημοσιοποιήσουν. Αυτό που κάθε κόμμα οφείλει να αναφέρει, είναι κατερχάς η δέσμευση για την υιοθέτηση του στόχου του 1,5°. Έπειτα, τους βασικούς άξονες της ενεργειακής του πολιτικής οι οποίοι διασφαλίζουν την επίτευξη αυτού του στόχου. Τέλος, η δέσμευση για συνεργασία και με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την κύριξη της χώρας σε κατάσταση εκτατης ανάγκης για την κλιματική κρίση.

Θα ήταν πολύ εύκολο αν η κλιματική αλλαγή μπορούσε να αντιμετωπισθεί με την προσπάθεια και μόνο των απλών ανθρώπων. Ζόυμε όμως σε μια κοινωνία βαθιά πολιτικού χαρακτήρα, που σημαίνει πως πολλές φορές, η λύση για τα περισσότερα θέματα φαίνεται πιο ρεαλιστική μόνο αν υπάρχουν αντίστοιχοι πολιτικοί κανόνες και νόμοι, που οδεύουν σε παρόμοια λύση. Πρέπει, τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια, σαν ανθρωπότητα να ζούμε και να παίρνουμε αποφάσεις με στόχο την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων, και το ίδιο πρέπει να φαίνεται και στην πολιτική μας.


Στέλλα Γαβαλά

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, είναι απόφοιτη της Σχολής Μωραΐτη. Σπουδάζει Business Management στο Λονδίνο, όπου και μένει τα τελευταία χρόνια. Ευαισθητοποιημένη για περιβαλλοντικά ζητήματα, αρθρογραφεί σχετικά με αυτά στο Ελεύθερο του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ