Συνέντευξη στον Ραφαήλ Νικόλαο Μπελενιώτη,
Η Κασσάνδρα Κοτζανάκη είναι 26 χρονών και κατάγεται από τα νότια της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου και πιο συγκεκριμένα, από την γνωστή τουριστική περιοχή της Αγίας Γαλήνης. Συμμετέχει στις εθνικές εκλογές της Κυριακής ως υποψήφια βουλευτής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, μέσα από τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής. Επιθυμεί μέσω της υποψηφιότητας της να εκφράσει την ελπίδα των νέων να κυνηγήσουν τα όνειρα τους, προσφέροντας από την Κρήτη μια νότα νεανικότητας στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ, ενώ συνάμα αποτελεί τη νεαρότερη επιλογή στο Ρέθυμνο για την κεντροαριστερά έπειτα από πολλές δεκαετίες. Βλέπει τη γενιά της να έχει πληγεί βάναυσα μετά από μία υπερτροφική δεκαετή κρίση και ονειρεύεται ένα καλύτερο, περισσότερο γόνιμο μέλλον για τους νέους της Ελλάδας.
Στο OffLine Post μας μιλάει για τα νέα προτάγματα της κεντροαριστεράς, την πολιτική του ΚΙΝΑΛ στα κοινωνικά δικαιώματα αλλά και για την ανάγκη να αλλάξουμε την «πολιτική σκέψη μας».
- Για ποιο λόγο αποφασίσατε να κατέλθετε υποψήφια με το Κίνημα Αλλαγής στο Ρέθυμνο;
Είναι η πρώτη μου επαφή με το Κίνημα Αλλαγής, το παρακολουθούσα βέβαια πολιτικά αλλά δεν είχα υπάρξει μέλος του. Ο πατέρας μου υπήρξε ενεργός στη τοπική αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών, οπότε δεν ξέρω αν με βρήκαν μέσω από εκείνου ή τους άρεσε το βιογραφικό προφίλ μου. Δε γνωρίζω, δηλαδή, πως ακριβώς προέκυψε αυτή η τιμητική πρόταση για εμένα.
- Ποια είναι τα νέα προτάγματα με τα οποία οφείλει να βγει μπροστά η κεντροαριστερά στην Ελλάδα; Ποιες θα είναι οι σημαντικές πολιτικές διαφορές στο οικονομικό πεδίο με τη δεξιά;
Παρότι αποφεύγω να αναλύω πολιτικά προγράμματα, καθώς νομίζω ότι υπάρχουν τόσοι άλλοι που το κάνουν καλύτερα από εμένα, ο ρόλος μου επιτάσσει να πάρω θέση. Η διαφορά με τη δεξιά νομίζω ότι προέρχεται από τα παλαιότερα χρόνια, από την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Και όλοι γνωρίζουν και θυμούνται την συντηρητική πολιτική της δεξιάς από το παρελθόν και θυμούνται αντίστοιχα τη κοινωνική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Η ιστορία είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει και τη πραγματική δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη και την δημόσια υγεία, την γνώση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ιστορία του χώρου δίνει την απάντηση στις διαφορές.
- Στα ατομικά δικαιώματα πως πιστεύετε ότι θα πρέπει να κινηθεί το ΚΙΝΑΛ; Τα ζητήματα των ομοφυλόφιλων, για παράδειγμα σας βρίσκουν θετική; Είδαμε φέτος μάλιστα την κα. Γεννηματά να παρίσταται ως η μοναδική πολιτική αρχηγός στο Athens Pride.
Όπως και το ΠΑΣΟΚ έτσι και το Κίνημα Αλλαγής νομίζω ότι θα πρέπει να έχει τον άνθρωπο μπροστά και δεν βρισκόμαστε στη συντήρηση με τις παλιές και καταπιεστικές ιδέες. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ο ρόλος των πολιτικών είναι τα διεκδικούν.
- Ποια είναι η άποψη σας σχετικά με την κατάργηση των προνομίων του Βουλευτικού σώματος, όπως ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών (άρθρο 86) και η Βουλευτική Ασυλία (άρθρο 62);
Νομίζω ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει απαντήσει σε αυτό. Το ΚΙΝΑΛ έχει λάβει μια ξεκάθαρη θέση όσον αφορά την βουλευτική ασυλία όπου θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται με ασυλία οι βουλευτές για κοινά ποινικά αδικήματα. Έχει επίσης πάρει θέση σχετικά με το νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Τα παραπάνω τα είδαμε και πρόσφατα, μέσα από τις συζητήσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος που πραγματοποιήθηκαν στο Κοινοβούλιο.
- Tα θαλασσοδάνεια των κομμάτων έχουν προκαλέσει την εύλογη αγανάκτηση και το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Ποιες είναι οι προτάσεις του κόμματος για την αποφυγή δημιουργίας κομματικών χρεών που επιβαρύνουν τα τραπεζικά ταμεία;
Φαντάζομαι το ζήτημα των δανείων είναι ένα σημαντικό θέμα. Δεν χρωστάει μόνο το ΠΑΣΟΚ, χρωστάνε όλα τα κόμματα και νομίζω ότι οι οφειλές τον κομμάτων θα πρέπει να ρυθμιστούν και να εξοφληθούν. Ήρθε ο καιρός να αλλάξουμε την πολιτική σκέψη, δεν γίνεται να μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν και να ψάχνουμε ποιος έβλαψε περισσότερο τη χώρα. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, να δούμε πως θα έρθει η ανάπτυξη και να βγούμε από την οικονομική κρίση. Με συγχωρείται αλλά δεν μπαίνω σε συζητήσεις για το τι έκανε ο κος Τσίπρας ή τι έκανε το ΠΑΣΟΚ. Θέλω να κοιτάω μπροστά, είμαι 26 χρονών και ο λόγος που συμμετέχω είναι γιατί θέλω οι νέοι να μπορούμε να κυνηγήσουμε ξανά τα όνειρα μας.
- Τέλος, ποια προβλήματα εντοπίζετε στην πόλη σας; Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, θα μπορούσε να προχωρήσει;
Ο ΒΟΑΚ στη Κρήτη είναι μια μεγάλη πληγή που την ακούω όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, δηλαδή 26 χρόνια. Η ευθύνη βαραίνει όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο. Πρέπει να λέμε την αλήθεια, έχουμε θρηνήσει εκατοντάδες θύματα στο οδόστρωμα εξαιτίας του ΒΟΑΚ. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει τέτοια επισκεψιμότητα λόγω τουρισμού και να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση από τα λιμάνια στην υπόλοιπη περιοχή. Είναι κάτι που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της συνέντευξης!