10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣτάθης: «Η “επανίδρυση” του ΜεΡΑ25 θα πρόκειται για μια επαναστατική διαδικασία»

Στάθης: «Η “επανίδρυση” του ΜεΡΑ25 θα πρόκειται για μια επαναστατική διαδικασία»


Συνέντευξη στον Μίνωα Ράπτη,

Ο Στάθης Σταυρόπουλος, γνωστός εδώ και δεκαετίες απλώς ως Στάθης, είναι υποψήφιος με το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη στην Α’ Αθηνών. Έχοντας διανύσει ήδη 3 δεκαετίες στο δημόσιο βίο της χώρας ως δημοσιογράφος – σκιτσογράφος αποτελεί έναν εκ των πιο έμπειρων στον χώρο του.

Στο OffLine Post μας μιλάει για το τι τον οδήγησε στην απόφαση να συμπορεφθεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη σε αυτό το εγχείρημα, μας κατατοπίζει για τα πολλά και διφορούμενα που έχουν λεχθεί πρόσφατα για το κόμμα που στηρίζει αλλά και μας αποκαλύπτει τι περιλαμβάνουν τα… “σχέδιά” του για το μέλλον!

  • Είναι η πρώτη φορά που μπαίνετε στο λεγόμενο «κυνήγι του σταυρού». Πώς είναι αυτή η αίσθηση; Να απευθύνεσαι σε ένα κοινό το οποίο θα σε κρίνει με την ψήφο του;

Όλα αυτά τα χρόνια, και δεν είναι λίγα, πάνω από 35 χρόνια, είχα πάντα ένα υπόρρητο αίσθημα επικοινωνίας με τους αναγνώστες. Ένιωθα να μας συνδέει μια αμφίδρομη επικοινωνία χωρίς να μπορώ συνήθως να προσδιορίσω τους τρόπους της, εκτός απ’όταν τα σημεία ήταν φανερά. Τώρα μπαίνω στο “κυνήγι του σταυρού”, όπως το λέτε με αυτήν την ευγένεια της πρότερης μακράς εμπειρίας. Απ’το λίγο που έχω δοκιμάσει αυτήν τη νέα κατάσταση (στην προοπτική της οποίας ήμουν, ομολογώ, εξαιρετικά ανήσυχος) όχι μόνον δεν έχω απογοητευθεί, αλλά κατά στιγμές τουλάχιστον (πολλές) έχω ενθουσιαστεί. Είναι σα να γνωρίζω επιτέλους συνταξιδιώτες που βγαίνουν απ’την ομίχλη.

  • Έχει γίνει πολύς λόγος για τις κομματικές «μεταγραφές». Η αλήθεια είναι ότι το 2012 ήσασταν υποψήφιος σε μη εκλόγιμη θέση του επικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015 με το επικρατείας της ΛΑΕ και τώρα πλέον σας βλέπουμε στην Α Αθηνών με το ΜεΡΑ25. Τι είναι αυτό που σας ώθησε σε αυτές τις μετακινήσεις; Συμφωνείτε με την άποψη ότι είναι τα κόμματα αυτά που μετακινούνται από τις αφετηριακές τους διακηρύξεις;

Η πολιτική μου διαδρομή είναι πιο μακρά απ’ αυτή που περιγράφετε. ΚΚΕ, Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ και τώρα, όντως, ΜεΡΑ25. Εκτός απ’το ΚΚΕ, μέλος δεν υπήρξα σε κανένα από τα άλλα κόμματα, πλην όμως υποστήριξα ευθαρσώς και δημοσίως τις θέσεις τους ως προς τα μείζονα και τα εξέχοντα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν άλλαξα την ιδεολογία μου, ούτε τις αρχές μου, παραμένω κομμουνιστής, αλλά παρακολούθησα τη συγκυρία και προσπάθησα να συνοδοιπορώ με αυτό που, κατά την κρίση μου πάντα, συνιστούσε την αναγκαιότητα. Και βεβαίως, μέσα στα χρόνια άλλαζα, θα ήταν άλλωστε τρομακτικό να μην αλλάζει κανείς (όπως το περιγράφει ο Μπρεχτ σε μία από τις Ιστορίες του κ. Κούνερ), θα ήταν όμως ακόμα πιο τρομακτικό να γίνεται κανείς ένας καιροσκόπος, ένας οπορτουνιστής, ένας τύπος δηλαδή που βλέπει την αναγκαιότητα ως ευκαιρία, καθαιρώντας την ιδεολογία του σε ιδιοτέλεια.

Όσο για τα κόμματα – κι αυτά αλλάζουν! Άλλοτε διότι πρέπει (κι έτσι μένουν συνεπή, εξελισσόμενα), κι άλλοτε διότι κάνουν γυριστές και κωλοτούμπες (ώσπου, ανυπόληπτα πλέον, να εκμετρήσουν τον βίο τους).

  • Πολλοί κατηγορούν το ΜεΡΑ25 ότι δεν είναι κανονικό κόμμα με διακριτά ιδεολογικά χαρακτηριστικά, στόχους και πρόγραμμα ενώ ο κύριος Βαρουφάκης, είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του: «Εκλέξτε μας στη Βουλή και υποσχόμαστε ότι μέχρι το Δεκέμβρη θα γίνει επανίδρυση του κόμματος και θα τα αλλάξουμε όλα στο ΜεΡΑ25». Αρμόζει σε ένα κόμμα της αριστεράς να ζητάει την εμπιστοσύνη του κόσμου a priori και να θέτει την παρουσία του στη Βουλή ως κύριο και βασικό στόχο; Και κατά τη δίκη σας άποψη ποιο είναι το βασικό που πρέπει να περιλαμβάνει αυτή η «επανίδρυση»;

Το ΜεΡΑ25 από την εμφάνισή του στο πολιτικό προσκήνιο (ουσιαστικά με την παρουσία του στις πρόσφατες Ευρωεκλογές) υφίσταται μια διαρκή “δίκη προθέσεων” και κυρίως μια δαιμονοποίηση του Βαρουφάκη. Αυτές οι δαιμονοποίησεις ενέχονται (και αυτές) για την κακοδαιμονία μας. Παρ’ότι οι θέσεις του ΜεΡΑ25 είναι δημοσιοποιημένες (μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτές) συνήθως κατηγορείται για πολύ διαφορετικά πράγματα. Νομίζω ότι το φαινόμενο είναι παροδικό, αν και ουδέποτε θα παύσουν τα fake news και οι τρολιές. Όσο όμως η πορεία του κόμματος θα γίνεται πιο μακρά στον χρόνο, τόσο λιγότερα περιθώρια για στρεβλώσεις θα υπάρχουν.

Και ναι! Η είσοδος στη Βουλή ενός αριστερού κόμματος είναι προτεραιότητα για ένα τέτοιο κόμμα, εκτός κι αν είναι αριστερίστικο. Πόσω μάλλον αν στη Βουλή κυριαρχούν δυο δεξιές πολιτικές τριών μνημονιακών κομμάτων.

Όσο για την “επανίδρυση” του ΜεΡΑ, αν είναι διαρκής αλλά στην βάση αρχών και διακηρυγμένων θέσεων (και στόχων), θα πρόκειται για μια επαναστατική διαδικασία που θα το κρατάει σε επαφή με τον λαό. Άλλωστε πρόκειται για ένα νέο κόμμα (μιας παλαιάς παράδοσης) που φιλοδοξεί να μείνει νέο. Όσο για την παλαιά μας παράδοση, αυτή είναι “η νιότη του κόσμου” όπως έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος.

  • Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι μετεκλογικά εάν έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα αυτού του ιδεολογικού χώρου με στόχο τη συνεργασία, αυτό περιλαμβάνει και το ΜεΡΑ25. Ποια είναι η άποψη σας για μια οποιαδήποτε είδους συνεργασία (είτε σε επίπεδο κυβέρνησης, είτε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής στήριξης/ανοχής, είτε σε επίπεδο προγραμματικού διαλόγου) με τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας;

Το ΜεΡΑ25 θα στηρίξει οποιοδήποτε νομοθέτημα κάνει, κατά την κρίση μας, καλό στον λαό, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Ταυτοχρόνως, το ΜεΡΑ25 ουδέποτε πρόκειται να συνεργαστεί ή να στηρίξει οποιοδήποτε μνημονιακό κόμμα. Απλό και σαφές.

  • Το να λέτε όχι όμως σε οποιαδήποτε συνεργασία εκ των προτέρων δεν σας βάζει σαν κόμμα σε μια κοινή γραμμή με αυτή του ΚΚΕ;

Αν το ίδιο πράττει και το ΚΚΕ, πράττει επίσης καλώς. Το θέμα για εμάς δεν είναι μόνον ο αποκλεισμός εκ των προτέρων οποιασδήποτε συνεργασίας με μνημονιακές δυνάμεις, αλλά η λογική και ηθική μας δέσμευση εναντίον της εγκληματικής πολιτικής που ασκείται υπό το καθεστώς των Μνημονίων (το νυν καθεστώς Εποπτείας) εναντίον του ελληνικού λαού.

Για εμάς όχι μόνον η συνεργασία με εντολοδόχους ξένων δυνάμεων είναι αδιανόητη, αλλά η αντίστασή μας στα έργα τους επιβεβλημένη. Γι’ αυτό μιλάμε για ρεαλιστική ανυπακοή. Διότι βλέπουμε που έφερε τη χώρα μας η συνεχής υπακοή. Την έφερε στην κατάσταση ενός Προτεκτοράτου, πρώτον φθηνής εργασίας και δεύτερον λεηλασίας του πλούτου που παράγουμε.

  • Έγινε πρόσφατα αρκετός ντόρος στο διαδίκτυο για ένα σχόλιο σας αναφορικά με την τέως ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, την κυρια Κούνεβα. Μάλιστα λίγες ώρες μετά ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 έγραψε ένα κείμενο δίνοντας τη δίκη του «ματιά» για το θέμα. Έχετε να κάνετε κάποιο περαιτέρω σχόλιο αναφορικά με το ζήτημα;

Για την κυρία Κούνεβα (που φαντάζομαι πως ούτε η ίδια φιλοδοξεί τον τίτλο “ιστορικού στελέχους της Αριστεράς”) έκανα ένα σχόλιο που άφησε περιθώρια παρερμηνειών. Ο Γιάνης διαφοροποιήθηκε και το θέμα διευκρινίσθηκε. Ήμουν εκείνος που “έβγαλε” το θέμα Κούνεβα στην Ελευθεροτυπία τότε, όταν συνέβη η φασιστική επίθεση εναντίον της και είμαι περήφανος που η εφημερίδα έκανε το καθήκον της και το ανέδειξε.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει ένα αφήγημα ότι οι υπόλοιπες δυνάμεις του (κέντρο)αριστερού χώρου, δηλαδή εσείς, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ κλπ έχετε βάλει στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή απευθύνεστε επί της ουσίας σε μια κοινή «δεξαμενή» ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα τα αριστερά κόμματα να μην ασκούν τόσο έντονη κριτική στη ΝΔ, που αποτελεί άλλωστε και τον φυσικό ιδεολογικό αντίπαλο της αριστεράς. Ποια είναι η άποψη σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται από το ΜεΡΑ25 την κριτική που μια δεξιά πολιτική είναι αναγκαίο να υφίσταται. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ΝΔ. Για μας όλο αυτό δεν έχει σχέση με “δεξαμενές” και “αντλήσεις ψηφοφόρων”, δεν είμαστε ΚΙΝΑΛ. Έχεις σχέση με την κατεύθυνση της πολιτικής που ασκείται στη χώρα – αν είναι φιλολαϊκή ή όχι! Επ’ αυτού όστις “βούλεται αγορεύειν”, τα λοιπά μικροπολιτικά, μίζερα και παλαιοκομματικά.

  • Όλος ο κόσμος σας γνωρίζει σαν σκιτσογράφο. Τι θέση θα έχει το σκίτσο στη ζωή σας εάν την 8η Ιουλίου έχετε εκλεγεί βουλευτής;

Θα συνεχίσω να σκιτσάρω – με άλλους ρυθμούς ίσως, αλλά θα συνεχίσω. Δεν πιστεύω στους ανεπάγγελτους βουλευτές. Μάλιστα θυμάμαι όταν στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί από το ΠΑΣΟΚ η καθιέρωση του “ασυμβίβαστου” μεταξύ βουλευτή και επαγγέλματος είχα εκφράσει τις αντιρρήσεις μου, υπενθυμίζοντας ότι μόνον ο Χίτλερ είχε καθιερώσει κάτι τέτοιο, θέλοντας τους βουλευτές κομματικά στρατιωτάκια. Να προσθέσω εδώ, ότι στο διστόνυμο αυτό, “ασυμβίβαστο” είχε σφόδρα αντιδράσει τότε – και προς τιμήν του – ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

  • Ποιος είναι ένας βασικός προσωπικός στόχος που έχετε θέσει και θέλετε να φέρετε εις πέρας όταν και αν εκλεγείτε; (Πάνω σε ποιον τομέα δηλαδή έχετε πάθος να δουλέψετε λίγο πιο σκληρά)

Αυτό θα το αποφασίσουμε συλλογικά στο ΜεΡΑ25. Όταν και αν ταχθώ πάντως θα δουλέψω σκληρά, δηλαδή με αγάπη…

Σας ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της συνέντευξης!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ