15 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025

30η Ιουνίου


Του Γιώργου Ναθαναήλ,


1913:
Το Δοξάτο, πόλη της ανατολικής Μακεδονίας, έχει πολύπαθη ιστορία ειδικά στα χρόνια της προσπάθειας επίτευξης της Μεγάλης Ιδέας. Το Δοξάτο συμμετείχε με εθελοντές στην επανάσταση του 1821 αλλά δε αποτέλεσε μέρος του νέου ελληνικού κράτους. Αποτέλεσε το μήλο της έριδος ανάμεσα στους Βαλκάνιους συμμάχους, που, αρχικά, συγκρούστηκαν με την Οθωμανική αυτοκρατορία καθώς και αργότερα, όταν η Ελλάδα και η Σερβία συγκρούστηκαν με τη Βουλγαρία. Οι Βούλγαροι, που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας, προσπάθησαν να λεηλατήσουν το Δοξάτο αλλά υποστηρίζουν πως δεν τα κατάφεραν αφού αποκρούσθηκαν από Έλληνες αντάρτες. Στις 30 Ιουνίου 1913 120 Βούλγαροι ιππείς άρπαξαν περιουσίες των κατοίκων και έσφαξαν 650 απ’ αυτούς. Το Δοξάτο έζησε μία ακόμα σφαγή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και πάλι από βουλγαρικά στρατεύματα. 


1934: Η νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών, πρόκειται για μαζικές εκκαθαρίσεις πολιτικών αντιπάλων του Χίτλερ. Διήρκεσε 3 μέρες. Στη ναζιστική Γερμανία υπήρχαν δύο παραστρατιωτικές οργανώσεις, η SA και η SS. Η πρώτη ήταν αριθμητικά ισχυρότερη από την άλλη και είχε επιφορτιστεί με την υποχρέωση της επιβολής της τάξης στις ταραγμένες πόλεις της Γερμανίας συγκρουόμενη με κομμουνιστές, σοσιαλιστές και συνδικαλιστές. Αρχηγός της ήταν ο Ερνστ Ρεμ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι είχε λάβει 12.000.000 μάρκα από τη Γαλλία για να ανατρέψει τον Χίτλερ καθώς και ότι είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις. Τα SS ανέλαβαν την διεκπαιρέωση της επιχείρησης. Πολλά στελέχη της SA εκτελέστηκαν χωρίς δίκη ενώ δόθηκε η ευκαρία στον Χίτλερ να εξοντώσει και πολιτικούς του αντιπάλους. 


1944: Φτάνει στο τέλος της η μάχη του Χερβούργου με την κατάληψη του σημαντικού αυτού λιμένα από τα αμερικανικά στρατεύματα. Μετά την απόβαση στη Νορμανδία οι Σύμμαχοι ήθελαν ένα λιμάνι προκειμένου να ανεφοδιάζονται. Έτσι, λοιπόν, ήταν επιτακτική η ανάγκη ανακατάληψης του Χερβούργου, που κατείχαν οι ναζί. Στις 26 Ιουνίου ξεκίνησε η προέλαση προς την πόλη και στις 30 του ίδιου μήνα εξουδετερώθηκαν και οι τελευταίοι θύλακες αντίστασης. Παρόλα αυτά το λιμάνι τέθηκε σε λειτουργία 19 μέρες μετά την κατάληψη. 


1997: Το Χονγκ Κονγκ περνά ξανά στην κινεζική κυριαρχία μετά από 156 χρόνια αποικιακού βρετανικού καθεστώτος. Το Χονγκ Κονγκ έγινε βρετανική αποικία μετά τον πρώτο πόλεμο του οπίου με τη συνθήκη της Νάνκινγκ στις 29 Αυγούστου 1842. Το 1898 τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ επεκτάθηκαν περαιτέρω με αποτέλεσμα να αυξηθεί η έκταση της Βρετανική αυτοκρατορίας. Το Χονγκ Κονγκ πέρασε σε ιαπωνική κατοχή κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο αλλά ανακτήθηκε από τους Βρετανούς το 1945. Στη συνέχεια το Χονγκ Κονγκ αναπτύχθηκε βιομηχανικά και έγινε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα στον κόσμο. Το 1984 συνομολογείται η Κοινή Σινοβρετανική Διακήρυξη και συμφωνήθηκε να περάσει σε κινεζική διοίκηση από το 1997 διατηρώντας, όμως, μια ενισχυμένη αυτονομία.


Γιώργος Ναθαναήλ

Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ