Του Κωνσταντίνου Σγούρα,
Η νίκη του υποψήφιου δήμαρχου της αντιπολίτευσης έφερε και την νίκη της Τουρκικής λίρας. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η εξέλιξη για την Τουρκία σε μία περίοδο μακράς νομισματικής αστάθειας;
Το διεθνές σύστημα, μέσω της ενίσχυσης της Τουρκικής λίρας, έδειξε την πολιτική του προτίμηση στο πρόσωπο του Εκρέμ Ιμάμογλου και την έντονη αποδοκιμασία του κατά της ηγεμονία του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος σαφώς θα αισθάνεται εξαιρετικά ανήσυχος μετά την συντριπτική ήττα του κόμματος του.
Η Κωνσταντινούπολη χρήζει μεγάλου πολιτικού συμβολισμού διότι είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας και αυτό την καθιστά κρίσιμο παράγοντα για την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Πέραν αυτού όμως, έχει έναν σημαντικότατο γεωπολιτικό συμβολισμό. Η γεωγραφική θέση της Κωνσταντινούπολης αναδεικνύει την πόλη ως συνδετικό κρίκο μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Ο ανατολικός Οθωμανισμός και ο δυτικός Κεμαλισμός συγκρούονται πολιτικά στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ανατολής. Η εκλογική νίκη στην Κωνσταντινούπολη δρομολογεί την πολιτικό-ιδεολογική κατεύθυνση της Τουρκίας. Με απλά λόγια, αυτός που θα πάρει την Κωνσταντινούπολη είναι πολύ πιθανών να βαδίσει τον δρόμο της ολοκληρωτικής νίκης.
Η Κωνσταντινούπολη ανέδειξε τον επί 16 έτη πανίσχυρο ηγέτη της χώρας Ταγίπ Ερντογαν. Η ενίσχυση της Τουρκικής λίρας αμέσως μετά την νίκη του δυτικόφιλου Εκρέμ Ιμάμογλου αποτελεί συμβολικό μήνυμα της Δύσης στην επικείμενη γεωπολιτική στροφή της Τουρκίας. Η Δύση έδειξε την πρώτη της επίσημη στήριξη στον μόνο ικανό πολιτικό να αντιστρέψει τους εσωτερικούς συσχετισμούς και να ανατρέψει το πανίσχυρο καθεστώς του Ερντογάν.
Η αρχική ψηφοφορία που έλαβε μέρος τον Μάρτιο, ακυρώθηκε μετά την ήττα του κυβερνώντος Κόμματος ΑΚ. Η απόφαση της κυβέρνησης ανησύχησε έντονα τους πολίτες της χώρας σχετικά με την ασφάλεια του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Τουρκία, μεταβάλλοντας παράλληλα- τον μέχρι πρότινος-πυρήνα της πολιτικής σύγκρουσης που ήταν η οικονομία!
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου του κόμματος του CHP πήρε 9 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τον πρώην Πρωθυπουργό Μπινάλι Γιλντερίμ. Αυτό υποδεικνύει ότι το κόμμα AK του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα πάλι. Ο Γιλντερίμ παραδέχτηκε την ήττα του στις εκλογές σε τηλεοπτική ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Ερντογάν συνεχάρη τον Ιμάμογλου μέσω του Twitter.
Μέσα από το πρίσμα των αγορών
Το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα αποδέχθηκε την έκβαση των εκλογών εκλαμβάνεται θετικά από τις αγορές καθώς απομακρύνει την πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε από την έκβαση των τελευταίων εκλογών. Όσο οι επενδυτές αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών υψηλής απόδοσης, η τουρκική λίρα θα βλέπει την στήριξη των επενδυτικών δυνάμεων.
Ο βασικός σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ηγέτης του εθνικιστικού MHP, απέρριψε την προοπτική πρόωρων εθνικών εκλογών, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην καταπολέμηση ενός πρόσθετου παράγοντα αβεβαιότητας για ορισμένους επενδυτές. Ωστόσο, η προσοχή των συμμάχων του Ερντογάν και από το εσωτερικό του κόμματος του, θα στραφεί γρήγορα σε αυτόν για την λήψη σημαντικών αποφάσεων σχετικά με την κατεύθυνση της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος.
Η λίρα έχει χάσει πάνω από το 8% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, δίνοντας της την χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Αργεντινής. Οι επενδυτές επιθυμούν να δουν τις κρατικές αρχές να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την επιδιόρθωση της κακής Τουρκικής οικονομίας, η οποία κινδυνεύει να υποχωρήσει σε ύφεση.
Βέβαια, τα άνωθεν αποτελούν μία τυπική και σύντομη προσέγγιση του ζητήματος μέσα από το πρίσμα των αγορών και της οικονομίας. Είμαι από αυτούς όμως που πιστεύουν ότι η γεωπολιτική είναι ισχυρότερη από την οικονομία και ουσιαστικά τα γεωπολιτικά συμφέροντα καθορίζουν τους οικονομικούς συσχετισμούς στις μικρές και περιφερειακές δυνάμεις. Ως εκ τούτου, εν μέσω μίας μακράς γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Δύσης, οι δυτικόφιλες αγορές έχοντας δώσει ένα ισχυρό προειδοποιητικό μήνυμα στον Έρντογαν, έμμεσα και πρακτικά στηρίζουν την άφιξη ενός νέου ηγέτη, ικανού να επαναφέρει την Τουρκία στο στρατόπεδο της Δύσης.
Γεννήθηκε το 1992 στην Πάτρα. Από το 2009 ζει στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας με την οικογένεια του. Είναι ενεργό μέλος της ελληνικής παροικίας, όπως επίσης και της φοιτητικής κοινότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα εθνικά ζητήματα της Ελλάδος και για γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη. Είναι κάτοχος διπλώματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ βρίσκεται στο 4ο έτος του πτυχίου Πολιτικών Επιστημών στο Macquarie University. Κατά την διάρκεια της πρακτικής του εξάσκησης για το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, υπήρξε Εκτελεστικός Βοηθός στο Γραφείο της Ελληνίδας Επιτρόπου Εμπορίου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος του Σίδνεϋ, επί καθηκόντων που περιλάμβαναν την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία.