10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠως να (μην) κερδίσετε εκλογές

Πως να (μην) κερδίσετε εκλογές


Του Μίνωα Ράπτη,

Έχουν χαρακτηριστεί ως οι πιο βαρετές εκλογές της Μεταπολίτευσης. Το αποτέλεσμα τους είναι σχεδόν προκαθορισμένο και οι περισσότεροι περιμένουν τις κάλπες για να δουν απλά τις λεπτομέρειες. Θα είναι η ΝΔ αυτοδύναμη; Θα μπει μωρέ ο Κυριάκος (ο Βελόπουλος ντε) στη Βουλή;

Και άλλα τέτοια.

Θα περίμενε κανείς ότι ο βαθιά τραυματισμένος ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθούσε να γυρίσει το παιχνίδι με κινήσεις υψηλού ρίσκου και εντυπωσιασμού.

Αντίθετα, ο Πρωθυπουργός (το βαρύ πυροβολικό) άγεται και φέρεται στις  εμφανίσεις του χωρίς να προσθέτει κάτι καινούργιο στο δημόσιο διάλογο.
Η Έφη Αχτσιόγλου που επελέγη να γίνει το πρόσωπο της προεκλογικής καμπάνιας ως η πλέον συμπαθής, αναλώνεται συνεχώς σε επιχειρήματα τύπου «ο Μητσοτάκης θα σας βάλει να δουλεύετε 7 μέρες την εβδομάδα» (οι ψηφοφόροι άκουσαν και την πρώτη φορά την ερμηνεία σας για το τι είπε και τι εννοούσε, δεν φάνηκε να ενοχλήθηκαν ιδιαιτέρως) και σε κάθε περίπτωση δεν έχει πετύχει να αναδείξει τα θετικά της κυβερνητικής περιόδου 2015-2019.

Το πρόσφατο προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με το βάτραχο και το σκορπιό εξελίχθηκε να είναι μια παταγώδης αποτυχία, με κάποιους να το χαρακτηρίζουν το χειρότερο προεκλογικό σποτάκι κυβερνώντος κόμματος. Το συμβάν αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σε ένα προεκλογικό επιτελείο που νομίζει ότι απευθύνεται σε 15χρονα.

Η επιλογή του Βασίλη Βασιλικού να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας ήταν στρατηγικά χλιαρή έως αυτοκτονική. Παρότι κανείς δεν αμφισβητεί το πλούσιο έργο που έχει προσφέρει στην Τέχνη, πολιτικά η επιλογή του Βασιλικού δεν προσφέρει τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα δεν του προσθέτει στην κάλπη. (Fun fact: ο Βασιλικός ηγήθηκε του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ στις εθνικές εκλογές που έλαβε λιγότερο 0,5%).

Τα δε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνουν στα τηλεοπτικά πάνελ και αντιπαρατίθενται είτε με αντίστοιχα της ΝΔ, είτε με στελέχη του ιδεολογικού τους χώρου (ΚΙΝΑΛ, ΜεΡα25) κατακρεουργούνται δημοσίως και στοιχίζουν κάθε φορά περί των 10 ψήφων στον ΣΥΡΙΖΑ. Τρανταχτό παράδειγμα ο Πάνος Σκουρλέτης όταν φιλοξενήθηκε στο OPEN και την εκπομπή της Έλλης Στάη.

Πόσο νοιάζουν όμως όλα αυτά τον Αλέξη Τσίπρα; 

Μάλλον όχι ιδιαίτερα. Ο ίδιος μοιάζει ικανοποιημένος απλά με το να μεγαλώσει τα ποσοστά του λόγω αυξημένης συσπείρωσης.

Μα να μην πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ;
Τι τον ενοχλεί;
Αφού όπως ακούστηκε ότι είπε στους Ευρωσοσιαλιστές μετεκλογικά αυτός πάει για άλλα… σοσιαλιστικά (και μεταξύ μας, πολύ του πήρε.)


Μίνωας Ράπτης

Γεννημένος και μεγαλωμένος από το 1998 στην Αθήνα, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Κομοτηνή, στην κατεύθυνση της Πολιτικής Επιστήμης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.