Του Χρήστου Ζέρβα,
Δύο μέρες μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών (28 Μαΐου), οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για μία άτυπη συνοδο. Εκτός από τα συμπεράσματα των αποτελεσμάτων ξεκίνησαν τη διαδικασία διορισμού των νέων ηγετών, που θα βρίσκονται στο τιμόνι των Ευρωπαϊκών οργάνων. Με την εποπτεία της διαδικασίας επιφορτίστηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντάνιελ Τουσκ. Οι διαβουλεύσεις αυτές αναμενόταν να προετοιμάσουν το κλίμα για την επικείμενη σύνοδο κορυφής στις 20-21 Ιουνίου.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σε εκείνο το διήμερο, αποφασίστηκε το στρατηγικό θεματολόγιο της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024, ενώ τέθηκαν στο τραπέζι το ζήτημα της παραπληροφόρησης αλλά και θέματα προϋπολογισμού και εξωτερικής πολιτικής. Ένα ζήτημα εξέχουσας σημασίας που έμεινε σε εκκρεμότητα είναι το ζήτημα των διορισμών των νέων επικεφαλής στα κορυφαία αξιώματα της ένωσης. Για την κάλυψη, λοιπόν, των θέσεων αυτών θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος στις 30 Ιουνίου.
Διαδικασία
Οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ισότιμη εκπροσώπηση όλων των κρατών-μελών, αποτελούν παραδοσιακά πυξίδες στην διαδικασία εκλογής των κορυφαίων εκπροσώπων των οργάνων της ΕΕ, πράγμα το οποίο διαβεβαίωσε και ο Ντάνιελ Τουσκ, στις 9 Μαΐου. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην εξασφάλιση της ισορροπίας αναφορικά με το φύλο, το κόμμα και την χώρα του υποψηφίου πριν ολοκληρωθεί η πλήρωση των θέσεων. Παρότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση, σε ορισμένες περιπτώσεις –όπως η εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για παράδειγμα- ισχύει ειδική πλειοψηφία. Βέβαια, με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας ολόκληρη η Επιτροπή οφείλει να λάβει την θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την διαδικασία της ακρόασης, έτσι ώστε να υπάρξει η τελική έγκριση.
Τι αποφασίζεται στις 30 Ιουνίου;
Οι ηγέτες, δηλαδή, θα συζητήσουν και εν συνεχεία θα αποφασίσουν για την κάλυψη των ανώτατων θέσεων στα όργανα της Ένωσης. Οι θέσεις είναι οι εξής:
- Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Commision-: με θητεία πενταετούς διάρκειας και ρόλο που προσιδιάζει σε έναν άτυπο επικεφαλής “οιονεί κυβέρνησης της Ευρώπης“. Την θέση του προέδρου σήμερα κατέχει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
- Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Την παρούσα στιγμή, έως την 1η Δεκέμβρη του 2019, οπότε θα αναλάβει καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος, την θέση κατέχει ο Πολωνός Ντάνιελ Τουσκ. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από το ίδιο το συμβούλιο ανά δύομιση χρόνια.
- Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας: Με τη συμφωνία του Προέδρου της Commision και με ειδική πλειοψηφία διορίζεται ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ο οποίος αναλαμβάνει το ρόλο του πρώτου τη τάξει Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του Προέδρου της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Την θέση έως και την 31 Οκτώβρη κατέχει η Ιταλίδα πολιτικός, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η θέση του Υπάτου Αρμοστή ανανεώνεται ανά πέντε χρόνια και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
- Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: Η θητεία διαρκεί οκτώ έτη, ενώ για την εκλογή του επικεφαλής αποφασίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχοντας έρθει σε συνεννόηση πρώτα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το τελευταίο απαρτίζεται -πέραν των 6 μελών της εκτελεστικής επιτροπής- και από τους διοικητές των 19 χωρών της ευρωζώνης, πράγμα που φανερώνει την ροπή προς καλύτερη εκπροσώπηση στη δομή των οργάνων της ΕΕ, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας του κράτους. Τον τελικό λόγο στην απόφαση έχει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία. Επί του παρόντος, πρόεδρος είναι ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι έως και την 31 Οκτωβρίου 2019.
Είναι δευτεροετής φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με τον σκύλο του. Αγαπά το θέατρο, το φαγητό, τα ταξίδια και πλέον, τις προσομοιώσεις. Παρότι του αρέσει το αντικείμενο των σπουδών του δεν έχει αποφασίσει με τι ακριβώς θα ασχοληθεί.