10.5 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

24η Ιουνίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

217 π.Χ.: Μάχη της λίμνης Τρασιμένης. Λαμβάνει χώρα μία από τις σημαντικότερες συγκρούσεις του Β’ Καρχηδονιακού Πολέμου. Ο στρατός των Καρχηδονίων υπό τον Αννίβα καταστρέφει το ρωμαϊκό στράτευμα του υπάτου Γάιου Φλαμινίου. Οι Ρωμαίοι έπεσαν θύματα των τακτικών τεχνασμάτων του Αννίβα και από τους 20.000 σκοτώθηκαν οι 15.000. Στον αντίποδα, από τους 30.000 Καρχηδονίους, τις ζωές τους έχασαν μόλις 1.500.


1812: Η Μεγάλη Στρατιά του Ναπολέοντα διασχίζει τον ποταμό Νιέμεν της τότε Ρωσικής Πολωνίας και η Γαλλική Εισβολή στη Ρωσία αρχίζει. Σκοπός του Ναπολέοντα ήταν να αναγκάσει τον τσάρο Αλέξανδρο Α’ να λάβει μέρος στον εμπορικό ηπειρωτικό αποκλεισμό που η Γαλλία και οι συμμαχικές της χώρες είχαν επιβάλει στους Βρετανούς, ώστε να τους ωθήσουν στην παράδοση. Για να το πετύχει αυτό, επικαλέστηκε τον αγώνα για την πολωνική ανεξαρτησία από τους Ρώσους και συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη στρατιά στη μέχρι τότε Ιστορία. Στην εκστραστεία έλαβαν μέρος, εκτός της Γαλλίας, τα υπό τον έλεγχό της κράτη του Δουκάτου της Βαρσοβίας, του Βασιλείου της Ιταλίας, του Βασιλείου της Νάπολης, της Συνομοσπονδίας του Ρήνου, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και της Ναπολεόντειας Ισπανίας, καθώς και οι συμμαχικές τους χώρες, Αυστρία, Πρωσία και Δανία-Νορβηγία. Συνολικά, 685.000 άντρες, 1.393 κανόνια και 200.000 άλογα πέρασαν τα ρωσικά σύνορα. Απέναντί τους, βρέθηκαν 500.000 άντρες του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στρατού και 400.000 πολιτοφύλακες με 1.372 κανόνια. Οι Γάλλοι σημείωσαν νίκες και έφτασαν μέχρι τη Μόσχα, αλλά δεν κατάφεραν να αναγκάσουν τον τσάρο σε παράδοση. Η εκστρατεία έληξε με γαλλική ήττα μετά από πεντέμιση μήνες, όταν τα υπολείμματα της Μεγάλης Στρατιάς επέστρεψαν σε πολωνικά και γερμανικά εδάφη, καταπονημένα από τον βαρύ ρωσικό χειμώνα.


1859: Μάχη του Σολφερίνο. Στο πλαίσιο του Δευτέρου Πολέμου της Ιταλικής Ανεξαρτησίας, λαμβάνει χώρα μία σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στους Αυστριακούς του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ Α’ και στους συνασπισμένους Γάλλους και Πεδεμόντιους των βασιλέων Ναπολέοντα Γ’ και Βίκτορα Εμμανουήλ Β’. Ο κύριοι όγκοι των στρατευμάτων συναντήθηκαν στο πεδίο της μάχης απρόβλεπτα, λόγω ελλιπούς αναγνώρισης και στον πανικό που ακολούθησε, διεξήχθη μία άτακτη μάχη, την οποία έχασαν οι Αυστριακοί. Οι Γάλλοι και οι Πεδεμόντιοι απώλεσαν 15.000 νεκρούς και οι Αυστριακοί 14.000. Ο αρχικός αριθμός και των δύο στρατευμάτων ανερχόταν περίπου στους 120.000 άντρες. Στο πεδίο της μάχης, μεταξύ άλλων, βρέθηκε και ο Ελβετός Ερρίκος Ντινάν, ο οποίος, θορυβημένος από την κατάσταση των τραυματιών, ίδρυσε αργότερα τον Ερυθρό Σταυρό.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ