14.9 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑνανέωση σε δόσεις

Ανανέωση σε δόσεις


Tου Ραφαήλ – Νικόλαου Μπελενιώτη,

Το ψηφοδέλτιο επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στελεχώθηκε από ονόματα τα οποία συμβολίζουν, με την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει το κάθε ένα, την ανανέωση με την οποία αποφάσισε να προχωρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τις εσωκομματικές του ’15 και την ανάδειξη – εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της παράταξης μέχρι και σήμερα.

Πράγματι, ένας αέρας «ανανέωσης» σάρωσε τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη από το 2015 συνεχίζοντας να πνέει ούριος μέχρι σήμερα. Κομμάτι αυτής της ανανέωσης υπήρξε η μηρυκασμένη «διεύρυνση» προς το κέντρο. Μία κίνηση που έφερε στην Νέα Δημοκρατία αξιόλογους ανθρώπους του φιλελεύθερου πολιτικού κέντρου όπως ο καταξιωμένος πανεπιστημιακός Καιρίδης, αλλά και πρώην ανεξάρτητους πολιτικούς σχηματισμούς του αμιγώς φιλελεύθερου χώρου, όπως η ΔΡΑΣΗ. Η αποτύπωση αυτής της διεύρυνσης στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, που καταρτίστηκε αποκλειστικά από τον Κ. Μητσοτάκη, γίνεται αναμφίβολα αισθητή μέσα από τη τοποθέτηση στη πέμπτη θέση του Χρήστου Ταραντίλη, κοντινού ανθρώπου του Μητσοτάκη αλλά και από τον σύμβουλο του Κ. Μητσοτάκη Θεόδωρο Σκυλακάκη που τοποθετήθηκε στην έκτη θέση.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, αντιλαμβανόμαστε πως η «ανανέωση» της Ν.Δ. λαμβάνει και βαθύτερα, πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά. Συγκριτικά με παλαιότερες εκλογικές περιόδους, οι γυναίκες που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. είναι εμφανώς περισσότερες. Η παρουσία του γυναικείου φύλου εξαντλεί κατά πολύ τα όρια που θέτει η ποσόστωση από τον νόμο, με συνολικά τριάντα γυναίκες από όλη την Ελλάδα να έχουν επιλεγεί ώστε να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Από αυτή την ιδιαίτερη ανανέωση , με πολύ θετικούς συμβολισμούς, ο Κυριακός Μητσοτάκης κάνει πράξη την υπόσχεση του για το νέο γαλάζιο στελεχιακό δυναμικό το  οποίο θα αναλάβει να κάνει πράξη τις προτάσεις της Ν.Δ σε μια ενδεχόμενη διακυβέρνηση.

Η παραπάνω όμως πλευρά δεν γίνεται αισθητή μέσα από το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Στις πρώτες  πέντε με έξι «εκλόγιμες θέσεις», το μόνο γυναικείο όνομα το οποίο δεσπόζει  είναι εκείνο της πρώην υπουργού Μαριέτας Γιαννάκου, στη δεύτερη θέση. Η παρουσία της στην περίοπτη δεύτερη θέση, περισσότερο συμβολίζει τη συνέχεια της παράταξης μέσα στο πέρας του χρόνου  και δίνει το «μήνυμα» της αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς της στον χώρο της εκπαίδευσης και της παιδείας. Σε μια περίοδο μάλιστα στην οποία ο Κ. Μητσότακης έχει κάνει σημαία του την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τις αξιολογήσεις προσωπικού και την αποδαιμονοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην δημόσια εκπαίδευση. Οι υπόλοιπες άξιες και σεβαστές συμμετοχές, όπως της αξιότιμης καθηγήτριας Μπότσιου στην όγδοη θέση, δεσπόζουν προς το τέλος της επικρατείας, με καμία δυνατή πιθανότητα εκλογής.

Τέλος ιδιαίτερο μήνυμα στέλνει η τιμητική πρώτη θέση που δόθηκε στον Παναγιώτη Πικραμμένο. Το μήνυμα είναι διπλό: ο Παναγιώτης Πικραμμένος τις κρίσιμες μέρες του 2012,  ύστερα από έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παππούλια σχημάτισε σταθερή κυβέρνηση κρατώντας στο ύψος των περιστάσεων τους πολιτικούς θεσμούς της χώρας  και οδηγώντας τη χώρα σε ομαλές εκλογές. Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός παραιτήθηκε , με έγγραφη επιστολή από τη λήψη των μηνιαίων αποδοχών του αξιώματος. Αλλά και ως πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η παρουσία του δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί και ένα μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα προασπίσει  την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και πως θα επαναφέρει το αίσθημα της ευνομίας απέναντι στους απανταχού «Ρασπούτιν» .

Στα αριστερά

Αρκετά γυναικεία ονόματα φαίνεται να βρίσκονται και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Καταφανώς δεσπόζει το όνομα-μασκότ του ΣΥΡΙΖΑ της Κωνσταντίνας Κούνεβας, πρώην μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, όμως στη μη εκλόγιμη ένατη θέση. Αν μη τι άλλο προκαλεί εύλογη εντύπωση. Πολλοί εντός ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζουν ακόμα και τη λέξη «υποβάθμιση» μιας και δεν κατάφερε να εκλεγεί στις ευρωεκλογές.  

Στην δεύτερη εκλόγιμη θέση περιωπής βρίσκεται η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτισόγλου, «αντίβαρο» όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου στο όνομα της Μαριέτας Γιαννάκου. Αρκετές πιθανότητες να βρεθεί εντός βουλής έχει επίσης και η Σακοράφα Ανδρικοπούλου στη πέμπτη εκλόγιμη θέση.  Υπόλοιπες δύο γυναικείες υποψηφιότητες, βρίσκονται εκτός πιθανότητας εκλογής.

Το κόμμα που διεκδικεί τις δάφνες της προόδου και της αριστεράς απέναντι στην συντηρητική και νεοφιλελεύθερη επέλαση της επάρατης Δεξιάς, επιδεικνύει μάλλον ακαμψία στο συμβολισμό της γυναικείας παρουσίας στα ψηφοδέλτια. Ίσως μετά το «Βατερλό» των ευρωεκλογών να έχουν υποχωρήσει και οι ευφάνταστες επικοινωνιακές πρωτοβουλίες, ίσως και να έχουν παραλύσει πλήρως μπροστά στην επικείμενη  κατάρρευση.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.