10 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΚΙΕΦ: Ένα πρόβλημα(;) στη Θράκη

ΚΙΕΦ: Ένα πρόβλημα(;) στη Θράκη


Του Βασίλη Χριστόγλου,

Οι φετινές ευρωεκλογές είχαν πολύ ενδιαφέρον. Μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, καταπόντιση του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, άνοδος του ΚΙΝ.ΑΛ και έκπληξη του Βελόπουλου, με την Ελληνική Λύση. Οι εκλογές αυτές έφεραν για πολλούς δυσάρεστες εκπλήξεις. Πάρα πολύς κόσμος εκφράζει μια ιδιαίτερη ανησυχία για την κυριαρχία του μειονοτικού κόμματος στη Θράκη και πολλοί δημιουργούν εφιαλτικά σενάρια. Έχουν όμως αυτά βάση; Μπορεί αυτό το κόμμα να αποτελέσει απειλή για τη χώρα και τη σταθερότητα της; Υπάρχουν δύο όψεις του νομίσματος.

Το ΚΙΕΦ ή ολογράφως Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας ιδρύθηκε το 1991 από τον Σαντίκ Αχμέτ και όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να πείσει ότι δεν έχει εχθρικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα και πως το κύριο μέλημα του είναι η εκπροσώπηση των μουσουλμάνων. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του 2011 υπολογίζονται κοντά στους 120.000 χιλιάδες το 1/3 του συνολικού πληθυσμού. Αν και η συγκεκριμένη μειονότητα αναγνωρίζεται ως μουσουλμανική, σχεδόν οι μισοί προσδιορίζονται ως Τούρκοι ενώ οι υπόλοιποι ως Έλληνες Πομάκοι και Έλληνες Ρομά. Το συγκεκριμένο κόμμα πολλές φορές έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη βουλή και στην κοινωνία. Φωτογραφίες μελών του κόμματος και βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου (Χατζηοσμάν, ΠΑΣΟΚ) με σημαίες της Τουρκίας και του Κεμάλ και σε κάποιες περιπτώσεις της Ανεξάρτητής Δυτικής Θράκης, έχουν δοκιμάσει την υπομονή της κοινωνίας και έχουν φέρει τη μουσουλμανική κοινότητα σε δύσκολη θέση.

Ο αυτοπροσδιορισμός Τούρκος καταλαβαίνω ότι προβληματίζει και θυμώνει πολύ κόσμο. Κάποιοι το θεωρούν ως «βρωμοδουλειά» του τούρκικου προξενείου. Ως ένα σημείο το τούρκικο προξενείο ασκεί μεγάλη επιρροή σε αυτό το κομμάτι της μειονότητας. Όμως είναι δυνατόν να αρνούμαστε την παρουσία Τούρκων στη Θράκη; Κάποιοι αναφέρονται στην Συνθήκη της Λωζάνης και λένε πως δεν υπάρχει ο όρος «Τούρκος» αλλά «μουσουλμάνος». Όπως και πολλοί Χριστιανοί εκείνη την εποχή ήταν και Έλληνες έτσι και στην Θράκη υπήρχαν και υπάρχουν Τούρκοι. Είναι απλά τα πράγματα.

Η πρόεδρος του κόμματος, Τσιγδέμ Ασάφογλου προκάλεσε αντιδράσεις με τα σχόλια της πως «η μειονότητα αυτή είναι και εθνική και θρησκευτική», Γρήγορα, όμως, έσπευσαν πολιτιστικοί σύλλογοι Πομάκων-Ρομά να δηλώσουν πως είναι περήφανοι Έλληνες και κατήγγειλαν μία συνεχή προσπάθεια της τουρκικής κοινότητας της Θράκης να προσηλυτίσει τις υπόλοιπες μουσουλμανικές κοινότητες. Αυτές οι καταγγελίες μπορούν να έχουν βάση. Πολλές τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Θράκη και δεν έχουν γίνει λίγες αναφορές σχετικά με την επιρροή του Ερντογάν. Στο ζήτημα αυτό θα πρέπει οι κυβερνήσεις να βοηθήσουν τους Πομάκους και τους Ρομά γιατί όπως καταλαβαίνουμε οι Τούρκοι της Θράκης είναι οι πιο δυνατοί μουσουλμάνοι της Θράκης με επιρροή και χρήμα.

Πάμε όμως στο πιο σημαντικό ζήτημα. Υπάρχει προοπτική να παρουσιαστεί ένα Κόσοβο μέσα στην Ελλάδα στο πρόσωπο της Θράκης; Προς το παρόν όχι. Οι Τούρκοι της Θράκης είναι μειονότητα και μάλιστα μικρή. Όση δύναμη και να έχει ο Ερντογάν, όση επιρροή και να έχει το τουρκικό προξενείο δεν υπάρχει ζήτημα αυτή τη στιγμή. Καλά θα κάνουμε να το βγάλουμε από το μυαλό μας. Η Αλεξανδρούπολη έχει κάτι δεκάδες μουσουλμάνους, σε Ξάνθη υπάρχει μία ισορροπία και η Κομοτηνή έχει τους περισσότερους. Όπως είπαμε όμως οι μισοί μόνο είναι τουρκογενείς μουσουλμάνοι. Οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα.

Θα πρέπει όμως να κοιτάξουμε το θέμα αυτό πιο σοβαρά. Για να μπορέσουμε να προλάβουμε πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους καλό θα είναι η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 7 Ιουλίου να κοιτάξει να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας στη Θράκη. Να μην αφήνει την Τουρκία να διεισδύει επιχειρηματικά σε περιοχές με μουσουλμανικό στοιχείο. Τέλος, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να δηλώνουν ότι θέλουν. Κανένας δεν πρόκειται να τους το απαγορεύσει αυτό. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά. Να γνωρίζουν πως υπάρχουν και θα υπάρχουν συνέπειες σε περίπτωση που προκαλέσουν προβλήματα στο ελληνικό κράτος. Εφόσον το γνωρίζουν και το καταλαβαίνουν αυτό δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα για αυτούς.

Υ.Γ: Πόσο χάρηκα τον καταποντισμό του Ουράνιου Τόξου. Μας κούρασαν με την ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων Σλαβομακεδόνων στον Ελλαδικό χώρο. Το αποτέλεσμα; 6.413 ψήφοι. Το πήρατε το μήνυμα τώρα, κύριε Βοσκόπουλε;


Βασίλης Χρίστογλου
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ. Ασχολείται με την αρθρογραφία από το 2016 και κυρίως με κοινωνικά και αθλητικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ