Του Αλέξανδρου Πανταζή,
Οι εκλογές της 26ης Μαΐου, καθώς και οι επαναληπτικές της 2ης Ιουνίου έχουν πια τελειώσει αφήνοντας πίσω τους ένα αρκετά μεγάλο αντίκτυπο στην Ελληνική κοινωνία. Εκτός από το πολιτικό αντίκτυπο που πρόκειται να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές, κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει το περιβαλλοντικό αντίκτυπο των εκλογών. Συγκεκριμένα στις φετινές εκλογές, αν έχεις έστω και ένα ψήγμα περιβαλλοντικής συνείδησης δεν γίνεται να μην παρατήρησες την εικόνα που επικρατούσε στα εκλογικά κέντρα και πρόκειται να επαναληφθεί, αν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού τεθούν σε εφαρμογή, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου.
Στις φετινές εκλογές, ο ψηφοφόρος καλούνταν να ψηφίσει για της ευρωεκλογές, τις περιφερειακές, δημοτικές καθώς και για τις κοινοτικές εκλογές, οι οποίες απαιτούσαν έναν τεράστιο όγκο χαρτιού προκειμένου να έρθουν εις πέρας. Αναλυτικότερα ο μεγάλος όγκος χαρτιού, αναλογούσε περίπου σε 200.000 δέντρα κάτι το οποίο γίνεται εύκολα κατανοητό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι και στις δύο εκλογικές Κυριακές ήρθαν σε επαφή με συνολικά 16 εκατομμύρια κιλά χαρτιού, δηλαδή 1.6 κιλά χαρτιού για κάθε ψηφοφόρο εκ των οποίων ο καθένα χρησιμοποίησε τα 30 γραμμάρια, άρα το 0.2% περίπου.
Είναι τραγικό, κατά την ταπεινή μου γνώμη, εν έτη 2019 να χρησιμοποιούμε τόσο χαρτί και πόσο μάλλον για τις εκλογές. Το χαρτί θα μπορούσε να αντικατασταθεί πολύ εύκολα με μια ηλεκτρονική ψηφοφορία η οποία θα ήταν μάλιστα πολύ πιο αδιάβλητη και τα αποτελέσματα θα ήταν διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο. Συνεχίζοντας, θα απασχολούσαμε λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς οι εκλογές θα γίνονταν χωρίς την παρουσία εφορευτικής επιτροπής, δικαστικού αντιπρόσωπου και αστυνομίας. Έτσι μια διαδικτυακή ψηφοφορία θα μπορούσε να είναι το μέλλον .
Τι απέγιναν όμως όλα αυτά τα ψηφοδέλτια τα οποία περίσσεψαν; Η απάντηση φυσικά και δεν υπάρχει, αφού το κάθε εκλογικό κέντρο αναλαμβάνει απλά να ξεφορτωθεί τα ψηφοδέλτια και όχι να μεριμνήσει για την ορθή διαχείριση τους. Και ένας άνθρωπος ο οποίος επί 18 ώρες ασχολείται με την εκλογική διαδικασία είναι απολυτός λογικό να μην ενοχληθεί πολύ εάν δεν πετάξει τα χαρτιά σε έναν κάδο ανακύκλωσης.
Έτσι λοιπόν, σε έναν κόσμο που ζει εις βάρος του περιβάλλοντος, κρίνεται σκόπιμος ο περιορισμός τους χαρτιού και η υιοθέτηση νέων μορφών εκλογικών διαδικασιών. Επίσης σημαντικό είναι να σημειωθεί, ότι στους παραπάνω υπολογισμούς δεν έχουν υπολογισθεί τα διαφημιστικά υλικά των υποψηφίων, τα περίπτερα που ξεπρόβαλαν – σαν λουλούδια τις πρώτες μέρες της άνοιξης – πάνω σε πεζοδρόμια και διαβάσεις πεζών, καθώς και χιλιάδες ακόμα ψηφοδέλτια τα οποία ήταν σταυρωμένα πριν καν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία. Μαζί με αυτά θεωρώ ότι ο αριθμός των δέντρων που υπολογίσθηκε παραπάνω είναι αρκετά μεγαλύτερος.
Δυστυχώς, ζούμε στην Ελλάδα που πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας, πρέπει να αλλάξουν ώστε να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Για αυτήν την αλλαγή πρέπει να αγωνιζόμαστε, για να δούμε τις συνήθειες να αλλάζουν πριν αλλάξουν αυτές τον τρόπο ζωής μας και το περιβάλλον προς το χειρότερο. Καλή δύναμη σε όσους επιθυμούν να φέρουν αυτήν την αλλαγή. Γιατί, όπως συνήθιζε η Γερμανίδα ακτιβίστρια Petra Kelly να λέει, αν υπάρχει μέλλον, θα είναι πράσινο.
Είναι φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στον Νομό Χανίων λόγω της φοιτητικής του ιδιότητας, ενώ τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Κατά την διάρκεια της φοίτησής του έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενο σπουδών του και έχει λάβει μέρος στην προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ).