Του Σαράντη Κοιλανίτη,
1902: Υπογράφεται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των δύο κρατών των Μπόερς, της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής και του Ελευθέρου Κράτους της Οράγγης η Συνθήκη του Φεριέχενινγκ. Η Συνθήκη υπεγράφη στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής και τερμάτισε τον Δεύτερο Πόλεμο των Μπόερς. Τα δύο κρατίδια αποδέχθηκαν μετά και την ήττα τους τη βρετανική κυριαρχία και ενσωματώθηκαν στην επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου ως αποικίες αυτού, με αρκετές, ωστόσο, ρυθμίσεις να θεσπίζονται ως προς την αυτοδιοίκησή τους. Πράγματι, οκτώ χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε η Ένωση της Νοτίου Αφρικής με σχετική αυτονομία, ενώ το 1961 ήρθε και η ανεξαρτησία. Το 1994, όμως, το κράτος επέστρεψε στη Βρετανική Κοινοπολιτεία.
1916: Ναυμαχία της Γιουτλάνδης. Λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη ναυτική σύγκρουση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ του βρετανικού Μεγάλου Στόλου του Βασιλικού Ναυτικού και του Στόλου της Ανοιχτής Θάλασσας του Γερμανικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού. Τις βρετανικές δυνάμεις διοικούσαν οι Τζον Τζέλικο και Ντέιβιντ Μπίτι, ενώ τις γερμανικές οι Ράιχαρντ Σέερ και Φράνζ Χίππερ. Οι πρώτοι είχαν υπό τον έλεγχό τους 28 θωρηκτά, 9 καταδρομικά, 8 θωρακισμένα καταδρομικά, 26 ελαφρά καταδρομικά, 79 αντιτορπιλικά καθώς και ένα ναρκοθετικό και ένα υδροπλανοφόρο, ενώ οι δεύτεροι 16 θωρηκτά, 5 καταδρομικά, 6 θωρηκτά προ-Ντρέντνοτ γενιάς, 11 ελαφρά καταδρομικά και 61 τορπιλοβόλα σκάφη. Από τα παραπάνω, οι Βρετανοί απώλεσαν 3 καταδρομικά, 3 θωρακισμένα καταδρομικά και 8 αντιτορπιλικά, ενώ οι Γερμανοί 1 καταδρομικό, 1 προ-Ντρέντνοτ θωρηκτό, 4 ελαφρά καταδρομικά και 5 τορπιλοβόλα. Παράλληλα, 6.094 Βρετανοί, Αυστραλοί και Καναδοί έχασαν τις ζωές τους, 674 τραυματίστηκαν και 177 πιάστηκαν αιχμάλωτοι, ενώ το αντίπαλο στρατόπεδο μέτρησε 2.551 νεκρούς και 507 τραυματίες. Αμφότερες οι πλευρές διεκδίκησαν το νικηφόρο αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, οι Γερμανοί στέφθηκαν νικητές σε τακτικό επίπεδο και οι Βρετανοί σε στρατηγικό, καθότι παρά τις μεγάλες τους απώλειες, κατάφεραν να περιορίσουν τον γερμανικό στόλο στα λιμάνια του και να πάρουν μακροπρόθεσμα τον έλεγχο της Βόρειας Θάλασσας.
1930: Γεννιέται στο Σαν Φρανσίσκο ο Κλίντον Ίστγουντ Τζούνιορ, ευρύτερα γνωστός ως Κλιντ Ίστγουντ, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ο Ίστγουντ ξεκίνησε την καριέρα του από τη μικρή οθόνη τη δεκαετία του 1950 και καθιερώθηκε στη μεγάλη με τη συμμετοχή του σε σπαγγέτι γουέστερν. Αργότερα έγινε γνωστός από τον ρόλο του στις ταινίες Dirty Harry, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και το σκηνοθετικό του έργο. Έχει βραβευτεί με δύο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, δύο Όσκαρ Σκηνοθεσίας και έχει υπάρξει υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Αντρικού Ρόλου.
Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.