9.9 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

30η Μαΐου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1814: Υπογράφεται η Συνθήκη των Παρισίων μεταξύ της Γαλλίας και των κρατών του 6ου Συνασπισμού που είχαν νικήσει πρωτύτερα τον Ναπολέοντα και τον είχαν αναγκάσει σε παραίτηση και φυγή. Τα σύνορα της Γαλλίας επανήλθαν στη μορφή που είχαν το 1792, τα υπόδουλα στον Ναπολέοντα κράτη ανεξαρτητοποιήθηκαν και τα εδάφη που είχαν κατακτηθεί επέστρεψαν στην επικυριαρχία που είχαν πριν τους Ναπολεόντειους Πολέμους. Η δυναστεία των Βουρβόνων παλινορθώθηκε στη Γαλλία και τον θρόνο ανέλαβε ο Λουδοβίκος ΙΗ’. Η Ελβετία ανεξαρτητοποιήθηκε, η Μάλτα περιήλθε στον έλεγχο των Βρετανών και ο Άγιος Δομίνικος στων Ισπανών. Δρομολογήθηκε, επίσης, η σύγκληση του Συνεδρίου της Βιέννης, στο οποίο θα έπαιρναν μέρος όλες οι χώρες που συμμετείχαν στους Ναπολεόντειους Πολέμους. Τη Συνθήκη, πέραν της Γαλλίας, υπέγραψαν αρχικά το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Πρωσία, η Σουηδία, η Πορτογαλία και αργότερα η Ισπανία.


1814: Γεννιέται στο Πριαμούκινο κοντά στο Τβερ ο Μιχαήλ Μπακούνιν. Αποτέλεσε κατά πολλούς τον πατέρας της αναρχίας και μια από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες επαναστατικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα, που σχεδόν σε κάθε πράξη του έμοιαζε να εκφράζει τις πιο δυναμικές πλευρές της αναρχίας. Ο Μπακούνιν ήταν μια εκκεντρική προσωπικότητα, ο πρώτος από μια ολόκληρη γενιά αριστοκρατών που υποστήριξε την υπόθεση του αναρχισμού, εκφράζοντας πάντα μια ενστικτώδη περιφρόνηση για όλες τις αστικές συμβατικότητες. Πήρε μέρος στη Γερμανική Επανάσταση του 1848 και στην Πολωνική του 1863, αφιερώνοντας τη ζωή του στην πραγματοποίηση των ιδανικών του. Το 1868, ίδρυσε μαζί με τον Μαρξ τη Διεθνή Ένωση Εργαζομένων, επίσης γνωστή ως Πρώτη Διεθνής, μια ομοσπονδία ριζοσπαστικών συνδικάτων με παραρτήματα-σωματεία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οι συγκρούσεις μεταξύ του Μπακούνιν και του Μαρξ διαποτίζουν την ιστορία της Διεθνούς και αντικατοπτρίζουν τις διαφορές τους σε επίπεδο τοποθέτησης και χαρακτήρα. Από τη μια, ο Μαρξ ήταν πολιτικός επαναστάτης, από την άλλη, ο Μπακούνιν ήταν κοινωνικός.


1941: Οι Έλληνες φοιτητές Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας ανεβαίνουν το βράδυ της ημέρας της παράδοσης της Κρήτης στον βράχο της Ακρόπολης και σημειώνουν την πρώτη πράξη της ελληνικής αντίστασης στα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, αφαιρώντας τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας που είχε υψωθεί. Οι δύο φοιτητές κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητοι, καθότι είχαν μελετήσει προσεκτικά όλα τα περάσματα και τις σπηλιές του βράχου της Ακρόπολης και είχαν επιλέξει τον ασφαλή δρόμο μέσα από το Πανδρόσειο Άντρο.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ