Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη
Λίγο πριν την ανακοίνωση των πρώτων στατιστικών Exit Poll, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την έκτακτη συνεδρίαση της και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης εθεάθη στα γραφεία της Πειραιώς. Αναμφισβήτητα η εκτίμηση είναι πως το αποτέλεσμα θα δρομολογήσει εξελίξεις.
Συνολικά στο Exit Pοll της Marc και Metron Analysis συμμετείχαν 7.200 πολίτες. Το αποτέλεσμα όπως φαίνεται να εξάγεται λέει πως οι πολίτες προσήλθαν περισσότερο αποφασισμένοι σε μια διαδικασία με έντονα συναισθηματικό τον χαρακτήρα της κεντρικής αναμέτρησης: Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είδαν την Ευρωκάλπη με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο προς τις εθνικές κάλπες.
Μέχρι στιγμής έχουμε τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται σταθερά και με μέσες τιμές στις έξι μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στην τρίτη θέση (7-9%), το ΚΚΕ(5-7%) ακολουθεί με τη Χ.Α (7-5%) για τον αγώνα της τέταρτης θέσης, με την Ελληνική Λύση (4.5% -5%) με το Μερα25 (2.5-4.5%) να βρίσκονται σε εκλογικές θέσεις. Εκτός ευρωβουλής φαίνεται να μένουν τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα: η Ένωση Κεντρώων (1-2%) και οι ΑΝΕΛ (1-2%) όπως και το ΠΟΤΑΜΙ (1-2%).
Αναμφισβήτητα η Θεσσαλονίκη και η Κ. Μακεδονία είναι ένας χώρος, όπου ύστερα και από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δρομολογούνται τεράστιες ανακατατάξεις στην απήχηση των κομμάτων. Η Κεντρική Μακεδονία θα δώσει «ενδεχομένως» και τον παλμό της δυσαρέσκειας, μιας και σημειώνει και υψηλή συμμετοχή στις κάλπες.
Μάλλον οι Μακεδόνες και οι Μακεδόνισσες της Βόρειας Ελλάδας, από όσο φαίνεται, προτίμησαν να στείλουν ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε πρέπει να σημειώσουμε πως τα δύο κόμματα που ταύτισαν τα ονόματα τους με την Πρέσπες, σε αντίθετες όψεις βέβαια, υπήρξαν το Ποτάμι και ΑΝΕΛ, τα οποία έχασαν, όπως ήδη φαίνεται, μεγάλο εκλογικό κοινό.
Οι πρώην υποστηρικτές και ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Θεσσαλονίκη, είναι πολύ πιθανό να μεταπήδησαν στην Ελληνική Λύση του κύριου Βελλόπουλου ή ακόμα και στη Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη πολλοί ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, για πολλούς ενδεχομένως λόγους, μέσα στους οποίους όμως οφείλουμε να συμπεριλάβουμε και την ίδια την συμφωνία. Αναιμική επίσης φαίνεται να υπήρξε και η υποστήριξη των πολιτών της Κ. Μακεδονίας απέναντι στο ΠΟΤΑΜΙ και τους ΑΝΕΛ, όπου καταγράφονται τελευταία στους καταλόγους των Exit polls. Στο Νότιο και Κεντρικό Τομέα Αθηνών φαίνεται να βρίσκεται το μεγαλύτερο εκλογικό κοινό του Ποταμιού όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα, εκτός όμως αυτών της Μακεδονίας. Η Νέα Δημοκρατία μεσουράνησε στην κεντρική Θεσσαλονίκη αλλά και στα δυτικά, ενώ αύξηση σημείωσε στις περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Λύση, όπως φυσικά και το Κίνημα Αλλαγής.
Η αίσθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ενδεχομένως συνεπικουρείται και από τα αποτελέσματα των Δημοτικών Exit Polls. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρίας Interview, ο εκλεκτός της ΝΔ για τον δήμο Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος, ο οποίος υποσχόταν πως θα «απαλύνει τις επιπτώσεις της Συμφωνίας για τον επιχειρηματικό κόσμο» συγκεντρώνει ποσοστό από 22,6% έως 27,6%, ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τρίτη με ποσοστό 15.1%, μετά τον Κωνσταντίνο Ζέρβα με ποσοστό 14.5 -18.5%.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς σχολιαστές και τις μεγάλες εταιρίες δημοσκοπήσεων και ανάλυσης, συγκεντρωτικά αποτελέσματα «σιγουριάς» θα έχουμε αργότερα το βράδυ, ενώ μέχρι αύριο στις 10.00 – 11.00 θα έχουν καταγραφεί οι σίγουροι αριθμοί αποτελεσμάτων.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.