11.9 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

25η Μαΐου


Tου Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1810: Οι κάτοικοι του Μπουένος Άιρες ξεκινούν τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Αργεντινής. Ο πόλεμος διήρκησε από το 1810 ως το 1818 και διεξήχθη μεταξύ των πατριωτικών δυνάμεων της Αργεντινής υπό τους Μανουέλ Μπελγράνο, Χουάν Χοσέ Καστέλλι και Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν και από την άλλη πλευρά βρίσκονταν οι δυνάμεις, που τάσσονταν υπέρ του ισπανικού στέμματος. Έξι χρόνια μετά, στις 9 Ιουλίου του 1816, συνεκλήθη συνέλευση στην περιοχή Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν, όπου στο Κοινοβούλιο του Τουκουμάν εγκρίθηκε η Διακήρυξη της Ελευθερίας της Αργεντινής, ανακηρύχθηκε πλήρης ανεξαρτησία και εγκρίθηκαν διατάξεις για ένα εθνικό Σύνταγμα. Μάλιστα, στον αγώνα των Αργεντινών για την αποτίναξη του ισπανικού ζυγού, συμμετείχαν και δύο Έλληνες Ναυτικοί, ο Νικόλαος Κολμανιάτης (Νικόλα Χόρχε) και ο Μιχαήλ Σπύρου (Μιγκέλ Σάμουελ Σπίρο). Οι Αργεντινοί δεν ξέχασαν ποτέ τους δύο Έλληνες και γι’ αυτό ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής φέρει το όνομα του Σπύρου και στην πλατεία του Μπουένος Άιρες στήθηκε άγαλμα προς τιμήν του Κολμανιάτη. Το 1937, δόθηκαν τα ονόματα των δύο Ναυτικών σε ναυτικές βάσεις της Αργεντινής.


1834: Κατά την περίοδο της Βαυαροκρατίας, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο με την κατηγορία για συνωμοσία ενάντια στην αντιβασιλεία. Από τους πέντε δικαστές οι δύο ψηφίζουν υπέρ της απαλλαγής τους, ο Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Λόγω της λαϊκής οργής, που ολοένα και εντεινόνταν, η ποινή μετατράπηκε σε κάθειρξη και με την ενηλικίωση του νεαρού βασιλιά Όθωνα (20 Μαΐου/1 Ιουνίου 1835) αμνηστεύθηκαν.


1973: Μετά το αποτυχημένο Κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού, της 23ης Μαΐου με το Αντιτορπιλικό Βέλος ΙΙ, το πολεμικό σκάφος συμμετέχοντας, δύο μέρες μετά, σε άσκηση του ΝΑΤΟ, στασίασε, ως αντίδραση στο «απριλιανό καθεστώς». Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Αντιπλοίαρχος, τότε, Νικόλαος Παππάς, ο οποίος μαζί με έξι αξιωματικούς και εικοσιπέντε υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. Το Κίνημα του Ναυτικού και η στάση του αντιτορπιλικού, προκάλεσε προβλήματα το καθεστώς, καθώς πήρε διαστάσεις, διεθνώς, το ελληνικό ζήτημα.


2017: Σημειώνεται έκρηξη στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στη διασταύρωση των οδών Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα. Η έκρηξη έγινε όταν το αυτοκίνητο ήταν εν κινήσει μετά από ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού σε παγιδευμένο φάκελο, τον οποίο και άνοιξε. Ο πρώην πρωθυπουργός καθώς και τα άλλα δύο άτομα, που τον συνόδευαν στο αυτοκίνητο, τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ